1 2
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024 09:05
ΒόλοςΤοπικά

Ο κορωνοϊός «επέστρεψε» στον Βόλο – Εξαπλώνεται το στέλεχος «Eris»

Εξαρση νοσηλειών, 28 ασθενείς με covid στο «Αχιλλοπούλειο» – Προσοχή συστήνουν οι γιατροί





Προβληματισμένοι δηλώνουν οι εκπρόσωποι των υγειονομικών αρχών στον Βόλο, καθώς τις τελευταίες δέκα ημέρες παρατηρείται μία σταδιακή αύξηση νοσηλειών στο Νοσοκομείο Βόλου, με ασθενείς που έχουν κολλήσει κορωνοϊό και χρειάζονται να νοσηλευτούν προκειμένου να λάβουν θεραπευτική αγωγή, για να αντιμετωπίσουν τον covid 19.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις κλινικές του Νοσοκομείου ήδη νοσηλεύονται 28 άτομα, στην πλειονότητά τους μεγάλης ηλικίας, τα οποία κυρίως αντιμετωπίζουν λοίμωξη στο αναπνευστικό.

Μετά από πολύ καιρό που οι εισαγωγές ασθενών με covid 19 ήταν σποραδικές, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι γιατροί εξετάζοντας άτομα που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό έκριναν ότι χρήζουν νοσηλείας, ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση της υγείας τους.

Ο κορωνοϊός έχει «επιστρέψει» μέσω της νέας παραλλαγής «Ερις», που εξαπλώνεται γρήγορα σε όλες τις χώρες, αν και οι γιατροί εκτιμούν ότι, ο κίνδυνος που συνιστά για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός, καθώς τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς είναι σχετικά ήπια, εκτός από εκείνους που αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα και χρειάζονται μία πιο επισταμένη φροντίδα και αγωγή.

«Εχουμε αρκετά κρούσματα που νοσηλεύονται κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο κορωνοϊός μπορεί να έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό ενδημικός, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται προσοχή. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, ώστε να αποφευχθεί η μεταδοτικότητα», σχολίασε ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής Χαράλαμπος Μάνδρος.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνδρο στις κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου γιατροί και νοσηλευτές είναι σε αυξημένο συναγερμό, ενώ κυρίαρχη μέριμνα είναι να μην υπάρξει διασπορά στις κλινικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στους ασθενείς, που νοσηλεύονται με άλλες παθήσεις.

«Τα μέτρα είναι αυστηρά και οφείλουμε τα τηρούμε απαρέγκλιτα. Το επισκεπτήριο παραμένει σφιχτό, διότι πρώτιστο μέλημα είναι η υγεία των ασθενών. Όσο υπάρχει έστω και ένα κρούσμα κορονοϊού δεν μπορούμε να είμαστε χαλαροί», σχολίασε σχετικά ο κ. Μάνδρος.

Γενικότερα, πάντως, η επιστημονική κοινότητα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα ενόψει του Φθινοπώρου. Τον Σεπτέμβριο όποτε οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, θα ανοίξουν τα σχολεία και ο κόσμος θα περνά περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, λόγω της αλλαγής του καιρού, υπάρχει ανά πάσα στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης εξάπλωσης της νέας παραλλαγής.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η «Eris» είναι καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση (ήπια ή σοβαρή), φτάρνισμα, πονόλαιμος και πυρετός (εάν εμφανιστεί), διαρκεί μία με δύο μέρες.

Εξυπακούεται ότι, εάν κάποιος νοσήσει τώρα από κορωνοϊό θα πρέπει να απομονωθεί και να μη βγαίνει έξω για πέντε μέρες.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ