MobileΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική σύγκρουση -Επίθεση σε Μητσοτάκη για οικονομία, σχολεία, υγεία και εκκλησίες

Οριστική επιστροφή στην αντιπολιτευτική σύγκρουση σηματοδοτεί η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε προσωπικά στον Πρωθυπουργό εστιάζοντας σε τέσσερις άξονες:

α) Απουσία αναφοράς σε οικονομικό σχέδιο. Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για την στήριξη της οικονομίας απέναντι στην ύφεση που έρχεται, την ενίσχυση των μισθωτών και των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων αλλά και για τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό. Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης από την πλευρά της κυβέρνησης είναι καταστροφικός και σημειώνουν ότι αν οι προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης επιβεβαιωθούν, οδηγούμαστε σε «τέταρτο μνημόνιο, με ευθύνη της κυβέρνησης». Σε αυτό το κλίμα, άλλωστε, ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου σχετικά με δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα για μαξιμαλισμούς της αντιπολίτευσης . Για την οικονομία, πάντως, θα διεξαχθεί ειδική συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή την Πέμπτη.

β) Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε άνοιγμα των σχολείων και για τις υπόλοιπες- πλην της Γ΄Λυκείου – τάξεις. Από τις αρχές της εβδομάδας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναδείξει ιδιαίτερα το συγκεκριμένο θέμα καθώς, αφενός πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένας εκπαιδευτικός λόγος για άνοιγμα των σχολείων, αφετέρου θεωρεί ότι πρόκειται για ένα μεγάλο και αχρείαστο ρίσκο από τη στιγμή, μάλιστα, που μέχρι πριν είκοσι μέρες η ίδια η κυβέρνηση χαρακτήριζε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση «υγειονομική βόμβα διασποράς του κορωνοϊού». Στελέχη του κόμματος, πάντως, σημείωναν ότι η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να μην προχωρήσει σε άνοιγμα όλων των βαθμίδων και η «πισινή που κράτησε για τα δημοτικά» συνιστούν μια μικρή νίκη της αντιπολίτευσης.

γ) Επιπλέον, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητούν ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το προηγούμενο διάστημα για την απαραίτητη ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι υφίστανται ακόμα σημαντικές ανάγκες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και στο απαραίτητο υγειονομικό υλικό ενώ δεν υπάρχει ούτε η απαραίτητη αύξηση ΜΕΘ ούτε η δυνατότητα μεγάλου αριθμού διαγνωστικών τεστ.

δ) Παράλληλα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν χθες, ότι με αμετροέπεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε «πρώτο ενικό» υποστηρίζοντας ότι η χώρα πήγε καλά γιατί ο ίδιος εμπιστεύτηκε τους πολίτες αλλά αν τα πράγματα απ εδώ και πέρα, δεν εξελιχθούν καλά την ευθύνη θα την έχει η κοινωνία και όχι η Πολιτεία. «Επιμένει με δυο λόγια να αγνοεί την πρώτιστη ευθύνη της Πολιτείας, δείχνοντας με το δάχτυλο τους πολίτες για την ατομική ευθύνη», σημειώνεται στην χθεσινή ανακοίνωση.

Τέλος, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημείωναν χθες, μιλώντας στο iefimerida.gr, με ποιο κριτήριο η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στις 17 Μαΐου είναι ασφαλές να τελεστούν κανονικά οι λειτουργίες στις Εκκλησίες αλλά και αν η Πολιτεία θα προχωρήσει σε ειδική μέριμνα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση αλλά και την τιμή των μασκών από τη στιγμή που αυτές καθίστανται, πλέον, υποχρεωτικές.

Πηγή: iefimerida.gr