
Ποια είναι τα πιο βρόμικα αντικείμενα στο σπίτι που ακουμπάμε κάθε μέρα
Μπορεί να υπάρχει η πεποίθηση ότι το καπάκι της τουαλέτας είναι το πιο βρόμικο σημείο του σπιτιού, όπως άλλα αντικείμενα έχουν πολλά περισσότερα μικρόβια. Τα περισσότερα πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ, ούτε με σαπούνι, ούτε με απολυμαντικό – σε αντίθεση με την τουαλέτα. Ο μικροβιολόγος Τζέισον Τέτρο, συγγραφέας του The Germ Code, επισημαίνει ότι συνήθως πρόκειται για τα «δικά μας» βακτήρια. Όμως, ακόμη και τα οικεία βακτήρια, όταν συσσωρεύονται, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα, φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής ή ακόμη και τερηδόνα.
Αναλυτικά τα αντικείμενα που καλό θα είναι να καθαρίζονται συχνότερα:
1. Βρύσες μπάνιου και κουζίνας
Κάθε φορά που κάποιος πλένει τα χέρια του, αγγίζει πρώτα τη βρύση με βρόμικα χέρια. Αν δεν πρόκειται για ιατρικού τύπου βρύση με μοχλό για τον αγκώνα, τότε γεμίζει μικρόβια, προειδοποιεί ο Τέτρο.
«Είναι απορίας άξιο πώς δεν εξελίσσονται νέα είδη ζωής στα σφουγγάρια της κουζίνας», λέει ο ιολόγος Τσακ Γκέρμπα στο The Guardian. Υγρό, πορώδες, γεμάτο υπολείμματα τροφών – το ιδανικό θερμοκήπιο για δισεκατομμύρια βακτήρια, όπως σαλμονέλα και καμπυλοβακτήριο. Ειδικά επικίνδυνο για ηλικιωμένους, παιδιά ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Το ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων μειώνει προσωρινά τα μικρόβια, όμως μπορεί να ενισχύσει τα πιο ανθεκτικά. Η καλύτερη λύση: να μην τα χρησιμοποιεί κανείς ή να προτιμά βιοδιασπώμενα υλικά.
3. Πάγκοι κοπής
Σύμφωνα με τον Γκέρμπα, είναι ένα από τα πιο παραμελημένα αντικείμενα. Οι χαρακιές από τα μαχαίρια παγιδεύουν μικρόβια, ειδικά όταν πρώτα κόβεται ωμό κρέας και μετά ετοιμάζεται εκεί η σαλάτα. Η χρήση πλυντηρίου πιάτων ή το εντατικό τρίψιμο είναι απαραίτητα.
4. Οδοντόβουρτσες
Φιλοξενούν έως και 10 εκατομμύρια βακτήρια. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά με πολύ ζεστό νερό και αλλάζει κάθε μήνα. Το ίδιο ισχύει και για τη θήκη της, όπου συσσωρεύονται επίσης μικρόβια.
5. Βούρτσες μαλλιών
Μύκητες και ζυμομύκητες κρύβονται ανάμεσα στα δόντια της βούρτσας. Αν χρησιμοποιείται μετά το λούσιμο χωρίς να έχει καθαριστεί, μπορεί να προκαλέσει πιτυρίδα ή μυκητιάσεις. Η βούρτσα πρέπει να καθαρίζεται μία φορά τον μήνα.
6. Παγούρια
Μελέτες έδειξαν ότι τα παγούρια περιέχουν μέχρι και 20 εκατομμύρια μικροβιακές αποικίες – 40.000 φορές περισσότερες από το κάθισμα της τουαλέτας. Θα πρέπει να πλένονται καλά με ζεστό νερό, σαπούνι και βουρτσάκι, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Επίσης δεν θα πρέπει να παραμελούνται στο πλύσιμο τα καπάκια και τα καλαμάκια.
7. Λουράκια ρολογιών
Σε μελέτη του 2023, το 60% των λουριών περιείχε εντερικά βακτήρια, όπως E. coli. Τα χειρότερα αποτελέσματα είχαν τα λουράκια από καουτσούκ ή ύφασμα, ενώ τα μεταλλικά (χρυσό, ασήμι) ήταν πιο ασφαλή.
Μπαίνουν, βγαίνουν, πέφτουν, ανταλλάσσονται – και καταλήγουν στο αυτί, ένα υγρό και σκοτεινό περιβάλλον ιδανικό για μικρόβια. Σε μελέτη με 50 ζεύγη ακουστικών εντοπίστηκαν μύκητες και βακτήρια, ακόμη και E. coli.
9. Γυαλιά
Τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με μέρη του σώματος, όπως η μύτη και τα αυτιά, συγκεντρώνουν βακτήρια. Κάποια μάλιστα μπορεί να προκαλέσουν οφθαλμικές λοιμώξεις. Αν και τα αλκοολούχα μαντηλάκια καθαρίζουν αποτελεσματικά τα γυαλιά, μπορεί να φθείρουν τους φακούς. Καλό είναι να προτιμάται σαπουνόνερο και μαλακό πανί για τον καθαρισμό τους.
10. Μπαχαρικά
Μελέτη του 2023 σε χρήστες που μαγείρευαν ωμό κρέας έδειξε ότι τα βαζάκια μπαχαρικών ήταν τα περισσότερο μολυσμένα αντικείμενα. Άλλες μελέτες εντόπισαν ιούς κοινού κρυολογήματος σε αλατοπίπερα. Ο καθαρισμός τους δεν γίνεται σχεδόν ποτέ.
Πάνω από τις μισές σακούλες που συλλέχθηκαν σε μελέτη του Γκέρμπα περιείχαν κολοβακτηρίδια, ενώ στο 8% ανιχνεύθηκε E. coli. Η αποθήκευση σε πορτμπαγκάζ λειτουργεί ως θερμοκήπιο μικροβίων. Συνιστάται πλύσιμο ανά τακτά διαστήματα, με τη χρήση των βαμβακερών να ενδείκνυται.
12. Διακόπτες στα φώτα
Σε δοκιμές σε ξενοδοχεία βρέθηκε ότι οι διακόπτες συγκεντρώνουν σημαντικές ποσότητες κοπρανοβακτηρίων. Άλλη μελέτη έδειξε ότι το 25% των διακοπτών είχαν ίχνη ιού κρυολογήματος μία ώρα μετά από επαφή με άρρωστο άτομο.
Ένα τηλεχειριστήριο μπορεί να είναι έως και 15 φορές πιο βρόμικο από το καπάκι της τουαλέτας. Το αγγίζουμε 21.000 φορές τον χρόνο, κατά μέσο όρο. Το 25–33% των ανθρώπων δεν το καθαρίζουν ποτέ.
14. Κουρτίνες μπάνιου
Σε μελέτη βρέθηκε ότι οι κουρτίνες μπάνιου είχαν 60 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας. Η ζεστή, υγρή ατμόσφαιρα ευνοεί βακτήρια και μούχλα. Πολλοί μοιράζονται το μπάνιο, γεγονός που αυξάνει τον μικροβιακό φόρτο. Οι κουρτίνες μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο ή απολυμανθούν μαζί με την μπανιέρα.
15. Ηλεκτρικές σκούπες
Το 10% από τις σακούλες ηλεκτρικής σκούπας που εξετάστηκαν σε έρευνα περιείχαν σαλμονέλα. Όταν αδειάζει κανείς το δοχείο, καλό είναι να το κάνει έξω από την κουζίνα και κατά προτίμηση σε εξωτερικό χώρο.
Πηγή: newmoney.gr