MobileΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παράθυρο» για αλλαγή του εκλογικού νόμου— Οι φράσεις-κλειδιά του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Φουντώνει» ξανά η συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Όπως επισημαίνουν πολλοί αποκωδικοποιώντας κάποιες φράσεις- κλειδιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ανοίξει «παράθυρο» για κινήσεις το επόμενο διάστημα όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Πρωθυπουργός «έσβησε» για ακόμη μια φορά τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς όπως είπε, η αναμέτρηση θα γίνει στο τέλος της τετραετίας, όμως, οι αναφορές του στην ανάγκη σταθερότητας σε μια χρονική συγκυρία «καταιγίδας» και μεγάλων προκλήσεων, οδήγησαν αρκετούς στο συμπέρασμα ότι συνδέονται με τον εκλογικό νόμο και ενδεχόμενη αλλαγή του.

«Όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι, ικανός καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα. Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή που να αποφασίζει χωρίς να χρειάζονται παράλληλες κουβέντες, χωρίς να εμπλεκόμαστε σε ατελέσφορα παζάρια. Γρήγορα και αποτελεσματικά» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του πρόσθεσε επίσης ότι “βρίσκομαι για τέταρτη χρονιά στη Διεθνή Έκθεση ως Πρωθυπουργός και ξέρω ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί. Δεν θα κρύψω, συνεπώς, ότι τώρα οι μεγάλες μας επιλογές είναι σαφέστερες από ποτέ: Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας – πρωταγωνιστή στην Ευρώπη, με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών.

Με λίγα λόγια: ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά! Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες: τίποτα απ’ όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Και με μία λάθος κίνηση όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Όμως, έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αναθέτοντας αυτή την απόφαση στον λαό και μόνο. Και εκείνος είδε, έμαθε και ξέρει τον δρόμο που θα διαλέξει”.

Αυτά τα αποσπάσματα κατά πολλούς «δείχνουν» προς την κατεύθυνση αλλαγής του εκλογικού νόμου, κάτι στο οποίο έχουν αναφερθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες και πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

Αν πράγματι αυτές οι φράσεις-κλειδιά του Κυριάκου Μητσοτάκη συνδέονται με το συγκεκριμένο θέμα, φαίνεται πως στη ΝΔ γνωρίζουν καλά ότι οι προκλήσεις της «βαριάς ατζέντας» με θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά, η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση κ.α. χρειάζονται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση.

Ιδίως όταν μετά και τη «θύελλα» που ξέσπασε με το ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη την οποία ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του χαρακτήρισε «επιχειρησιακό λάθος», αποκλείεται κάθε πιθανότητα για μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επιδιώξει μια αυτοδυναμία για το κόμμα του και να αυξήσει τις πιθανότητες για κάτι τέτοιο.

Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται και η απάντησή του για τον εκλογικό νόμο στη σημερινή συνέντευξη Τύπου (στις 13:00) κατά τη διάρκεια της οποίας πιθανόν να ερωτηθεί.

«Όχι» σε πρόωρες κάλπες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του «Βελλιδείου» επανέλαβε πάντως ότι δεν υπάρχει θέμα επίσπευσης των εκλογών.

«Όποιοι θέλουν αναταραχή, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Έχουμε μια κυβέρνηση σταθερή με έναν Πρωθυπουργό που δεν δέχεται πιέσεις και είναι αποφασισμένος να οδηγήσει ξανά τη χώρα στο ξέφωτο. Και αυτό θα κάνω, όποιο κι αν είναι το κόστος που θα χρειαστεί να αναλάβω. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος συνεχίζοντας την ομιλία του πρόσθεσε ότι «θα οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας. Και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε».
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com