
Πότε θα γίνουν οι επενδύσεις άνω του €1 δισ. για τον σιδηρόδρομο – Τα έργα της Θεσσαλίας
Μέχρι τον Ιούλιο οι υπογραφές για τη νέα σύμβαση με την ιταλική FS – Οι μεγάλοι διεθνείς προμηθευτές τρένων με τα χρυσά συμβόλαια
Η συμφωνία όμως από μόνη της δεν είναι αρκετή για να δώσει την πνοή που χρειάζεται ο σιδηρόδρομος. Απαραίτητη και βασική προϋπόθεση είναι η Πολιτεία να ολοκληρώσει έγκαιρα τα έργα της Θεσσαλίας, εξαιτίας των οποίων ένας Γολγοθάς περιμένει τους επιβάτες τούς επόμενους 15 μήνες λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που θα δημιουργήσουν στον κύριο οδικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
Τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με την κάλυψη των σοβαρών κενών του σιδηροδρόμου (εκσυγχρονισμός σταθμών, υπογειοποίηση της γραμμής στα Σεπόλια, εγκατάσταση του ETCS για το αυτόνομο φρενάρισμα των τρένων), αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους οι Ιταλοί και να φέρουν σύγχρονα τρένα στο ελληνικό δίκτυο με ταχύτητες που θα κυμαίνονται στα 200 χλμ. την ώρα.
Το ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα έρθει το νέο τροχαίο υλικό στην Ελλάδα θα δοθεί μετά τις παραγγελίες, καθώς θα πρέπει να έχει προηγηθεί η υπογραφή της αναθεωρημένης σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών, που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Ιούλιο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάρκεια της νέας σύμβασης για την επιδότηση των δρομολογίων και τις άγονες γραμμές δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί σε σχέση με την υφιστάμενη που υπογράφτηκε πριν από τρία χρόνια και όριζε ένα πλαίσιο 10+5 χρόνια έναντι τιμήματος 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο και 750 εκατ. την 15ετία.
Ωστόσο, κύριος στόχος είναι ένα σαφές πλαίσιο δεσμεύσεων και επενδύσεων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα που θα προστατεύει και θα θωρακίζει τις δύο πλευρές από πιθανές μεταβολές στο οικονομικό και μεταφορικό περιβάλλον στο μέλλον.
Το δύσκολο ορόσημο του 2027
Η προμήθεια για το νέο τροχαίο υλικό των 23 τρένων θα γίνει απευθείας από τη μητρική εταιρεία FS, πιθανότατα μέχρι τον Σεπτέμβριο, με βασικό στόχο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού τα πρώτα τρένα να εμφανιστούν στον ελληνικό σιδηρόδρομο το 2027.
Πρόκειται για ένα χρονοδιάγραμμα εξαιρετικά φιλόδοξο, για το οποίο εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλη ευελιξία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τη δουλειά που έχουν το τελευταίο διάστημα οι μεγάλοι διεθνείς κατασκευαστές τροχαίου υλικού, οι οποίοι έχουν να διαχειριστούν παραγγελίες-μαμούθ που περιορίζουν σημαντικά τα slots για νέες προμήθειες.
Πώς κατανέμονται οι επενδύσεις
Σε λιγότερο από δύο μήνες η κυβέρνηση έκλεισε μια συμφωνία 360 εκατ. ευρώ, η οποία ωστόσο καθυστέρησε να υπογραφεί πάνω από δύο χρόνια, παρόλο που είχε εξαγγελθεί αμέσως μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη.
Από το συνολικό ποσό των 360 εκατ. ευρώ που δεσμεύεται να επενδύσει η FS στην Ελλάδα, τα 300 εκατ. αφορούν τις επενδύσεις σε νέο τροχαίο υλικό για την αγορά 23 σύγχρονων τρένων για υπεραστικές μετακινήσεις αλλά και για τα δρομολόγια του προαστιακού και τα 60 εκατ. ευρώ προορίζονται για την αναβάθμιση των αμαξοστασίων για να γίνεται μακροχρόνια συντήρηση, καθώς σήμερα εμφανίζουν καθημερινές βλάβες, με αποτέλεσμα ακινητοποιήσεις και καθυστερήσεις. Επίσης, στις επενδύσεις για τις οποίες υπάρχει δέσμευση της ιταλικής εταιρείας να υλοποιηθούν προβλέπονται το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας και το σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού των τρένων, που είναι εκτός συγκεκριμένου επενδυτικού πλαισίου.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης δέσμευση για σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης και προσομοίωσης αλλά και option για την αγορά του τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ από τη Hellenic Train προκειμένου να σταματήσει το μοντέλο των πολλών μισθώσεων και το αλαλούμ που επικρατεί με τη συντήρηση των τρένων και έχει οδηγήσει σε μεγάλες απαιτήσεις τις δύο πλευρές. Για τις διαφορές αυτές έχει υπογραφεί συμφωνητικό για την αποπληρωμή χρεών ύψους 70 εκατ. ευρώ από τη Hellenic Τrain προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Ξεχωριστό κομμάτι που δεν περιλαμβάνεται στην πρόσφατη συμφωνία αποτελούν τα τέλη χρήσης δικτύου, τα οποία επίσης έχουν δημιουργήσει μεγάλες απαιτήσεις μεταξύ ΟΣΕ και Hellenic Τrain. Αρμόδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι για το ζήτημα των τελών θα υπάρξει παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία θα αποτυπωθεί και στην επικείμενη σύμβαση με την ιταλική εταιρεία, καθώς εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλά σε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη.
Newmoney.gr