Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 15:20
Άλλες Ειδήσεις

Oσο μεγαλώνουμε έχουμε κακό ύπνο

Handsome young guy sleeping in bed *Note to inspector: This is a composite of two images





Νέες ερευνητικές και θεραπευτικές πιθανότητες ανοίγει στους επιστήμονες η μελέτη που έγινε στο Σικάγο αναφορικά με τον ύπνο των μεσήλικων και των ηλικιωμένων.Στην έρευνα συμπεριλήφθησαν 149 άνδρες που δεν είχαν κάποια πάθηση ή κάποιες ενοχλήσεις από ηλικίες 16-83 ετών ώστε να μελετήσουν οι επιστήμονες τις αλλαγές στον ύπνο τους καθώς μεγάλωναν.

Οι ειδικοί προσπάθησαν να εστιάσουν στην ακριβή ηλικία αλλαγών στον ύπνο τους και κατά πόσο επηρεάζουν οι αλλοιώσεις την έκκριση ορμονών, όπως η αυξητική ορμόνη και η κορτιζόνη.

Η μελέτη έγινε με πολυγραφία και ταυτόχρονα μετρούσαν στο αίμα τους τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης και της κορτιζόνης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με την αύξηση της ηλικίας, η χρονική διάρκεια του ύπνου και το είδος του όσον αφορά τις διάφορες φάσεις του, αλλοιώνονται ουσιαστικά. Η συνολική διάρκεια του ύπνου μειώνεται στους ηλικιωμένους, ενώ παράλληλα μειώνεται η διάρκεια του βαθύ ύπνου και η μείωση αυτή επηρεάζει αρνητικά την έκκριση της αυξητικής ορμόνης. Η μείωση αυτή, του συνολικού χρόνου του ύπνου υπολογίστηκε στα 27 λεπτά για κάθε 10 χρόνια.

Όπως είπαν, η αυξητική ορμόνη και η κορτιζόνη παρουσιάζουν μεταβολές έκκρισης που συνδυάζονται με τις αλλαγές που παρατηρούνται στον ύπνο.

Η μείωση της φάσης στη διάρκεια του βαθέως ύπνου παρατηρείται σε άτομα που φτάνουν στην ηλικία των 35 ετών και συνοδεύεται από μια μεγάλη πτώση της έκκρισης της αυξητικής ορμόνης της τάξης του 75%.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι η μείωση της αυξητικής ορμόνης στα παιδιά συνοδεύεται με προβλήματα ανάπτυξης και ύψους του σώματος που συνοδεύεται με νανισμό, ενώ για τους ενήλικες το πρόβλημα είναι λιγότερο γνωστό.

Το γεγονός όμως αυτό ότι οι αλλοιώσεις του ύπνου προκαλούν σημαντική πτώση της αυξητικής ορμόνης έδωσε το έναυσμα στους επιστήμονες για να μελετήσουν τις επιπτώσεις της μείωσης της αυξητικής ορμόνης στους ενήλικες. Και όπως ανάφεραν τα στοιχεία που αποκόμισαν από τη μελέτη αυτή θα τους βοηθήσουν ώστε να βελτιωθεί στο μέλλον ο ύπνος των ενηλίκων και ειδικά των ηλικιωμένων, αυξάνοντας την έκκριση της αυξητικής ορμόνης με πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα γι αυτούς.

Σημείωσαν μάλιστα, ότι ελέγχεται η πιθανότητα χορήγησης αυξητικής ορμόνης σε μεσήλικες και ηλικιωμένους με στόχο να συμπληρωθεί το κενό που παρουσιάζεται από τις αλλοιώσεις του ύπνου, έτσι ώστε να βελτιωθεί η κινητικότητα σε αυτά τα άτομα καθώς να αυξηθεί η μυϊκή τους μάζα και θα καταπολεμηθεί η παχυσαρκία.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr