ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πολάκης και το εσωκομματικό «αντάρτικο» στον Τσίπρα

Τόσο στο Μαξίμου όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως η μάχη των εκλογών μπορεί να δοθεί επί ίσοις όροις με τη ΝΔ και στο κόμμα έχουν επενδύσει για άλλη μια φορά στον Αλέξη Τσίπρα, που έχει τεθεί επικεφαλής όλου του προεκλογικού αγώνα.

Ποια θα είναι, όμως, η επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου μετά από μια πιθανή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν;

Στο σχετικό ερώτημα ο Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, απέφυγε να απαντήσει τονίζοντας πως “δεν έχει καμία τέτοια αγωνία”. Φωτογραφίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη “πέταξε την μπάλα” προς τους πολιτικούς “που λόγω οικογενειακής παράδοσης ακολούθησαν τα χνάρια του πατέρα τους”. Η απάντηση ήταν αναμενόμενη, καθώς προεκλογικά σενάρια παραδοχής μιας ήττας θα λειτουργούσαν αρνητικά τόσο για τον ίδιο όσο και για την κυβέρνηση.

Η ανάληψη της εξουσίας από ένα κόμμα της αριστεράς τον Ιάνουριο του 2015 με ποσοστό 36,34% δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει πως σε περίπτωση ήττας ο πρόεδρος του κόμματος, μέσω ενός συνεδρίου, δεν θα επιχειρήσει να κάνει ένα “restart” και να ανανεώσει τη στήριξη προς το πρόσωπό του. Στην περίπτωση που το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιηθεί μέσα σε συνθήκες εσωστρέφειας και εκλογικής ήττας, οι όποιοι “δελφίνοι” και οι τάσεις θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν όλα τα ζητήματα που οδήγησαν το κόμμα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κριτική θα επικεντρωθεί κυρίως σε επί μέρους χειρισμούς του τελευταίου χρόνου, αφού η μνημονιακή περίοδος δεν άφησε πολλά περιθώρια ελιγμών στον πρωθυπουργό.

Η πρόσφατη ατυχής ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο έχει και μια άλλη διάσταση, την οποία λίγοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν σημειώσει. Ο πρωθυπουργός κάλυψε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας από το βήμα της Βουλής και έδωσε το “σήμα” η πλειοψηφία να κινηθεί πολιτικά και να μην πέσει στην “παγίδα” του αντιπερισπασμού και της στοχοποίησης του Κρητικού υπουργού από τη ΝΔ. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα διχάστηκε για ένα ζήτημα, όμως δεν έχει ξανασυμβεί με τόσο ηχηρό τρόπο ένα μεγάλο κομμάτι μελών του να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας. Η κριτική από το εσωτερικό της πλειοψηφίας για τη στάση του Παύλου Πολάκη ήταν ασταμάτητη και μπήκε εμφατικά στον δημόσιο διάλογο απέναντι στην παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Πολύ πρόσφατα το newpost.gr είχε αναδείξει όλες τις τελευταίες πρωτοβουλίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου που έχουν αρχηγικά χαρακτηριστικά. Κανείς δεν αμφισβητεί πως οι μετρημένες κινήσεις και δηλώσεις του σε όλη την μνημονιακή περίοδο, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Και στην περίπτωση του Παύλου Πολάκη ο άτυπος επικεφαλής της κίνησης των “53+” δεν έμεινε σιωπηλός επιλέγοντας να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και συνεπώς από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μπορεί ο ίδιος να έχει δηλώσει πως δεν είναι “δελφίνος”, ωστόσο είναι αναμφισβήτητα ο δεύτερος ισχυρός πόλος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζει συνεχώς στο κόμμα τις αριστερές του αρχές και είναι ο “φρουρός” των δημοσιονομικών μεγεθών.

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις περιμένουν να δουν πόσο ενισχυμένος σε σταυρούς θα βγει ο υπουργός των Οικονομικών από τη διαδικασία των εθνικών εκλογών εκτιμώντας πως στο “ταμείο” που θα γίνει μετά από τις κάλπες θα “ζυγίσει” το βάρος των παρεμβάσεών του.

Σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επέλεξε να φύγει από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να γίνει το “νούμερο δύο” στην Κουμουνδούρου μετά τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι περιφερειακές εκλογές θα δείξουν ποια είναι τελικά η “ζημιά” που έχει υποστεί η Ρένα Δούρου από την εθνική τραγωδία στο Μάτι και τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα. Υπήρξε ένα πρόσωπο που δεν “λέρωσε τα χέρια του” με τα μνημόνια και είχε συγκεντρώσει όλα τα φώτα πάνω της μετά από τη μεγάλη νίκη που πέτυχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές το 2014 ανοίγοντας το δρόμο για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Όσοι βιάζονται να δουν τη “μετά Αλέξη Τσίπρα εποχή” στον ΣΥΡΙΖΑ, μη λογαριάζοντας πως είναι μόλις 45 ετών, επενδύουν πολλά στη “φουρνιά” των 30άρηδων στελεχών – υπουργών, στην οποία επένδυσε πολύ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του. Είτε αυτοί έχουν παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ είτε παρακολουθούν από απόσταση τις εξελίξεις στο κόμμα…

Πηγή: newpost