Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024 15:42
Άλλες Ειδήσεις

Πώς «έβλεπαν» το μέλλον 100 χρόνια πριν – Οι προβλέψεις που επιβεβαιώθηκαν


Πόσα πράγματα μπορούν να αλλάξουν σε έναν αιώνα; Πάρα πολλά. Όμως πόσα από αυτά μπορούμε να προβλέψουμε; Η απάντηση σε αυτό ίσως να μην είναι τόσο εύκολο να προβλεφθεί.

Κι επειδή είναι αδύνατον να μάθουμε τι θα έχει αλλάξει σε 100 χρόνια από σήμερα, αφού δεν πρόκειται να ζούμε, απάντηση στο παραπάνω μπορούμε να πάρουμε μόνο βλέποντας τις απαντήσεις που έδωσαν άνθρωποι 100 χρόνια πριν για το πώς θα είναι ο κόσμος σήμερα.

Συγκεκριμένα, το 1923 κάποιοι άνθρωπο είχαν κληθεί να προβλέψουν πώς θα είναι η ζωή μια εκατονταετία αργότερα, δηλαδή το 2023, το οποίο μπήκε στις ζωές μας πριν από επτά μέρες.

Αυτές δίνει στη δημοσιότητα ο Πολ Φάιρι, ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, ο οποίος συγκέντρωσε αποκόμματα εφημερίδων με τις προβλέψεις διαφόρων ειδικών για το 2023 με αποτέλεσμα να γίνει viral στο Twitter.

Μερικές προβλέψεις είναι τρομακτικά ακριβείς, ενώ άλλες… δεν έχουν περάσει από το μυαλό μας ούτε κατά διάνοια.

Πώς προέβλεπαν τον κόσμο οι άνθρωπο πριν από 100 χρόνια;

Οι ερευνητές είχαν προβλέψει πριν 100 χρόνια πως ο καρκίνος θα έχει εξαλειφθεί, πως γυναίκες θα βάφουν τα δόντια τους μαύρα, πως θα υπάρχει μια τετράωρη εργάσιμη και ότι όλοι θα είναι τόσο όμορφοι που «οι διαγωνισμοί ομορφιάς θα είναι περιττοί».

Κι αν στα περισσότερα εξ αυτών έπεσαν έξω, όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου η επιστήμη έχει κάνει πολλά βήματα. Ωστόσο, δυστυχώς η πλήρης εξάλειψή του αργεί αρκετά ακόμα.

Από την άλλη, προέβλεψαν με μεγάλη ακρίβεια τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, τον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την εξάλειψη νόσων όπως η πολιομυελίτιδα και η λέπρα.

Μια εφημερίδα τότε υποστήριζε ότι μέχρι το 2023 ο μέσος όρος ζωής θα έφτανε τα 100 έτη, ενώ άλλες θεωρούσαν πως οι άνθρωποι σήμερα θα ζούσαν έως 200-300 χρόνια. Τα 100 έτη πλησιάζουν το προσδόκιμο ζωής αρκετών χωρών, το οποίο φτάνει ως και τα 80 έτη, ωστόσο τα 200 και τα 300 έτη ίσως χρειαστούμε ακόμα 100 χρόνια για να τα πλησιάσουμε. Αν συμβεί ποτέ…

Ακόμα ένα δημοσίευμα είχε προχωρήσει στην πρόβλεψη πως «όλοι οι άνθρωποι θα είναι όμορφοι» το 2023.

«Οι γυναίκες θα μαυρίζουν τα δόντια τους»

«Οι διαγωνισμοί ομορφιάς θα είναι περιττοί, καθώς θα υπάρχουν τόσοι πολλοί όμορφοι άνθρωποι που θα είναι σχεδόν αδύνατο να επιλεγούν οι νικητές» ανέφερε το άρθρο.

Τα δημοσιεύματα μάλιστα σχετικά με το παρουσιαστικό μας είχαν αρκετά λεπτομέρειες. «Ένας ανθρωπολόγος είχε υποστηρίξει με τόλμη ότι ‘οι μπούκλες για τους άνδρες μέχρι το 2023 θα είναι η πιο καυτή μόδα’».

Ένα άλλο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Savannah News, προέβλεπε ότι οι γυναίκες θα μαυρίζουν τα δόντια τους το 2023 – και επίσης θα ξυρίζουν τα κεφάλια τους.

Θα μιλάμε από το… ρολόι

Αν και δεν υπήρχαν προβλέψεις για ιπτάμενα ΙΧ, μερικοί ειδικοί τότε είχαν τολμήσει να μιλήσουν για τεχνολογικά επιτεύγματα.

Ένας συγγραφέας προέβλεψε σωστά ότι το 2023 η επικοινωνία θα γίνεται μέσω των ρολογιών, κάτι το οποίο πέτυχε στο 100%.

Ο Archibald Low -που ανέπτυξε το πρώτο drone το 1912 για λογαριασμό της Βρετανίας είχε – προβλέψει με ακρίβεια ότι «ο πόλεμος του 2023 θα είναι φυσικά ένας ασύρματος πόλεμος», μια επίσης σωστή -σε μεγάλο βαθμό- πρόβλεψη.

Θα έχουν εξαφανιστεί οι εφημερίδες

Εν τω μεταξύ, ένα έγγραφο προέβλεπε πως το 2023 θα χρειάζονταν 18 ώρες για να πετάξει κανείς από το Σικάγο στο Αμβούργο της Γερμανίας. Στην πραγματικότητα σήμερα χρειάζονται μόνο 9 1/2 ώρες.

Μία άλλη εφημερίδα είχε προβλέψει τον αφανισμό της ως το 2023. «Τον 2023 δεν θα ξεκινάμε τη μέρα μας διαβάζοντας τις ειδήσεις του κόσμου, αλλά ακούγοντάς τες, γιατί η εφημερίδα θα έχει εξαφανιστεί μισό αιώνα πριν» είχε υποστηρίξει η εφημερίδα.