Κόσμος

Νορβηγία: Τα συγκλονιστικά βίντεο από το κρουαζιερόπλοιο του τρόμου

Το «κρουαζιερόπλοιο του τρόμου» Viking Sky έφθασε τελικά με ασφάλεια στο νορβηγικό λιμάνι του Μόλντε, έχοντας διαφύγει παραλίγο την καταστροφή, αφού οι μηχανές του υπέστησαν βλάβη στη διάρκεια καταιγίδας.

Το Viking Sky, που είχε αποπλεύσει με σχεδόν 1.400 επιβάτες και μέλη πληρώματος, έστειλε σήμα κινδύνου χθες, Σάββατο, καθώς έπλεε ακυβέρνητο μέσα σε θαλασσοταραχή στη Θάλασσα της Νορβηγίας και σε απόσταση 100 μέτρων από την ξηρά.

Οι υπηρεσίες διάσωσης μετέφεραν στην ξηρά με ελικόπτερα 479 ανθρώπους, πριν ο καιρός βελτιωθεί και καταστεί δυνατή η ρυμούλκηση του κρουαζιεροπλοίου.

Συνολικά 1.373 άνθρωποι είχαν αρχίσει το ταξίδι και περίπου 900 εξακολουθουσαν να βρίσκονται μέσα στο πλοίο, όταν αυτό έφθασε στο Μόλντε, στη δυτική ακτή της Νορβηγίας.

Τα βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου μαρτυρούν τον απόλυτο τρόμο που βίωσαν οι επιβάτες, που αντί για την κρουαζιέρα αναψυχής που είχαν σχεδιάσει, έζησαν τον χειρότερο εφιάλτη τους. Ανθρωποι προσπαθούν να στερεωθούν, καθώς κάθονται σε καρέκλες ή πιάνονται από ογκώδη έπιπλα, την ώρα που όλα τα αντικείμενα πετάγονται από την μια άκρη στην άλλη. Φαίνονται μάλιστα και διάφορα αντικείμενα να πέφτουν πάνω σε επιβάτες!

«Ολόκληρο το πλοίο ταλαντευόταν, ήταν πολύ άγριο», είπαν ο Ντέρεκ και η Έσθερ Μπράουν από το Χάμσαϊρ της Αγγλίας, που ήταν μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν πρώτοι από το ακυβέρνητο κρουαζιερόπλοιο με τη βοήθεια ελικοπτέρου.

«Μερικοί επιβάτες χρειάστηκαν ράμματα, αρκετοί χτύπησαν και κόπηκαν, δύο έχουν σπασμένα πλευρά, ευτυχώς εμείς είμαστε καλά. Μας πήρε το ελικόπτερο από το κρουαζιερόπλοιο, κι αυτή ήταν πολύ τρομακτική εμπειρία», είπε ο κύριος Μπράουν στο BBC Radio 5 Live και πρόσθεσε: «Δεν είχα μπει ποτέ σε ελικόπτερο, οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί… Κατέβηκε ο διασώστης και μας πήρε και έκλεισα τα μάτια μου μέχρι να φτάσω στο ελικόπτερο. Ήταν 15 άτομα μαζί μου και φτάσαμε στη στεριά μετά από 20 λεπτά».

«Ένα κύμα ξαφνικά άνοιξε μια πόρτα ακριβώς από πίσω μας και ο χώρος γέμισε νερό… Πιστέψαμε πως “αυτό ήταν”, ενώ και το γόνατό μου είχε τραυματιστεί. Φοβήθηκα, δεν έχω φοβηθεί περισσότερο ποτέ στη ζωή μου» λέει η Τζάνετ Τζέικομπ, μια από τους πρώτους που έφτασε με ελικόπτερο στο Μόλντε, ενώ περιέγραψε πως οι άνεμοι έμοιαζαν με τυφώνα την ώρα που έμπαινε στο ελικόπτερο.

Άλλος επιβάτης, ο Τζον Κάρι από τις ΗΠΑ, είπε ότι έτρωγε το γεύμα του, την ώρα που το κρουαζιερόπλοιο άρχισε να τρέμει: «Ήταν απλώς χάος. Όσο για την διαδρομή με το ελικόπτερο από το πλοίο στο Μόλντε, προτιμώ να μην την σκέφτομαι δεν ήταν καθόλου ωραία».