Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 23:25
Κόσμος

Ουκρανία: Κερδίζει έδαφος η διπλωματία, Συνέχιση των διαπραγματεύσεων- Το μήνυμα Μπάιντεν






Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας, αλλά και του ίδιου του Πούτιν, ότι η Ρωσία δε θέλει πόλεμο με την Ουκρανία, η Δύση εμφανίζεται επιφυλακτική, θεωρώντας ακόμα εξαιρετικά πιθανό το σενάριο εισβολής. Υπενθυμίζεται ότι στη σημερινή ημέρα η Δύση εκτιμούσε ότι η Ρωσία θα εισέβαλε στην Ουκρανία, ένα καταστροφικό σενάριο, που προσώρας, φαίνεται να απομακρύνεται με τη διπλωματία να κερδίζει έδαφος.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη – ούτε τον επόμενο μήνα», σημείωσε ο πρέσβης της ΕΕ Βλαντίμιρ Τσίζοφ σε δηλώσεις του στην Die Welt που δημοσιεύονται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας που κυκλοφορεί.

Ενδεικτική είναι η αποστροφή του Τζο Μπάιντεν κατά το χθεσινό του διάγγελμα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι με διπλωματία, να εμπλακούμε σε διπλωματία με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση για την Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό. Όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει η προσέγγισή μας τώρα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σημείωσε δε ότι υπάρχει «περιθώριο για διπλωματία» με τη Ρωσία ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ευρώπη.

«Η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε δημόσια να συνεχιστεί η διπλωματία. Συμφωνώ», είπε ο Μπάιντεν υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να δώσουμε στη διπλωματία κάθε ευκαιρία να πετύχει».

Παράλληλα, παρά τις ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι χθες αποσύρθηκε μέρος των ρωσικών στρατευμάτων από τα ρωσικά σύνορα, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ δεν το έχουν ακόμη επαληθεύσει» προειδοποιώντας ότι «η εισβολή παραμένει σαφώς πιθανή».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, διεμήνυσε πάντως ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ακόμη και αν ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

«Δεν έχουμε επαληθεύσει ακόμη ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες επιστρέφουν στις βάσεις τους. Πράγματι, οι αναλυτές μας υποδεικνύουν ότι παραμένουν σε πολύ απειλητική θέση, και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή παραμένουν περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες σε περιοχές γύρω από την Ουκρανία και της Λευκορωσία και κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, η εισβολή παραμένει σαφώς δυνατή», υπογράμμισε.

Άλλωστε, την ώρα που η Μόσχα έδινε στη δημοσιότητα εικόνες με ρωσικά στρατεύματα να αποχωρούν από πεδία ασκήσεων, τα αμερικανικά μέσα προέβαλαν νέες εικόνες με ρωσικά στρατιωτικά κομβόι να κατευθύνοντας προς τα σύνορα με την Ουκρανία και αεροπορικές ενισχύσεις να φθάνουν στην Κριμαία.

Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Ζιλένσκι, στο διάγελλμα του το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για ρωσική εισβολή σήμερα, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

Επιφυλάξεις της Δύσης

Την ίδια ώρα, η Δύση προσπαθεί να ερμηνεύσει τις κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, πριν τη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, σχολίασε με καυστικό τρόπο τα αμερικανικά σενάρια για επικείμενη ρωσική εισβολή. «Δε δημοσιεύεται η ακριβής ώρα που θα ξεκινήσει ο πόλεμος;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχο είναι το ύφος και των Ρώσων αξιωματούχων.

«Η 15η Φεβρουαρίου θα γραφτεί στην ιστορία ως η μέρα που απέτυχε η πολεμική προπαγάνδα της Δύσης. Ντροπιάστηκαν και καταστράφηκαν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Παρά την πρώτη ένδειξη υποχώρησης του Κρεμλίνου έπειτα από μήνες κλιμακούμενης έντασης, η Δύση επιμένει ότι ο κίνδυνος εισβολής παραμένει υπαρκτός.

Η Ουκρανία εμφανίστηκε θετική αλλά επιφυλακτική. «Καταφέραμε μαζί με τους συμμάχους μας να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση από τη Ρωσία. Δεν πιστεύουμε, βέβαια, ό,τι ακούμε. Πιστεύουμε ό,τι βλέπουμε», επισήμανε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Δύσπιστο όμως έδειξε και το ΝΑΤΟ. «Δεν έχουμε δει αποκλιμάκωση
στο πεδίο, ούτε σημάδια μειωμένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα με την Ουκρανία», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλντενμπεργκ.

Και η Ευρώπη όμως φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξη.

«Αν (η απόσυρση στρατευμάτων) επιβεβαιωθεί, θα είναι ένα θετικό μήνυμα, μια ένδειξη αποκλιμάκωσης που ζητάμε εδώ και εβδομάδες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Γκάμπριελ Αταλ.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε συγκεχυμένα τα μηνύματα. «Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να μείνουμε ενωμένοι και σκληροί (στη στάση μας)».

Πούτιν: Δε θέλουμε πόλεμο

Στο μεταξύ, για μια ακόμα φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντησή του, με τον Όλαφ Σολτς, επανέλαβε ότι η Ρωσία δε θέλει πόλεμο. Πούτιν και στη συνάντηση του με τον Όλαφ Σολτς. Ο Γερμανός καγκελάριος επιχείρησε να καθησυχάσει τις ρωσικές ανησυχίες για επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου, ζητώντας ωστόσο επιπλέον εγγυήσεις.

«Οι απαντήσεις που λάβαμε από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν», σημείωσε ο Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι «το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς είναι κάπως μια περίεργη κατάσταση, καθώς δεν είναι καν στην ημερήσια διάταξη.

Νωρίτερα πάντως ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα απαντήσει αν την προκαλέσουν.

Η απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να υιοθετήσει ψήφισμα με το οποίο καλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λυογκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία απειλεί να προκαλέσει νέα ανάφλεξη.

Παρά τα πρώτα αχνά σημάδια αποκλιμάκωσης, το σκηνικό πολέμου έχει στηθεί στην εύφλεκτη σκακιέρα του ουκρανικού μετώπου και όλοι παραμένουν στις θέσεις του με το δάχτυλο στη σκανδάλη μέχρι να γίνει η επόμενη κίνηση…