1 2
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024 21:54
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγκούσης: Βαριές σκιές για τον πρώην υπουργό – Ερωτήματα για φοροδιαφυγή και παρατυπίες στο πόθεν έσχες από τη ΝΔ


Βαριές σκιές αναδεικνύονται για τον Γιάννη Ραγκούση γύρω από την απόκτηση δανείου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για την ανέγερση της βίλας του στην Πάρο, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για το αν υπάρχει και θέμα  φοροδιαφυγής και παρατυπιών στο «πόθεν έσχες» του, σε σχέση με την κατασκευή και την εμπορική εκμετάλλευση της κατοικίας.

Η Ν.Δ. αναδεικνύει σειρά ερωτημάτων, ζητώντας απαντήσεις από τον Τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ.

-Στη δανειακή σύμβαση που αφορά το ακίνητο αυτό, φαίνεται ότι το ακίνητο είναι 200 τετραγωνικά. Χαρακτηρίζουν «αστείο» ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας να χρηματοδοτεί πρώτη κατοικία 200 τετραγωνικών με πισίνα σε νησί του Αιγαίου, ενώ σημειώνουν ότι αν ανατρέξει κανείς στις διαφημίσεις του συγκεκριμένου ακινήτου στις διάφορες πλατφόρμες, δηλώνεται ότι είναι 450 τ.μ.
«Πώς από 200 τ.μ. το υπερπολυτελές ακίνητο έγινε 450 τ.μ.; Έγινε κάποιου είδους νομιμοποίηση; Πότε και με ποιες διατάξεις;» ρωτούν συγκεκριμένα.

-«Το δάνειο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, για κοινωνικούς λόγους, ήταν 145.000 ευρώ και ο ίδιος έχει δηλώσει πως το αποπλήρωσε άμεσα. Πόσο παραπάνω κόστισε η εν λόγω επένδυση των 450 τ.μ. με την πισίνα και πώς πληρώθηκε; Καλύπτονται αυτά τα ποσά από το πόθεν έσχες του κ. Ραγκούση;».

-«Ο κ. Ραγκούσης στην ανακοίνωσή του δήλωσε ότι από το 2014, το εν λόγω ακίνητο τους χειμερινούς μήνες αποτελεί τη μόνιμη οικογενειακή κατοικία, ενώ τους τουριστικούς μήνες το νοικιάζει για βιοποριστικούς λόγους. Δηλώνονται κανονικά στην εφορία τα ποσά αυτά;».

-«Για πόσες εβδομάδες κατ’ έτος νοικιάζει την εν λόγω βίλα; Αν συγκρίνει κανείς τις μέσες τιμές ενοικίασης που εμφανίζονται στις πλατφόρμες όπου είναι καταχωρημένη η βίλα, με τα εισοδήματα που δηλώνει στο πόθεν έσχες του, πρέπει να την νοικιάζει κατά μέσο όρο για μία εβδομάδα τον χρόνο. Βέβαια, αν μπει κανείς σήμερα στις εν λόγω πλατφόρμες θα δει ότι είναι ήδη «κλεισμένη» η βίλα Ραγκούση για 35 ημέρες φέτος το καλοκαίρι».

-«Πόσα πραγματικά εισπράττει από την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου και γιατί τη διαφημίζει με 13 διαφορετικά ονόματα σε διάφορες πλατφόρμες;».

-«Πού και πώς εμφανίζονται τα εν λόγω έσοδα στο πόθεν έσχες του;»

Παράλληλα στελέχη της Ν.Δ. καλούν τον κ. Ραγκούση να δώσει στη δημοσιότητα τις καρτέλες και τα παραστατικά από τις πλατφόρμες μέσω των οποίων νοικιάζει τη βίλα του, ώστε να συγκριθούν με αυτά που δηλώνει στα πόθεν έσχες του, ενώ θέτουν το ερώτημα αν είναι νόμιμο και ηθικό είναι να αξιοποιεί ο κ. Ραγκούσης πόρους που προορίζονται για αδύναμους συμπολίτες μας προκειμένου να χτίσει βίλα με πισίνα, την οποία εκμεταλλεύεται οικονομικά ως υπερπολυτελές τουριστικό κατάλυμα, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Δημοσίευμα, σήμερα, της εφημερίδας «Απογευματινή» αναφέρει ότι η βίλα Ραγκούση στην Πάρο παρουσιάζεται σε πλατφόρμες ενοικίασης με 13 διαφορετικά ονόματα, και ότι η έπαυλη, έκτασης 450 τ.μ., με 6 υπνοδωμάτια και 7 μπάνια, νοικιάζεται για 2.200 ευρώ τα βραδιά και διαθέτει εκτός από πισίνα και γήπεδο τένις.
Παράλληλα η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η αίτηση στον Ο.Ε.Κ. για τη λήψη του δανείου, με δικαιούχο τη σύζυγο του, έφερε ως email επικοινωνίας το [email protected], δηλαδή το email του κ. Ραγκούση όταν ήταν δήμαρχος Πάρου.