MobileΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παιχνίδι» για τρεις στη Forthnet

Τρεις ήταν τελικά οι ενδιαφερόμενοι «μνηστήρες» για τις μετοχές και τα δάνεια της Forthnet, οι οποίοι κατέθεσαν τις δεσμευτικές προσφορές τους έως το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr η Nomura, η οποία έχει αναλάβει την διαδικασία για λογαριασμό των πιστωτριών τραπεζών, έλαβε δεσμευτικές προσφορές από την Duet Private Equity Limited, η οποία ανανέωσε το ενδιαφέρον της για την εταιρεία τηλεπικοινωνίας αμέσως μόλις κατέρρευσε η συμφωνία με την Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, η BC Partners μέσω της United Group, της θυγατρική της που δραστηριοποιείται στον χώρο της Pay TV και των τηλεπικοινωνιών αλλά και o όμιλος του Antenna, o οποίος είχε και στο παρελθόν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Να υπενθυμίσουμε πως Duet και BC Partners είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον προ μερικών εβδομάδων και προκειμένου να αποκτήσουν εικόνα της κατάστασης της εταιρείας είχαν προχωρήσει το τελευταίο δεκαπενθήμερο σε ενδελεχή έλεγχο (due diligence) της Forthnet, λαμβάνοντας οικονομικά, νομικά και άλλα στοιχεία. Ωστόσο και ο όμιλος του Antenna, o οποίος σε σύμπραξη με τη Blackstone, είχε συμμετάσχει σε προηγούμενο κύκλο διαπραγματεύσεων, πριν την Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκι και μετά το αδιέξοδο των συζητήσεων με τις Vodafone – Wind, έλαβε τα τελευταία οικονομικά και άλλα στοιχεία της εταιρείας.

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, το τίμημα δείχνει να κινείται στα ίδια επίπεδα με αυτό της Alter Ego (41 εκατ.ευρώ). Αυτό που μένει να διαπιστωθεί, είναι αν θα παραμείνει σε παρόμοιο επίπεδο και το ύψος του κουρέματος (80%) το οποίο μπορεί να γίνει στις τραπεζικές υποχρεώσεις της Forthnet, δεδομένης της κρίσης του κορονοϊού και των οικονομικών επιπτώσεων που αυτή αναμένεται να έχει και στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, οι τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται συνολικά σε 296,8 εκατ. ευρώ (με τα 255 εκατ. το βραχυπρόθεσμο μέρος τους και τα 41,850 εκατ. ευρώ το μακροπρόθεσμο).

Πλέον η Nomura αφότου ελέγξει την εγκυρότητα των προσφορών, θα τις αξιολογήσει λαμβάνοντας υπόψη τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι το τίμημα κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα. Ένα τέτοιο θα μπορούσε να είναι η χρηματοδότηση της εταιρείας κατά την ενδιάμεση περίοδο από την υπογραφή της συμφωνίας μέχρι και την έγκρισή της από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, κάτι που είχε παρακωλύσει προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια θα προχωρήσει με την πιο συμφέρουσα για να καταλήξει στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας.

Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι

Ο όμιλος της Duet Group είναι ένα βρετανικό επενδυτικό σχήμα, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 4 δισ. δολαρίων με επικεφαλής τον Henry Gabay. Αποτελεί όμιλο επενδύσεων χαρτοφυλακίου με θυγατρικές πολλές εταιρείες-διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των Duet Private Equity που εμπλέκεται στη διαδικασία με τη Forthnet, Emerging Markets Investment Management, Duet Alternative Investments, Merit Capital και Hill Street Limited. Στην περίπτωση της χώρας μας, το βρετανικό επενδυτικό fund είχε εκφράσει την πρόθεσή του να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην ψηφιακή τράπεζα Praxia, ενώ έχει ενδιαφερθεί και για την Νηρέα-Σελόντα καθώς και άλλα distress transactions.

Όσο για την BC Partners, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και τρεις δεκαετίες στην Ευρώπη ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια και στην Β. Αμερική, να υπενθυμίσουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Wind. Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής διαχειριστεί κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ και έχει προχωρήσει σε 113 επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων σε 5 βασικούς κλάδους σε 18 χώρες. Το 2019 μάλιστα εξαγόρασε και την United Group, μέσω της οποίας διεκδικεί την Forthnet, η οποία έχει στην κατοχή της τηλεπικοινωνιακές και εταιρείες streaming περιεχομένου σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη χώρας μας η εταιρεία έχει εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen.

Τέλος αναφορικά με τον όμιλο του Antenna, να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν είχε διατελέσει μέτοχος της συνδρομητικής πλατφόρμας της Nova. Τον Δεκέμβριο του 2018 ο όμιλος κατέληξε σε συμφωνία, ύψους 180 εκατ. ευρώ, για την πώληση του χαρτοφυλακίου των εταιρειών του στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Πλέον, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, τα προγράμματα του Antenna προβάλλονται σε πάνω από 85 εκατομμύρια σπίτια, μέσω καλωδιακών και δορυφορικών δικτύων και τα sites του Ομίλου καταγράφουν πάνω από 500 εκατομμύρια επισκέψεις σε ετήσια βάση. Ο Όμιλος είναι επίσης στρατηγικός εταίρος και ένας από τους βασικούς μετόχους της επενδυτικής τράπεζας Raine Group, με εστίαση στους τομείς της τεχνολογίας, των media και των τηλεπικοινωνιών.

 

 

Πηγή: insider.gr

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com