Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025 13:57
Άλλες Ειδήσεις

Οι δέκα χώρες με τους πιο αυστηρούς περιορισμούς στα social media






Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Κρίστοφερ Λάξον, πρότεινε την Τρίτη 6 Μαΐου την απαγόρευση της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 16 ετών. Αυτή η πρόταση έρχεται λίγους μήνες μετά από την υιοθέτηση παρόμοιων αυστηρών μέτρων από την Αυστραλία.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που χρειάζεται την έγκριση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, υποχρεώνει τις πλατφόρμες να εφαρμόζουν μηχανισμούς αποκλεισμού για ανήλικους κάτω των 16 ετών.

Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων, οι επιχειρήσεις μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα που φτάνουν έως και το ένα εκατομμύριο ευρώ. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ποιες συγκεκριμένες πλατφόρμες θα επηρεαστούν από τη ρύθμιση.

10 χώρες με τους αυστηρότερους περιορισμούς στα social media

Πολλές χώρες παγκοσμίως εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, είτε για να ελέγχουν το περιεχόμενο είτε για να περιορίζουν την ελεύθερη πρόσβαση.

Βραζιλία
Η Βραζιλία έχει απαγορεύσει προσωρινά την πλατφόρμα X (πρώην Twitter) λόγω μη συμμόρφωσης με τους νόμους κατά της παραπληροφόρησης. Οι αρχές απαιτούν την αφαίρεση ψευδών ειδήσεων, κυρίως σχετικά με εκλογές και δημόσια υγεία, ενώ οι πλατφόρμες υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο.

Κίνα
Η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόζει εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς. Πλατφόρμες όπως Facebook και Instagram είναι μπλοκαρισμένες, ενώ η χρήση VPN είναι παράνομη χωρίς κρατική άδεια.

Βόρεια Κορέα
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα social media επιτρέπεται μόνο σε λίγους προνομιούχους. Η κυβέρνηση ελέγχει απόλυτα τις πληροφορίες και τιμωρεί αυστηρά όσους παραβιάζουν τους κανόνες.

Ιράν
Το Ιράν περιορίζει σημαντικά πλατφόρμες όπως το Facebook και το YouTube. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τους χρήστες και επιβάλλει κυρώσεις για “αντικυβερνητικό” περιεχόμενο.

Σαουδική Αραβία
Οι αρχές επιβάλλουν αυστηρό έλεγχο στα social media. Κριτική στην κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη, ενώ προβλέπονται βαριές ποινές για παραβιάσεις.

Τουρκία
Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει ενισχύσει τη λογοκρισία, απαιτώντας από τις πλατφόρμες να διατηρούν τοπικούς εκπροσώπους και να διαγράφουν περιεχόμενο που θεωρείται επιβλαβές ή προκλητικό.

Ρωσία
Η Ρωσία απαιτεί από τις εταιρείες να διατηρούν δεδομένα εντός της χώρας και να αφαιρούν “παράνομο” περιεχόμενο. Ο νόμος “Κυρίαρχο Διαδίκτυο” ενισχύει τον κρατικό έλεγχο στο internet.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)
Υπάρχουν αυστηροί νόμοι που τιμωρούν περιεχόμενο προσβλητικό προς τη θρησκεία ή την κυβέρνηση. Ορισμένες εφαρμογές, όπως το WhatsApp και το Facetime, λειτουργούν με περιορισμούς.

Αίγυπτος
Η κυβέρνηση μπορεί να μπλοκάρει ιστότοπους και να συλλαμβάνει πολίτες για περιεχόμενο που θεωρείται παραπλανητικό ή προσβλητικό για τις αρχές.

Βιετνάμ
Οι πλατφόρμες πρέπει να διαγράφουν περιεχόμενο που αντιτίθεται στην κυβέρνηση. Ο νόμος για την κυβερνοασφάλεια επιτρέπει κρατική πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών και επιβάλλει ποινές για αντιπολιτευόμενο περιεχόμενο.

Περιορισμοί υπάρχουν και σε άλλες χώρες -μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Αλβανία και άλλες- ωστόσο οι παραπάνω είναι οι πιο αυστηροί περιορισμοί παγκοσμίως.

Oι δέκα χώρες, οι περιορισμοί και οι συνέπειες