Τέσσερις Υπουργοί των ΗΠΑ, 25 Υπουργοί Ενέργειας κρατών-μελών της Ε.Ε. και 300 εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών από Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία θα βρεθούν σήμερα και αύριο στην Ελλάδα, ώστε να συζητηθεί η ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η δυνατότητα της χώρας μας να είναι ενεργειακός κόμβος, προκειμένου το αμερικανικό φυσικό αέριο – και όχι μόνο – να εισέρχεται απρόσκοπτα στην Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει αύριο το πρωί στις 09:00, αναλύοντας πως η χώρα μας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να είναι ένας σταθερός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και στο κομμάτι της ενέργειας.

Ο στόχος του P-TEC

Στόχος του P-TEC είναι η ενίσχυση της ενεργειακής διασυνδεσιμότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αμερικανική αυτή πρωτοβουλία εστιάζει σε κοινές ενεργειακές υποδομές (δίκτυα ηλεκτρισμού, αγωγούς, μεταφορές), με στόχο τη δημιουργία βιώσιμης, ανθεκτικής και συνεργατικής ενεργειακής αγοράς που θα αποφέρει οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Γκίλφοϊλ: Πάνω από 80 αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Το φόρουμ φέρνει στην Αθήνα – όπως αποκάλυψε χθες η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ – περισσότερους από 80 αξιωματούχους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών «και αυτό είναι ρεκόρ για την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ», όπως είπε η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Αναμφίβολα οι δύο πιο σημαντικοί εξ αυτών είναι ο Νταγκ Μπέργκαμ, Υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ και ο Κρις Ράιτ, Υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες στο απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δύο Υπουργούς, αλλά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μάικλ Ρήγα και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Τζέικομπ Χέλμπεργκ και αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στην αξιοποίηση και ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου, καθώς και των υποδομών που έχει αναπτύξει, όπως των τερματικών σταθμών LNG Ρεβυθούσας και Αλεξανδρούπολης, που την μετατρέπουν σε κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και σε ενεργειακή πύλη μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου του υγροποιημένου φυσικού αερίου για ολόκληρη την περιοχή”

O πρωθυπουργός υπογράμμισε την στρατηγική σημασία της ελληνικής ναυτιλίας για τη μεταφορά LNG, ενώ χαρακτήρισε την ταυτόχρονη παρουσία της ExxonMobil και της Chevron στην Ελλάδα, αμερικανική ψήφο εμπιστοσύνης. Νωρίτερα, μάλιστα, στη συνάντηση με την κυρία Γκιλφόιλ, είχε αναφέρει πως «η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου του υγροποιημένου φυσικού αερίου για ολόκληρη την περιοχή».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, γεγονός που την καθιστά καίριο σύμμαχο στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ανατολικής Ευρώπης. Μέσω της συνεχούς ανάπτυξης των ενεργειακών της υποδομών —συμπεριλαμβανομένου ενός ολοένα διευρυνόμενου δικτύου εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου και περιφερειακών αγωγών— η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κομβικό κέντρο για την ενίσχυση της ενεργειακής ανθεκτικότητας και τη μείωση της εξάρτησης από αντίπαλες πηγές, όπως καταδεικνύει η αποφασιστική κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου», είχε τονίσει με αποκλειστική του δήλωση στο parapolitika.gr ο Νταγκ Μπέργκαμ πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για την Αθήνα.

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Η επιλογή της Αθήνας για τη συνεδρίαση του P-TEC, η ταυτόχρονη παρουσία δύο υπουργών και δύο υφυπουργών της κυβέρνησης Τραμπ και οι δηλώσεις των κ. Μπέργκαμ και Ράιτ, καταδεικνύουν τη στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ να επενδύσουν στην Ελλάδα ως μελλοντικό ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Προ ημερών εξάλλου οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκριναν το νέο κανονισμό REPowerEU, που προβλέπει τη σταδιακή απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου (μέσω αγωγών και πλοίων) έως την 1η Ιανουαρίου 2028. Από τότε λοιπόν και μετά κλείνει οριστικά η αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης για τη Ρωσία και ανοίγονται νέες δυνατότητες και για τις ΗΠΑ, που θέλει να αξιοποιήσει τη χώρα μας ως βασικό σημείο εισόδου για το αμερικανικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ατζέντα που θα συζητηθεί στο P-TEC

Σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα του P-TEC, συμμετέχοντες Υπουργοί, θεσμικοί εκπρόσωποι, διεθνείς οργανισμοί και στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα από Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα θα συζητήσουν για τις νέες ενεργειακές τάσεις και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για μια ασφαλή, βιώσιμη και ανταγωνιστική ενεργειακή αγορά. Τις εργασίες ανοίγουν οι κύριοι Παπασταύρου και Ράιτ με τις τοποθετήσεις τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που θα συζητηθούν στα πάνελ, περιλαμβάνονται: ο ρόλος του φυσικού αερίου στη νέα ενεργειακή γεωγραφία της Ευρώπης, ο κάθετος διάδρομος του φυσικού αερίου, η προσέλκυση κεφαλαίων για επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, η συμβολή της ενέργειας στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ενεργειακών συστημάτων και οι αναδυόμενες τεχνολογίες. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το πάνελ αφιερωμένο στην Ελλάδα, στο οποίο ο κ. Παπασταύρου θα παρουσιάσει τα πεπραγμένα καθώς και τον μακροπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό στον τομέα της ενέργειας.