Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 03:14
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Προβλέψεις για αύξηση κρουσμάτων και ανησυχία για τις μεταλλάξεις – Τι λένε ειδικοί






Την ανησυχία των επιστημόνων για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, και δη για τη νοτιοαφρικανική, που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε, μιλώντας στο MEGA, o ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης παν. Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Η μετάλλαξη 501Y.V2, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από την πολύ μεταδοτική βρετανική παραλλαγή του κοροναϊού και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική και στις γειτνιάζουσες χώρες.

Επισήμως η επικίνδυνη μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στη Μποτσουάνα, τη Γκάνα, την Κένυα, την περιοχή Μαγιότ της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό, τη Ζάμπια και σε 24 χώρες εκτός Αφρικής, ωστόσο λόγω των ελλείψεων στις εργαστηριακές υποδομές εικάζεται ότι η μετάλλαξη έχει μεταδοθεί στις περισσότερες χώρες της ηπείρου.

«Κορυφή του παγόβουνου»

«Οι μεταλλάξεις μεταδίδονται εύκολα και μοιραία θα παρακολουθήσουμε την εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο κ. Βατόπουλος, ενώ σχολιάζοντας το πώς μπορεί να βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη η αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, έκανε λόγο για «κορυφή του παγόβουνου που συνήθως υπάρχει και δεν βλέπουμε».

«Το σημαντικό μήνυμα είναι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, όσο τα μέτρα πρόληψης παραμένουν ατελή και όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν μεταλλάξεις οι οποίες και ανθεκτικές είναι και διασπείρονται πιο γρήγορα. Πρόκειται για μία μάχη του ιού απέναντι στον άνθρωπο» τόνισε ο κ. Βατόπουλος δηλώνοντας πως ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

«Κάθε βδομάδα είναι κρίσιμη»

«Κάθε εβδομάδα που περνάει είναι κρίσιμη» τόνισε από τη μεριά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης δηλώνοντας πως από την εβδομάδα των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα συστηματικά παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, με την τελευταία εβδομάδα να είναι η πιο ανησυχητική καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 42%.

«Αυτό το οποίο αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι αύξηση των κρουσμάτων, πράγμα το οποίο σαφώς οφείλεται στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, στην επιστροφή του κόσμου σε χώρους εργασίας και στην αύξηση της κινητικότητας»  δήλωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Ως προς το αν αναμένεται να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση του κοροναϊού, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα  στην αντικειμενική ανάγκη να λειτουργήσει η κοινωνία και στο υγειονομικά ασφαλές. «Είναι σαφές ότι όσο αυξάνεται η κινητικότητα τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Τζανάκης: Τρίτο κύμα στην Αττική – Πάνω από 1.300 τα ημερήσια κρούσματα

Στην επιδημιολογική κατάσταση του κορωνοϊού στη χώρα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο καθηγητής τόνισε πως τα ημερήσια κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από όσα καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ, υπολογίζοντάς τα σε περισσότερα από 1.300 ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, το τρίτο κύμα στην Αττική κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως σύμφωνα με το προγνωστικό του μοντέλο το τρίτο κύμα στην Αττική θα έφτανε μετά τις 15 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να «χτυπά» ήδη τη συγκεκριμένη περιφέρεια ενώ σημείωσε πως οι πληροφορίες που έχει είναι πως αυξάνονται οι νοσηλείες ασθενών με Covid. Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης σχολίασε και το ζήτημα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, που εντοπίστηκε σε διάκονο στη Θεσσαλονίκη και έχει σημάνει συναγερμό στην περιοχή, τονίζοντας πως η Εκκλησία θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι ιερείς έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία με τη σειρά της συμφώνησε πως τα κρούσματα του κορωνοϊού είναι όντως περισσότερα από όσα καταγράφονται καθημερινά, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να διενεργούνται πιο πολλά τεστ. Η κυρία Παγώνη αναφέρθηκε στη λειτουργία δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, σημειώνοντας πως καλώς άνοιξαν και πως καλώς πάρθηκε η απόφαση να επαναλειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια, εφόσον τα δεδομένα αυτή τη στιγμή το επιτρέπουν. Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα που καταγράφονται ήδη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε πως ήταν αναμενόμενο και πως είναι ελεγχόμενο. Τέλος, η Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως ο Φεβρουάριος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας και πως αυτές τις ημέρες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.