Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 03:14
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis: Ακραία σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη για τις αντιφάσεις και τους μάρτυρες «κουκούλα»

Στο Μαξίμου προβληματίζονται για την παραγραφή αδικημάτων και σκέφτονται να… στείλουν πίσω τη δικογραφία στην εισαγγελία – Η δήλωση Πολάκη ότι γνωρίζει τους «προστατευόμενους» μάρτυρες προκάλεσε πολιτικό σεισμό





Αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε όριο η πολιτική σύγκρουση γύρω από την περιβόητη υπόθεση Novartis, καθώς χθες αντηλλάγησαν σκληρές και πρωτοφανείς δηλώσεις, μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορμή ήταν η παρέμβαση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος είπε ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΝΔ και αναγκάζοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να διευκρινίσει αργότερα ότι δεν υπάρχει τέτοια κυβερνητική γνώση.

Μετά από ένα 24ωρο ήπιας αντίδρασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε περιοριστεί την Τρίτη σε μία μάλλον μετριοπαθή και προσεκτική δήλωση για το θέμα, ο πρόεδρος της ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση, διατυπώνοντας σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη Παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του οδηγούν τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια».

Υπογράμμισε δε ότι «σε μια Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του Ελληνικού λαού» απαιτώντας ταυτόχρονα «άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis». Απέδωσε δε όλη την υπόθεση σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το επικείμενο τέταρτο μνημόνιο.

Αλλά και η ΝΔ είχε τονίσει σε ανακοίνωσή της ότι είναι θεσμικά αδιανόητη η παραδοχή Πολάκη ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Η απάντηση από το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν σε πολεμικό κλίμα, με το Μαξίμου να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για λογικές Γκοτζαμάνη και εμφυλιοπολεμική διάθεση και ότι επιχειρεί να εκφοβίσει τους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis και την ελληνική Δικαιοσύνη: «Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί με την ανακοίνωσή του για το σκάνδαλο της Novartis να εκφοβίσει τους μάρτυρες, τους εισαγγελείς, τους δικαστικούς, και εν τέλει την ελληνική Δικαιοσύνη. Την οποία συνδέει με σκευωρίες και μεθόδους παρακράτους. Αντιπαρερχόμαστε την εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα επίθεσή του στην κυβέρνηση. Δεν φταίει αυτός, τόσος είναι… Απλώς θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η εποχή του Γκοτζαμάνη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η Δικαιοσύνη, όπως και η Δημοκρατία, ούτε εκβιάζεται, ούτε χειραγωγείται, ούτε πρόκειται να εγκαταλείψει την αναζήτηση της αλήθειας, από τον φόβο των αντιποίνων που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλει. Η αρχή ότι όλοι είναι αθώοι, μέχρις αποδείξεως του εναντίου ισχύει πάντα στην Ελλάδα. Αν κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται ως κλέφτες που φωνάζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν τη θέση τους ακόμα πιο βαριά από τις βαλίτσες της Novartis».

Το «μπέρδεμα» με τους μάρτυρες «κουκούλα»

Πάντως χθες μπήκε για τα καλά στην κόντρα και το ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγο  για «ενορχηστρωμένο κυβερνητικό σχέδιο πολιτικής σκευωρίας» και σημείωσε ότι «από την πρώτη μελέτη της δικογραφίας, γίνεται φανερό πως ο Κυβερνητικός σχεδιασμός στηρίζεται αποκλειστικά σε ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις ανθρώπων, που μάλιστα δεν έχουν προσωπική ανάμιξη για τα όσα καταμαρτυρούν».

Η ακραία τροπή που πήρε η πολιτική σύγκρουση χθες ξεκίνησε από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ο οποίος αποκάλυψε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν πιαστεί για παράνομο χρηματισμό και «κελάηδησαν»!

Ο πολιτικός χαμός που επακολούθησε ανάγκασε τον υπουργό Δικαιοσύνης να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, που με τις καταθέσεις τους οδήγησαν στη συγκεκριμένη δικογραφία για τις μίζες πρώην πρωθυπουργών και υπουργών.

«Η κυβέρνηση φυσικά και δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει, ούτε ο Πρωθυπουργός», δήλωσε (στον ΑΝΤ1) ο κ. Κοντονής. Μάλιστα σημείωσε ότι το καθεστώς της προστασίας ενός μάρτυρα δεν το αποδίδει η κυβέρνηση, αλλά το προσδιορίζουν τα δικαστικά όργανα.

 Προβληματισμός για την παραγραφή

Πάντως στην κυβέρνηση ενέσκηψε έντονος προβληματισμός σχετικά με την πιθανή, αν όχι σίγουρη, παραγραφή των αδικημάτων που περιγράφονται στη δικογραφία.

Η συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα δεν προσδιόρισε τα επόμενα βήματα, καθώς εμφανίστηκαν δύο απόψεις: Η πρώτη υποστηρίζει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, ώστε να διερευνηθεί από τη Βουλή μέχρι τέλους η υπόθεση. Η δεύτερη υποστηρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί η ιστορία με την υπόθεση Παπαντωνίου, όταν και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει παραγραφή και άρα δεν μπορεί να γίνει παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο. Υπό την έννοια αυτή τέθηκε και η εκδοχή να επιστραφεί η δικογραφία στη Δικαιοσύνη, η οποία θα συνεχίσει την έρευνα για αδικήματα πολιτικών προσώπων, που δεν έχουν παραγραφεί, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.