1 2
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024 20:42
ΥΓΕΙΑ

Πέντε αποτελεσματικοί τρόποι να «σβήσετε» τις θερμίδες του Πάσχα – Ξεκινήστε τώρα!


Αβγοκούλουρα, τσουρέκια, σοκολάτες, αλκοόλ, ζάχαρη και άφθονα λιπαρά, πάντα σε συνδυασμό με τη γυμναστική που γίνεται άγνωστη λέξη τις ημέρες των γιορτών, είναι πασχαλινές αμαρτίες που τριβελίζουν το μυαλό όταν επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Κι όμως, οι παρασπονδίες των προηγούμενων ημερών δεν πρέπει να μας χαλούν τη διάθεση, αφενός γιατί υπάρχει οδηγός αποτοξίνωσης μετά τις καταχρήσεις των γιορτών -ναι, μπορείτε να εφαρμόσετε αυτόν των χειμωνιάτων εορτών -, αφετέρου γιατί ο θετικός τρόπος σκέψης χαρίζει χρόνια.

1. Ξεπεράστε το

Ό,τι έγινε, έγινε και οι θερμίδες που καταναλώθηκαν στα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια δεν καίγονται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Άλλωστε, η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική. Παλαιότερη έρευνα στο American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1.000 επιπλέον θερμίδων από σνακ (πατατάκια, σοκολάτα κ.ο.κ.) επί πέντε ημέρες δεν αύξησε παρά ανεπαίσθητα το βάρος· ο οργανισμός είχε προσαρμοστεί στις επιπλέον θερμίδες. Χαρείτε λοιπόν για τις ευχάριστες στιγμές και τα γέλια, ιδίως όταν μπορούν να αποδειχθούν παυσίπονα σε περίπτωση πονοκεφάλου.

2. Κάνετε μια βόλτα στη φύση

Μετά τις γιορτές: Πρόγραμμα ήπιας αποτοξίνωσης και απώλειας βάρους τριών ημέρων – Δοκιμάστε το
Μη σπαταλάτε χρόνο στην αναθύμηση εκείνου του σοκολατένιου αβγού που φάγατε δίχως ενοχές. Βάλτε τα αθλητικά και βγείτε έξω για να το «κάψετε». Περίπου 24 χιλιόμετρα ή έξι ώρες θα πρέπει να περπατήσετε για τις 1.780 θερμίδες που σας χάρισε, 31.500 περίπου βήματα, είτε να τρέξετε επί τρεις ώρες, αν προτιμάτε περισσότερη ένταση. Σε κάθε περίπτωση, σκεφτείτε να απολαύσετε τη βόλτα σε μέρη με δέντρα. Διαβάστε εδώ γιατί.

3. Νερό με μηλόξυδο

Δεν θα κάνει αμέσως θαύματα, σύμφωνα όμως με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health, τρεις μήνες κατανάλωσης μηλόξυδου αραιωμένου σε νερό μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος κατά 6-8 κιλά και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατά 2,7-3 μονάδες. Ακόμη και αν δεν είναι άμεσα χρήσιμο -σίγουρα δεν προλάβατε να «βάλετε» κιλά-, το μηλόξυδο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος που αξίζει μια θέση στη διατροφή.

4. Επαρκής ενυδάτωση και διατροφή

Έφτασε η στιγμή για τον όρος detox. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δίαιτες detox αποτελούν διατροφικά πλάνα τουλάχιστον μίας εβδομάδας, που επικεντρώνονται σε «καθαρές» τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, και άλλες μη επεξεργασμένες τροφές, αποκλείοντας παράλληλα συστατικά όπως η ζάχαρη και η καφεΐνη. Διαβάστε περισσότερα εδώ και ετοιμαστείτε για μενού με αγκινάρα, αβοκάντο και πικραλίδες!

5. Κοιμηθείτε καλά

Η συμπλήρωση 8,5 ωρών ύπνου κατά μέσο όρο οδηγεί στην πρόσληψη 270 λιγότερων θερμίδων την ημέρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine. «Είδαμε με τον καιρό ότι ο περιορισμός του ύπνου έχει επίδραση στη ρύθμιση της όρεξης που οδηγεί αντίστοιχα σε αυξημένη πρόσληψη τροφής και συνεπώς θέτει σε κίνδυνο το άτομο για αύξηση του βάρους του με την πάροδο του χρόνου» είχαν σχολιάσει οι ερευνητές. Ακόμα και αν δεν κάψετε έτσι τις θερμίδες του Πάσχα, μπορείτε να αποφύγετε τις επιπλέον τις ημέρες που ακολουθούν.