Άλλες Ειδήσεις

Πώς το 5G θα βελτιώσει την καθημερινότητά μας

Στην τεχνολογική έκθεση που γίνεται κάθε χρόνο στη Βαρκελώνη, όλοι μιλούσαν για το 5G, την πρόοδο που έχει γίνει και κυρίως το πώς θα επηρεάσει την καθημερινότητα των καταναλωτών. Στη διοργάνωση, στην οποία συμμετέχουν όλες οι εταιρείες, οι ειδικοί και οι παράγοντες του χώρου της τεχνολογίας, συμμετέχουν τουλάχιστον 100.000 σύνεδροι και φέτος το αντικείμενο συζήτησης είναι ο ερχομός του 5G. Και αυτό επειδή το 5G δεν είναι μόνο το ταχύτατο Ίντερνετ, αλλά και το γεγονός ότι θα φέρει μία σειρά από εξελίξεις, οι οποίες θα αλλάξουν την καθημερινότητά  μας.

«Το 5G θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων», τονίζει η Λάιλα Γουόρελ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Altran North America, εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, εξηγώντας ότι «θα δούμε θα δούμε τεράστια πρόοδο στη ζωή των ανθρώπων».

Το 5G και η αυτόνομη οδήγηση

Τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα είναι μία ιδέα που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια, ωστόσο το 5G μπορεί να τα κάνει πραγματικότητα. Ειδικοί τονίζουν ότι οι κατασκευαστές των αυτόνομων αυτοκινήτων υποστηρίζουν ότι το 5G θα είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G, πράγμα που σημαίνει ότι ένας τεράστιος αριθμός συσκευών θα μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο ταυτόχρονα. Αυτό θα βοηθά τα οχήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο: θα ξέρουν πότε ένα άλλο όχημα αλλάζει λωρίδα ή φρενάρει, οπότε και θα διαμορφώνουν αναλόγως την οδηγική τους συμπεριφορά. Για παράδειγμα, το BMW iNEXT, ένα ηλεκτρικό SUV που θα βγει στην αγορά το 2021, διαθέτει αισθητήρες που συλλέγουν και επεξεργάζονται δεδομένα από το εξωτερικό περιβάλλον του αυτοκινήτου.

Το 5G και οι μέλισσες

Τα οφέλη του 5G δε σταματούν στα αυτόνομα αυτοκίνητα. Το δίκτυο θα διαθέτει περιβαλλοντικά δεδομένα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία. Ειδικοί εξηγούν ότι το 5G και το διαδίκτυο θα μπορούν να προστατεύουν τις μέλισσες και, φυσικά, την τροφική αλυσίδα του πλανήτη. Η NimbeLink, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει ένα σύστημα, το οποίο θα εντοπίζει και θα διαχειρίζεται βασικά δεδομένα από το περιβάλλον, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η κίνηση και η τοποθεσία των μελισσών και θα μεταδίδει αυτά τα δεδομένα στους ειδικούς για ανάλυση.

Το μέλλον

Και ενώ όλοι ασχολούνται με το τι θα μπορεί να κάνει το 5G, οι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται πάνω στην επόμενη επανάσταση: το 6G. Αναμένεται να βγει στην αγορά το 2030 και θα είναι μία εξέλιξη που θα ξεπεράσει τα έξυπνα κινητά. Θα επικεντρώνεται στις υποδομές και έτσι θα αποκτήσουμε έξυπνες επιφάνειες, έξυπνα γυαλιά και πολλά άλλα…

 

 

 

Πηγή: economistas.gr