MobileΚόσμος

Πρίγκιπας Κάρολος: Η Sunday Times τον κατηγορεί για δωροληψία από τους Μπιν Λάντεν
Σε νέους μπελάδες μπαίνει η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, καθώς η εφημερίδα Sunday Times, γράφει σήμερα ότι ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος πήρε ένα εκατομμύριο στερλίνες από την οικογένεια του Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετά την εξόντωση του τελευταίου από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Ο πρίγκιπας Κάρολος το διαψεύδει, διευκρινίζοντας ότι δεν πήρε ο ίδιος τα χρήματα, αλλά το φιλανθρωπικό του Ίδρυμα.

H βρετανική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο μελλοντικός βασιλιάς της Βρετανίας δέχτηκε τα χρήματα από τον Μπακρ μπιν Λάντεν, ο οποίος είναι η «κεφαλή» πλέον της ισχυρής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και τον αδελφό του, Σαφίκ. Τα δύο αδέλφια προφανώς θέλησαν να κάνουν μία δωρεά.

Ηρθαν λοιπόν σε επαφή με το Ίδρυμα του Καρόλου κα σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ηλικίας 73 ετών γαλαζοαίματος διάδοχος είχε μία ιδιωτική συνάντηση με τον σημερινό πατριάρχη της οικογένειας, τον 76χρονο Μπακρ στο Λονδίνο στις 30 Οκτωβρίου του 2013. Είχαν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο Οσάμα μπιν Λάντεν έπεσε νεκρός από τα πυρά των αμερικανών καταδρομέων, σε κτιριακό συγκρότημα κοντά στο Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν.

Ο Οίκος Κλάρενς αρνείται κατηγορηματικά πολλούς από τους ισχυρισμούς των Sunday Times, λέγοντας ότι η απόφαση για αποδοχή της δωρεάς από την οργάνωση PWCF (Prince of Wales’s Charitable Fund) ελήφθη αποκλειστικά από διαχειριστές του Ταμείου. Η εφημερίδα όμως έχει πλούσιο ρεπορτάζ. Γράφει ότι εκεί στο Ίδρυμα έγιναν συσκέψεις και στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, ένας εκ των συμβούλων ψιθύρισε “δε θα ήταν καλό για κανέναν”. Αλλά μειοψήφησε, αφού κατά την εφημερίδα η δωρεά έγινε δεκτή παρά τις αντιρρήσεις κάποιων συμβούλων.
Το Clarence House αμφισβητεί πολλούς από τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο δημοσίευμα, υποστηρίζοντας πως η απόφαση για την αποδοχή της δωρεάς στο Φιλανθρωπικό Ταμείο του Πρίγκιπα της Ουαλίας (Prince of Wales’s Charitable Fund – PWCF), ελήφθη αποκλειστικά από διαχειριστές.

Οι Μπακρ και Σαφίκ μπιν Λάντεν είναι ετεροθαλή αδέλφια του Οσάμα. Και οι τρεις είναι γιοί του Μοχάμεντ μπιν Αγουάντ μπιν Λάντεν, δισεκατομμυριούχου, γεννημένου στην Υεμένη. Η αλήθεια είναι ότι παρά τις έρευνες που έγιναν δεν βρέθηκαν ενδείξεις ότι τα ετεροθαλή αδέρφια του Οσάμα Μπν Λάντεν ήταν εμπλεγμένοι επιχειρησιακά ή οικονομικά σε κάποια τρομοκρατική δραστηριότητα.

«Η δωρεά από τον Σεΐχη Μπακρ μπιν Λάντεν το 2013 μελετήθηκε προσεκτικά από τους τότε διαχειριστές του PWCF. Διενεργήθηκε επισταμένη έρευνα, με πληροφορίες από ευρύ φάσμα πηγών, μεταξύ άλλων και κυβερνητικών. Η απόφαση αποδοχής της δωρεάς ελήφθη αποκλειστικά από τους διαχειριστές. Η οποιαδήποτε προσπάθεια να υπονοηθεί το αντίθετο, είναι παραπλανητική και ανακριβής» σημειώνει ο Ίαν Τσεσάιρ, πρόεδρος του PWCF.

Πηγή στον Οίκο Κλάρενς, με γνώση της υπόθεσης, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό πως ο Κάρολος μεσολάβησε προσωπικά για τη συμφωνία, συμφώνησε για τη δωρεά παρά τις αντιρρήσεις των συμβούλων του και αγνόησε τις συστάσεις τους να επιστρέψει το ποσό. Η ίδια πηγή αρνήθηκε επίσης ότι ο πρίγκιπας κλήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα όταν του επισημάνθηκε πως το ποσό «δεν θα ήταν καλό για κανέναν».

Υπάρχει και παρελθόν

Το σημερινό δημοσίευμα έρχεται ένα μήνα μετά την αποκάλυψη πως ο πρίγκιπας της Ουαλίας δέχτηκε βαλίτσες με χρήματα από τον Σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ Αλ-Θάνι,  τον δισεκατομμυριούχο πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ, γνωστό με το ψευδώνυμο “Ο αγοραστής του Λονδίνου”.

Την αποκάλυψη είχε κάνει πάλι τότε η Sunday Times. Είχε γράψει τότε ότι τα χρήματα ήταν τρία εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου τα παρέλαβε σε μετρητά, μέσα βαλίτσες και ακόμα και σε μια νάυλον σακούλα από ψώνια! Κατά την εφημερίδα , ο Κάρολος παρέδωσε το ποσό σε βοηθούς του που φρόντισαν να περάσουν όλα τα χρήματα σε φιλανθρωπική οργάνωση, αφού πρώτα τα μέτρησαν… με το χέρι.

Οι δωρεές εκείνες, και οι παραλαβές των χρημάτων, έγιναν το 2015, κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν συναντήσεων μεταξύ του Καρόλου και του αλ Θάνι στο Κλάρενς Χάους, είχε γράψει τότε ο Guardian σχετικά με την αποκάλυψη που είχαν οι Κυριακάτικοι Times.

Η βρετανική εφημερίδα έγραψε πάντως τότε ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι ο Κάρολος ενήργησε παράνομα προσφέροντας κάτι σε αντάλλαγμα για τις δωρεές.
Ωστόσο το επεισόδιο θέτει κάποια μάλλον εύλογα ερωτήματα σχετικά με την κρίση του και τη λήψη μεγάλων δωρεών από έναν ξένο πολιτικό παράγοντα και δισεκατομμυριούχο.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com