MobileΒόλοςΤοπικά

Πίσω στις τοπικές κοινότητες το αρδευτικό δίκτυο μετά τη ζημία της ΔΕΥΑΜΒ

Δημιουργική θητεία -σε μια επιχείρηση με πλείστα όσα προβλήματα- ευχήθηκε ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία με το «καλημέρα» είχε να διαχειριστεί πολλά ανοικτά προβλήματα, με εξέχουσας  σημασίας αυτό του δικτύου άρδευσης και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δίκτυο Άρδευσης: με ζημία έκλεισε το 2018 

Στις Τοπικές Κοινότητες σκέπτεται να επιστρέψει τα δίκτυα άρδευσης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, όπως διατύπωσε την πρόθεσή του, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΑΥΜΒ. Αυτή προοπτική έρχεται μετά την αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης αναφορικά με το αρδευτικό δίκτυο κατά το έτος 2018. Συγκεκριμένα η ΔΕΥΑΜΒ ζημιώθηκε το 2018 με το ποσό των 303.000€ ενώ οι εισπράξεις της ΔΕΥΑΜΒ ήταν μόλις 87.000€ . Το προαναφερθέν κόστος αφορά στην κάλυψη των λειτουργικών, της πληρωμής των υδρονομέων και της συντήρησης του δικτύου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και Δήμαρχος Βόλου εισηγητικά τόνισε ότι «μετά από συνεργασία που είχα με υπηρεσιακούς παράγοντες, διαπιστώθηκε ότι στο κομμάτι της άρδευσης γίνεται μπάχαλο, όποιος θέλει ποτίζει και όποιος θέλει πληρώνει. Το 2018 390.000 € το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του αρδευτικού δικτύου και εισπράξαμε 87.000 €. Είχα δηλώσει ότι δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ από καλλιεργητές αρκεί να ισοσκελίζονται τα έξοδα με τα έσοδα», ενώ  παράλληλα αναφέρθηκε και την εντολή που έδωσε στην υπηρεσία να εξετάσει το ενδεχόμενο της παραχώρησης του δικτύου άρδευσης στις τοπικές κοινότητες. Μια τέτοια προοπτική σημαίνει ότι η  συντήρηση και διαχείριση των αρδευτικών δικτύων θα βαραίνει τον προϋπολογισμό έκαστης Τοπικής Κοινότητας,  η οποία θα έχει την ευθύνη και για την πληρωμή των λογαριασμών.

Ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί – οικονομικά αδύναμοι 

Οι οικονομικά αδύναμοι και οι ειδικές κατηγορίες (ανάπηροι, πολύτεκνοι, κ.α.) θα έχουν ειδική μεταχείριση ως προς την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και συγκεκριμένα  όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση θα δίνεται η δυνατότητα να κάνουν ρύθμιση σε 100 δόσεις και δεν θα έχουν την ίδια μεταχείριση με ιδιώτες ή επιχειρήσεις που οφείλουν μεγάλα ποσά, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσέλθουν μέχρι 10 Οκτωβρίου να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης οφειλών

Προβλήματα αποχέτευσης και ύδρευσης

Τα προβλήματα της συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών έθεσε η σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Φωτεινή Κοκκινάκη , μετά τις βλάβες που σημειώθηκαν στην είσοδο του Σέσκλου, για να λάβει την απάντηση του  προέδρου  της ΔΕΥΑΜΒ  ΄ότι «πρέπει να το δούμε γιατί πρόκειται για θέμα που αφορά και τη δημόσια υγεία, όπως και άλλα προβλήματα που γνωρίζει η υπηρεσία. Για παράδειγμα στην περιοχή πάνω από τα Αϊβαλιώτικα 22 οικογένειες δεν έχουν νερό»

Ανάθεση του προέδρου σε δικηγόρο

Η πολιτική αδράνεια των προκατόχων του ευθύνεται για το ότι η ΕΡΓΗΛ διεκδικεί 12εκ.€ από την ΔΕΥΑΜΒ, υποστήριξε ο Αχιλλέας Μπέος και συμπλήρωσε ότι από δω και στο εξής η νομική ενημέρωση για την ΕΡΓΗΛ δεν θα έρχεται στο διοικητικό συμβούλιο και επί πλέον  ότι εκείνος  θα έχει από τούδε και στο εξής την αρμοδιότητα ανάθεσης  νομικής υποστήριξης, ώστε η αντίδικος να μην γνωρίζει την στρατηγική της εταιρίας. Αναφορικά με τις εξουσιοδοτήσεις δικηγόρων, το θέμα αποσύρθηκε και θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση

Τέλος να σημειωθεί ότι αντιπρόεδρος του συμβουλίου ανέλαβε ο Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης, ο οποίος προτάθηκε από τον Αχιλλέα Μπέο και στηρίχθηκε κατά τα πλειοψηφία από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, πριν της εκπροσώπου της μειοψηφίας Φωτεινή Κοκκινάκη που ψήφισε λευκό.

Επίσης, σ αυτή την πρώτη συνεδρίαση έγιναν αλλαγές και στην νομική εκπροσώπηση κατά το ήμισυ, αφού αντικαταστάθηκε μόνο ο  Γιάννης Καραγκιόζος  από τον Τριαντάφυλλο Εμμανουηλίδη, ενώ  η Μαγδαληνή Διαμαντοπούλου παραμένει. Την πρόταση καταψήφισε η κα Κοκκινάκη

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ