Κόσμος

Pfizer: Απαγορεύει τη χρήση προϊόντων της σε εκτελέσεις κρατουμένων

Σε μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση που στερεί από τις ΗΠΑ την τελευταία διαθέσιμη πηγή νόμιμων ουσιών για τις θανατηφόρες ενέσεις, προχώρησε σήμερα η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.

Ειδικότερα, η εταιρεία-κολοσσός, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων φαρμακοβιομηχανιών, ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύει στο εξής να χρησιμοποιούνται προϊόντα της στις εκτελέσεις κρατουμένων, μία κίνηση που χαιρέτισαν οι πολέμιοι της θανατικής ποινής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μάγια Φόα, διευθύντρια της οργάνωσης κατά της θανατικής ποινής Reprieve χαρακτήρισε «παραδειγματική» την απόφαση της Pfizer. Από τη μεριά του, ο Ρόμπερτ Ντάνχαμ, διευθυντής του κέντρου ενημέρωσης για την θανατική ποινή δήλωσε σε ξένο μέσο πως «είναι σοκαριστικό να βλέπει κανείς την ιατρική αποστολή των φαρμακευτικών εταιρειών να αποτελεί αντικείμενο κατάχρησης από τις Πολιτείες που χρησιμοποιούν αυτά τα σκευάσματα, τα οποία υποτίθεται ότι σώζουν ζωές και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, για να σκοτώνουν κρατούμενους».

«Η Pfizer παρασκευάζει τα προϊόντα της με στόχο να βελτιώσει και να σώσει την ζωή των ασθενών. Βάσει αυτών των αξιών, η Pfizer αντιτίθεται στην χρήση των προϊόντων της στις εκτελέσεις με τη χορήγηση ενέσιμων θανατηφόρων διαλυμάτων στο πλαίσιο της εσχάτης των ποινών» ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε χθες στον ιστότοπό της.

Όπως επισήμανε στην ανακοίνωσή της, η Pfizer θα περιορίσει τη διανομή επτά προϊόντων σε μια ομάδα διανομέων και αγοραστών που θα δεσμεύονται ότι δεν θα τα προωθούν στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Οι δημόσιοι φορείς που θα τα αγοράζουν θα πρέπει να πιστοποιούν ότι τα προϊόντα δεν θα χρησιμοποιηθούν παρά για ιατρικούς σκοπούς.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες από 25 φαρκμακευτικές εταιρείες έχουν εφαρμόσει ανάλογα μέτρα με την Pfizer, ενώ ο αριθμός των εκτελέσεων έχει καταγράψει πτώση τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ λόγω κυρίως της έλλειψης των ουσιών που χρησιμοποιούνται για τις θανατηφόρες ενέσεις.