MobileΕλλάδαΚΟΡΥΦΑΙΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Εύχομαι να μην πάθουν ό,τι έπαθαν πριν από 100 χρόνια

Αλλον έναν παραληρηματικό λόγο έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας δια τηλεφώνου και μέσω ανοιχτής ακρόασης στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα». Δεν κατονόμασε την Ελλάδα, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για άλλη μια εθνικιστική έξαρση του Τούρκου ηγέτη.

Ολόκληρη η δήλωσή του είναι η εξής: «Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας , ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν απο αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα.»

Στο παρακάτω βίντεο ακούγονται οι δηλώσεις Ερντογάν που έγιναν μέσω του τηλεφώνου του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος το είχε σε ανοιχτή ακρόαση κι ακουγόταν από το μικρόφωνο του πόντιουμ όπου πραγματοποιούσε δηλώσεις.

Κοινή άσκηση Τουρκίας – ψευδοκράτους στην Κύπρο

Παράλληλα, πριν από λίγα λεπτά η Τουρκία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων διάρκειας πέντε ημερών (6-10 Σεπτεμβρίου), αρχής γενομένης την Κυριακή, μαζί με τον «στρατό» των τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα. Την είδηση μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Στην ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρθηκε ότι ο σκοπός της προγραμματισμένης άσκησης κάθε χρόνο είναι η βελτίωση της αμοιβαίας εκπαίδευσης, της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας του τουρκικού στρατού και των κατοχικών δυνάμεων του ψευδοκράτους. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά.

Στάνο: Ετοιμη για κυρώσεις η ΕΕ αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία

Εξάλλου, στο πλευρό της Ελλάδας τάσσεται εκ νέου η Κομισιόν καθώς ο εκπρόσωπος Πίτερ Στάνο μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στη δημόσια τηλεόραση, έστειλε σαφές μήνυμα κατά της Άγκυρας λέγοντας πως «η E.E. είναι έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση».

«Η Ε.Ε είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και η προσδοκία της Ε.Ε εκφράστηκε προς στην Τουρκία τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου. Ο κ. Μπορέλ τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της Ε.Ε να δουν την αποκλιμάκωση, να δουν διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων» υπογράμμισε ακόμη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Στάνο η «Ε.Ε έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης. Γι’ αυτό το συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων».