ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο φόβος των πρόωρων εκλογών φέρνει αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Κάθε άλλο παρά τυχαία αναφορά ήταν η εκτεταμένη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Παρά το γεγονός ότι το σενάριο των διπλών εκλογών (η πρώτη με απλή αναλογική) είναι κάτι που φαίνεται να απορρίπτει η κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τελικά πιθανό να επιλέξει τον αιφνιδιασμό για δύο λόγους: ο πρώτος προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο της απλής αναλογικής νωρίς και να έχει μετά μπροστά του μία «καθαρή τετραετία» και ο δεύτερος για να μην προλάβει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση να ανασυνταχθεί.

Με αργούς ρυθμούς ο μετεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ

Είναι αλήθεια ότι ο μετεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ κινείται με πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το Συνέδριο μεταφέρεται για μετά το Πάσχα, ενώ η αρχική πρόθεση ήταν να γίνει στις αρχές του 2020. Παράλληλα, τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει αλλά και να βρει τα «αντιπολιτευτικά του πατήματα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κάνει την πρώτη του αναφορά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών από μια περιοχή όπου το κόμμα του κατέγραψε υψηλά ποσοστά προκειμένου κυρίως να στείλει και μήνυμα στο εσωτερικό. Αυτό αφορούσε την αναγκαιότητα να πέσουν οι τόνοι και να αφοσιωθούν όλοι στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η δική του τακτική με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Οι τέσσερις κινήσεις του Τσίπρα

Πρώτον, έχει ενταθεί η καμπάνια εγγραφής μελών μέσω της πλατφόρμας του isyriza αλλά και των εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στελέχη του κόμματος να λαμβάνουν μέρος σε μια σειρά συζητήσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας

Δεύτερον, με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μια μικρή εσωκομματική μάχη. Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη θα έχει, τελικά, περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα (όπως ήθελαν οι «Προεδρικοί» και οι σύμμαχοι) και λιγότερο οργανωτικό (όπως ήταν η θέση ορισμένων εντός της Κουμουνδούρου). Αυτό συνεπάγεται με ευρύτερο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά, χωρίς να αποκλείεται, μάλιστα, την Τετάρτη στα ονόματα που θα ανακοινωθούν να υπάρχουν και εκπλήξεις.

Τρίτον, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να ενισχύσει τον ρόλο στελεχών που εκτιμά ότι μπορούν να βοηθήσουν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Έτσι, μετά τον Γιώργο Σταθάκη που ανέλαβε τη συγγραφή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, η Ρένα Δούρου αναλαμβάνει τους τομείς της κλιματικής αλλαγής, περιβάλλοντος και ενέργειας ενώ αναζητείται τρόπος ενίσχυσης του ρόλου του Αλέξη Χαρίτση στο Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Τέλος, δεν αποκλείεται στο αμέσως επόμενο διάστημα σε μια σειρά από ζητήματα ο Αλέξης Τσίπρας να αναδείξει στις τοποθετήσεις του την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρύτατου «αντιδεξιού, προοδευτικού μετώπου» καθώς εκτιμά ότι αυτό από τη μια θα ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη θα δημιουργήσει επιπλέον δυσκολίες στον χώρο του ΚΙΝΑΛ.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr