Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 13:35
Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ρήγμα» στη ρωσική ελίτ; Δεν στηρίζουν όλοι οι ολιγάρχες τον Πούτιν, γράφει η Washington Post

Ρώσοι ολιγάρχες εμφανίζονται να είναι κατά της συνεχιζόμενης εμπλοκής στην Ουκρανία – Πληθαίνουν οι φωνές που σημειώνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένος και επηρεάζεται πια αποκλειστικά και μόνο από έναν στενό κύκλο σκληροπυρηνικών αξιωματούχων ασφαλείας





Αν και έχουν περάσει δύο μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι ρωσικές ελίτ ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτών έχει αρχίσει πια να σπάει τη σιωπή του, όπως τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα της Washington Post. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων τάσσεται υπερ του πολέμου, ωστόσο έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες ρωγμές.

Και αυτό διότι Ρώσοι ολιγάρχες -κυρίως όσοι απέκτησαν την περιουσία τους πριν την εποχή του Πούτιν– έχουν αρχίσει να μιλούν.

Μάλιστα υπάρχουν τέσσερις ολιγάρχες που εγκατέλειψαν τη Ρωσία έχοντας φτιάξει την περιουσία τους την εποχή του Μπόρις Γέλτσιν. H αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται ονομαστικά στους Αλεξάντερ Μαμούτ, Αλεξάντερ Νέσις, Μιχαήλ Φρίντμαν και Πιοτρ Άβεν. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η επικεφαλής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα η οποία υπέβαλε και εκείνη την παραίτησή της χωρίς ωστόσο να γίνεται δεκτή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιπλέον η Post σχολιάζει πως πολλοί δισεκατομμυριούχοι, τραπεζίτες, πρώην και νυν Ρώσοι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό ανώνυμο καθεστώς δεν έχουν διστάσει να εκφράσουν την ενόχλησή τους για την εξέλιξη που έχει πάρει η ρωσική εισβολή. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν, που βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένος, επηρεάζεται πια αποκλειστικά και μόνο από έναν στενό κύκλο σκληροπυρηνικών αξιωματούχων ασφαλείας.

Πάντως, μέχρι τώρα κανείς δεν έχει ασκήσει άμεσα δημόσια κριτική στον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά μόνο σε   κάποια από τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η ρωσική ηγεσία ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις. Όμως υπάρχουν και επιχειρηματίες όπως ο Βλαντιμίρ Λισίν, ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν και ο Όλεγκ Ντεριπάσκα οι οποίοι έχουν ασκήσει κριτική, με τον τρόπο τους και στο δικό του ύφος ο καθένας.

Την ίδια ώρα η Post που επικαλείται ρωσικές πηγές σημειώνει πως το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής ελίτ δεν περίμενε ότι η Μόσχα θα προχωρούσε σε μεγάλη κλίμακας πόλεμο και πως όταν έγινε αυτό «εξεπλάγη» αρνητικά.

Τέλος οι συντάκτες της εφημερίδας, επικαλούμενοι ρωσικές πηγές υποστηρίζουν πως μετά από δύο μήνες ο πόλεμος αντιμετωπίζεται πια με αυξανόμενη απογοήτευση. Όχι μόνο από τους δισεκατομμυριούχους που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων αλλά ακόμη και από μέλη των ρωσικών κρατικών μηχανισμών ασφαλείας.