Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025 11:00
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε και πώς θα λειτουργήσει ο Big Brother για τα ιδιωτικά χρέη προς τράπεζες, δημόσιο, τέως ΔΕΚΟ και εκμισθωτές ακινήτων






Το πολύ ενάμιση χρόνο από σήμερα έχουν περιθώριο όσοι έχουν μη ρυθμισμένες οφειλές στο δημόσιο, στις τράπεζες, σε ΔΕΚΟ ή ακόμα και σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ηλεκτρονικών και οικιακών συσκευών προκειμένου να μην μπουν στις «μαύρες λίστες» του Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους.

Ο λόγος για εκείνο το Μητρώο το οποίο ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών και στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι ιδιωτικές οφειλές κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης προς πάσα κατεύθυνση: τις τράπεζες, το Δημόσιο (εφορία, ταμεία, δήμοι), τις τέως ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κ.λ.π.), αλλά και εκμισθωτές ακινήτων και τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου από τις οποίες αγόρασαν ένα προϊόν με δόσεις.

  • Του γνωστού μας «Τειρεσία», ο οποίος αφορά όλες οφειλές στις τράπεζες,
  • του λεγόμενου «εμπλουτισμένου Τειρεσία» που αφορά όλες τις τράπεζες και servicers άνω των 2.000 ευρώ
  • του «Τειρεσία» για οφειλές στο δημόσιο, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2026
  • ενός «Τειρεσία» ο οποίος θα αφορά οφειλές προς εκμισθωτές ακινήτων, αλλά και μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις

Το Μητρώο – «ομπρέλα», δηλαδή το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλα τα παραπάνω δεδομένα από τα αντίστοιχα Μητρώα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως το τέλος του 2026, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr.

Τα δεδομένα, όμως, τα οποία θα συγκεντρώσει θα έχουν «ημερομηνία γέννησης» εκείνη της ημερομηνίας έναρξής του, με εξαίρεση τους «Τειρεσίες» για τραπεζικές οφειλές.

Συνεπώς όποιος σήμερα έχει μη ρυθμισμένες οφειλές στο δημόσιο, στις τέως ΔΕΚΟ, σε εκμισθωτές ακινήτων κλπ. και τις εξοφλήσει μέχρι την ημερομηνία λειτουργίας των παραπάνω Μητρώων, τότε δεν θα εγγραφεί καθόλου στις εν λόγω λίστες.

Μετά την λειτουργία του δημόσιου «Τειρεσία», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμα και αν κάποιος ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το δημόσιο (πόσο μάλλον αν δεν τις είχε ρυθμίσει), θα μετρά αρνητικά στην πιστοληπτική ικανότητα του από τις τράπεζες.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως θα αποκόπτεται ένας οφειλέτης του δημοσίου με ρυθμισμένες οφειλές από την τραπεζική χρηματοδότηση.