1 2
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024 02:00
ΥΓΕΙΑ

Παιδική παχυσαρκία: Καθόλου γυμναστική και πολλές ώρες σε οθόνες – Έρευνα κρούει «καμπανάκι» κινδύνου


Ανησυχητική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στον Πειραιά καταδεικνύουν τα στοιχεία νέων μελετών. Τέσσερις στους 10 μαθητές ή μαθήτριες Δημοτικού της πόλης περνούν περισσότερες από τρεις ώρες καθημερινά μπροστά σε τηλεοπτικούς δέκτες, οθόνες υπολογιστών ή κινητών!

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα επιστημόνων που συμμετέχουν στο έργο «Δράσεις Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και της Προληπτικής Ιατρικής στον Δήμο Πειραιά», είναι αποκαλυπτικά για την παιδική παχυσαρκία.

Οι μαθητές στην πόλη του μεγάλου λιμανιού δεν αθλούνται, περνούν πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες, ενώ δεν καταναλώνουν τις απαιτούμενες ποσότητες φρούτων και λαχανικών.

Σχετικές επισημάνσεις έκανε ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης, παρουσιάζοντας την επισκόπηση της μελέτης για το τρέχον έτος, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ι.Σ.Π.

Τονίστηκε, μάλιστα, η ανάγκη συνέχισης της έρευνας σχετικά με την παιδική παχυσαρκία και τους λόγους που την προκαλούν, όπως είναι ο τρόπος ζωής και το επίπεδο διαβίωσης κυρίως των παιδιών που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα από 6 έως 12 ετών.

Καθόλου γυμναστική και πολλές … οθόνες!

Για την εξαγωγή αυτών των συμπερασμάτων, στη διάρκεια του έργου διενεργήθηκαν 7.716 εξετάσεις σε δείγμα 1.957 παιδιών, δηλαδή περίπου τέσσερις εξετάσεις ανά άτομο.

Από την ανάλυση των στοιχείων, σύμφωνα με τον κ. Πλατανησιώτη προκύπτει πως μόνο 1 στα 4 παιδιά καταναλώνει φρούτα και λαχανικά στις ποσότητες που προτείνονται, ενώ είναι αυξημένο το ποσοστό των μαθητών που γυμνάζεται μόνο στο σχολείο.

Οι 4 στους 10 μαθητές, ενώ δεν διαθέτουν χρόνο για αθλητικές δραστηριότητες, σπαταλούν περισσότερες από τρεις ώρες καθημερινά μπροστά σε τηλεοπτικούς δέκτες, οθόνες υπολογιστών ή κινητών!

Ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης, τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας στα παιδιά της περιοχής:

«Ουσιαστικά έχουμε διαπιστώσει πως ο μέσος όρος ΒΜΙ στα παιδιά μας είναι λίγο υψηλότερος από το φυσιολογικό και μπαίνει σε παθολογικά όρια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας στην περιοχή μας και τον Δήμο μας. Θα συνεχίσουμε τη στατιστική ανάλυση, οπότε θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία και με πιο στοχευμένες δράσεις το επόμενο έτος, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που ήδη έχουμε αντιμετωπίσει».

Η εστίαση της έρευνας στους μαθητές Δημοτικού στο σύνολο των σχολείων του Πειραιά αναμένεται να ορίσει την πλήρη εικόνα ως προς τα ποσοστά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, από τα οποία θα προκύψουν προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά επισήμανε ότι αναμένεται να προγραμματιστούν ακόμα περισσότερες εξετάσεις αλλά και συστάσεις προς τα παιδιά και τους γονείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνουν ενημερωτικές ομιλίες στα σχολεία με τη συμμετοχή διατροφολόγων και επιστημόνων προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις για σωστή διατροφή και σωματική δραστηριότητα.

Εξετάσεις και σε ηλικιωμένους

Όσον αφορά στις εξετάσεις σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών από μεικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και της «Cosmosclinic», 2.478 άτομα από ΚΑΠΗ και γηροκομεία του Δήμου Πειραιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα και υπεβλήθησαν σε 8.567 δωρεάν ιατρικές εξετάσεις.

Μόνο στα ΚΑΠΗ κατεγράφησαν 6.671 εξετάσεις, από τις οποίες οι περισσότερες (1.482) έγιναν στο Δ1 ΚΑΠΗ των Καμινίων. Τέλος, στο Γηροκομείο Πειραιώς πραγματοποιήθηκαν 2.123 εξετάσεις.

Η σύμβουλος διοίκησης της «Cosmoclinic» κ. Μαρίτα Καμπούρη ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Μώραλη, αλλά και τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών υπηρεσιών, κ. Πλατανησιώτη, για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία:

«Το έργο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη ευθύνη για εμάς. Στην αρχή είχαμε κάποιες δυσκολίες λόγω του Covid-19, αλλά τρέξαμε και τα καταφέραμε. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Έχουμε σε γηροκομεία, ΚΑΠΗ, σχολεία και ορφανοτροφεία. Έχουμε δει ανθρώπους που είχαν πολλά χρόνια να κάνουν ιατρικές εξετάσεις, λόγω οικονομικών δυσχερειών ή αμέλειας. Έχουμε βρει σημαντικά ευρήματα που μπορεί να σώσουν ζωές. Είμαστε ευχαριστημένοι και συνεχίζουμε», ανέφερε η ίδια.

Το συνέδριο παρακολούθησαν ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς της ΝΔ και ιατρός κ. Νίκος Βλαχάκος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο αν. Διοικητής του Ε.Α.Ν.Π Μεταξά κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος, η σύμβουλος διοίκησης της “Cosmoclinic” κ. Μαρίτα Καμπούρη, στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά, διοικητικά στελέχη του «Τζαννείου» Νοσοκομείου, γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί και πολίτες. Τον συντονισμό έκανε ο Δημοσιογράφος κ. Χάρης Λαζαρόπουλος και τη δημοσιογραφική κάλυψη έκανε το «Κανάλι 1 90,4».

πηγή: Iatropedia.gr