ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νίκος Καρανίκας στηρίζει την ανάπτυξη μέσω καλλιέργειας κάνναβης και διαμαρτύρεται για την αυστηροποίηση του πλαισίου

Τις καλλιέργειες με κάνναβη στηρίζει ο πρώην σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού επί ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Καρανίκας.

Ο κ. Καρανίκας εμφανίζεται αγανακτισμένος σχετικά με τις επιλογές της κυβέρνησης στο θέμα της κάνναβης μέσω της αυστηροποίησης του πλαισίου καλλιέργειας της.

Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δε συμφωνεί με τους χειρισμούς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη αναφορικά με το θέμα της βιομηχανικής κάνναβης.

Οπως έγραψε σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Καρανίκας αναφέρει: «Η κυβέρνηση ΝΔ είναι με την ιδεοληψία και όχι με την ανάπτυξη, την ευημερία, την επιστήμη, την κοινωνία. Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο καλύτερα για την οικονομία και την ανάπτυξη, το περιβάλλον».

Αφορμή για το ξέσπασμα του κ. Καρανίκα υπήρξε η χθεσινή επιστολή διαμαρτυρίας της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Καννάβιο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές των παραγωγών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ανάγκη της άμεσης υιοθέτησης της Υπουργικής Απόφασης για τα ανώτερα όρια Τετραϋδροκανναβινόλης (THC) στα τρόφιμα, αλλά και για την προώθηση μέτρων που θα θωρακίσουν τον κλάδο και θα του δώσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών στην Ευρώπη, δεν έχουμε δει ακόμα καμιά ανταπόκριση και πρόοδο με αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη ομηρία των Ελλήνων παραγωγών και τον περιορισμό του κλάδου.

Οι εκκλήσεις μας για συνάντηση παραγωγών με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου επίσης αγνοήθηκαν. Αντίθετα, ξεκινάει σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου στην Ελληνική Βουλή συζήτηση για ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που περιλαμβάνει τροπολογία που θα περιορίσει περαιτέρω τις προοπτικές του κλάδου της βιομηχανικής κάνναβης και θα αποθαρρύνει τους αγρότες από το να ασχοληθούν με αυτή τη πολλά υποσχόμενη νέα καλλιέργεια».

Οι παραγωγοί ζητούν την αύξηση του ελάχιστου ορίου THC στα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα στο 0.3% (από 0.2%) THC, καθώς και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών, μεταποιητικών και εμπορικών δυνατοτήτων που έδινε το όριο ανοχής του 0.6% THC.

«Βλέπουμε ότι ουσιαστικά με την τροπολογία που προτείνει το υπουργείο καταργείται το όριο ανοχής του 0.6% και αποκλείεται κάθε αξιοποίηση των συγκομιζόμενων προϊόντων που υπερβαίνουν το 0.2%, αλλά δεν ξεπερνούν το 0.6%, αφού αυτά θα καταστρέφονται. Όπως έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα και στις επιστολές μας, στην Ελλάδα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστεί το όριο του 0.2% χωρίς την υπαιτιότητα του καλλιεργητή, με αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να μη μπορούν να αξιοποιήσουν την παραγωγή τους. Αν αυτή καταστρέφεται επειδή λόγω κλίματος ανέβηκε η THC πάνω από το 0.2% (και κάτω από 0.6%), τότε οι παραγωγοί θα αντιμετωπίζουν πλήρη απώλεια της παραγωγής και του εισοδήματος, ενώ θα μπορούσαν να την αξιοποιούν μέσω της μεταποίησης».

 

Πηγή: iefimerida.gr