Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 06:43
ΒόλοςΤοπικά

Παρέμβαση Πολεοδομίας και Εισαγγελίας για επικίνδυνα κτίρια στον Βόλο






Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Βόλου έχουν προκαλέσει τα επικίνδυνα κτίρια στην πόλη, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους από τους ιδιοκτήτες τους. Το θέμα ήρθε ξανά στην επιφάνεια ύστερα από τον θάνατο του φοιτητή στη Λάρισα, ο οποίος κλώτσησε έναν τοίχο και καταπλακώθηκε από αυτόν δευτερόλεπτα αργότερα.

Η Εισαγγελία Βόλου έχει σχηματίσει περισσότερες από πενήντα δικογραφίες για ιδιοκτήτες επικίνδυνων κτισμάτων, τα οποία απαιτούν άμεσα εργασίες συντήρησης και επιδιόρθωσης.

Την ίδια ώρα, η Πολεοδομία του Δήμου Βόλου έχει στο συρτάρι της έκθεση με όλα τα κτίρια της πόλης, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για τους περαστικούς, ωστόσο η διαδικασία εντοπισμού των ιδιοκτητών σε πολλές περιπτώσεις καθίσταται δύσκολη, αφού πρόκειται για κληρονόμους, που δε διαμένουν καν στον Βόλο ή την Ελλάδα.

Τέλος, “πονοκέφαλο” αποτελεί για πολλούς ιδιοκτήτες η κήρυξη παλιών κτισμάτων ως “διατηρητέων” με αποτέλεσμα το κόστος συντήρησης να εκτοξεύεται και η γραφειοκρατία να διπλασιάζεται!

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του 2018, στο ιστορικό κέντρο του Βόλου ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων ιδιοκτησιών ανέρχεται στις 175, εκ των οποίων οι 13 είναι οικόπεδα. Από τα 162 κτίρια, τα 6 ήταν κηρυγμένα «διατηρητέα», το 10% κοινώς ετοιμόρροπα, το 51% εμφάνιζαν σημαντικές φθορές, ενώ το 83% ήταν ημιτελή (γιαπιά).

Επίσης παρατηρήθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκαταλελειμμένων ιδιοκτησιών, όπως αυτά καταγράφηκαν, αποτελούν εστίες μόλυνσης, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Τέλος, κατά τη διαδικασία της καταγραφής, αξιολογήθηκαν ως κτίρια με αισθητική αξία τα 11 από το σύνολο των 162 εγκαταλελειμμένων ακινήτων. Στη Μαγνησία ετοιμόρροπα κτίρια καταγράφονται σε τρεις ακόμη Δήμους και συγκεκριμένα 60 στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, 25 στη Σκιάθο και 60 στη Σκόπελο.