Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025 09:59
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομική: Τι εξετάζει η αστυνομία για τους 8 δράστες – Ποιος είναι ο φοιτητής που δέχθηκε την επίθεση






Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η αιματηρή επίθεση σε εκδήλωση για τις «Ημέρες Καριέρας» στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το βράδυ της Τετάρτης (30/04) που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό με πυροσβεστήρα ενός διδακτορικού φοιτητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διδακτορικός φοιτητής που τραυματίστηκε κατά την άγρια καταδρομική επίθεση ήταν συνεργάτης του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, με τις Αρχές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο οι άγνωστοι επιτιθέμενοι να τον στοχοποίησαν λόγω της σύνδεσής του με τον επιστημονικό φορέα που συνεργάζεται με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι δράστες, φορώντας μαύρα ρούχα και καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισέβαλαν στην εκδήλωση και επιτέθηκαν σε ένα μεταπτυχιακό φοιτητή, ο οποίος προσπάθησε να τους σταματήσει, δεχόμενος δεκάδες χτυπήματα, ακόμα και με πυροσβεστήρα. Ο φοιτητής διακομίστηκε αιμόφυρτος στον Ερυθρό Σταυρό.

Οι Αρχές αναζητούν βίντεο και άλλο οπτικό υλικό που να αποτυπώνει «ακάλυπτους» τους 8 δράστες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη βαρύτατη κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Η αστυνομία έχει στα χέρια της βίντεο από κάμερες ασφαλείας και «χαρτογραφεί» καρέ – καρέ τη διαδρομή των δραστών μέχρι να μπουν στη Νομική, ενώ εξετάζουν και αποτυπώματα στον πυροσβεστήρα της επίθεσης.

 

Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για αντίστοιχες ενέργειες ή για μέλη φοιτητικής παράταξης που θέλησαν να διακόψουν με βίαιο τρόπο την εκδήλωση που διοργάνωνε η ΔΑΠ.

Οι αστυνομικοί έχουν λάβει κατάθεση από τον τραυματία φοιτητή που δέχτηκε βίαια χτυπήματα από την ομάδα των αγνώστων, ενώ παράλληλα έχουν συγκεντρώσει μαρτυρίες από τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, σε μια προσπάθεια να εξακριβώσουν το προφίλ και την ταυτότητα των δραστών.


Γρίβας:  «Απειλούμασταν καιρό, έγκυος έπαθε σοκ, τον φοιτητή ήθελαν να τον σκοτώσουν»

Την αιματηρή εισβολή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «ημέρες Καριέρας» που οργάνωσε η ΔΑΠ έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας, ο οποίος με νεότερη ανάρτησή του κάνει λόγο για δολοφονική διάθεση των εισβολέων και ότι μέσα στην αίθουσα την ώρα της επίθεσης ήταν νεαρές κοπέλες, μία εκ των οποίων ήταν έγκυος και υπέστη σοκ!

Ο καθηγητής επισημαίνει επίσης ότι ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοι του έχουν στοχοποιηθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από συγκεκριμένους λογαριασμούς, ναζιστικής ιδεολογίας… και ότι ο ίδιος θα προχωρήσει σε μηνύσεις και σε συγκεκριμένες καταγγελίες εναντίον τους.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει: «Η χθεσινή παρακρατική επίθεση εναντίον μας στη Νομική έγινε σε μια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που βρίσκονταν στην αίθουσα ήταν νεαρές κοπέλες, μία εκ των οποίων ήταν έγκυος και υπέστη σοκ. Ο τραυματίας διδακτορικός φοιτητής μας χτυπήθηκε με δολοφονική διάθεση. Κυριολεκτικά ποδοπατήθηκε και θα μπορούσε να έχει υποστεί σοβαρά εσωτερικά τραύματα.

Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι άνανδροι και τι πρεσβεύουν πολιτικά. Δεν ξέρω αν είναι “αντιεξουσιαστές” ή κάτι σχετικό. Αν κινήθηκαν “αυθορμήτως” ή ήταν καθοδηγούμενοι. Αν είναι Έλληνες ή κάτι άλλο. Αυτά θα τα μάθουμε ( όταν (…) εντοπιστούν και αποκαλυφθούν.

Ωστόσο, αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι εδώ και καιρό και εγώ και όλοι, μα όλοι, οι Καθηγητές που συμμετείχαμε στη χθεσινή εκδήλωση έχουμε στοχοποιηθεί, απειληθεί και καθυβριστεί από ένα πολυπλόκαμο ψηφιακό παρακράτος στα ΜΚΔ, στο οποίο εξέχοντα ρόλο παίζουν συγκεκριμένοι λογαριασμοί, ναζιστικής ιδεολογίας. Ξεκάθαρης και δηλωμένης. Όχι εθνικιστικής, όχι “ακροδεξιάς”. Ναζιστικής. Λογαριασμοί που καθυβρίζουν τον Ιωάννη Μεταξά επειδή αντιστάθηκε στην ιταλική εισβολή, που θεωρούν τον Χίτλερ προστάτη της Ευρώπης, που καλούν για ανανέωση του ελληνικού αίματος από Αλβανούς και Ουκρανούς γιατί “είναι πιο καθαροί φυλετικά” από τους “μελαχρινούς” Έλληνες, που βρίζουν τον Στρατό και την Εκκλησία και μια σειρά από άλλα.

Οι λογαριασμοί αυτοί σήμερα εκφράζουν την επιδοκιμασία τους για την επίθεση εναντίον μας και πανηγυρίζουν. Μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα θα προχωρήσω σε μηνύσεις και σε καταγγελίες εναντίον των ατόμων αυτών στις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Οι λογαριασμοί αυτοί, βέβαια, επανειλημμένως έχουν εκφράσει δημοσίως τη βεβαιότητά τους ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο και είναι απρόσβλητοι από τον νόμο. Πιστεύω ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα επιδείξει την ευαισθησία που έχει επιδείξει και άλλες φορές ώστε να ξεσκεπαστούν τα άτομα αυτά και να δούμε επιτέλους ποιοι είναι, τι πρεσβεύουν και για ποιους δουλεύουν».

Δείτε την ανάρτηση του Κωνσταντίνου Γρίβα

Νομική: Τι εξετάζει η αστυνομία για τους 8 δράστες - Ποιος είναι ο φοιτητής που δέχθηκε την επίθεση

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν την επίθεση των κουκουλοφόρων

Ως καταδρομική και οργανωμένη περιγράφουν την επίθεση της μικρής ομάδας κουκουλουφόρων το βράδυ της Τετάρτης στη Νομική Σχολή με έναν διδακτορικό φοιτητή να τραυματίζεται και να μεταφέρεται στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστούν τα τραύματά του.

«Είδαμε από το κλιμακοστάσιο να εμφανίζονται με καταδρομικά στυλ 8 μαυροντυμένα με full face και κράνη. Ο πρώτος κρατούσε και πυροσβεστήρα. Από τις σωματοδομές και τις φωνές μπορούσες να καταλάβεις ότι είναι 20-21 ετών» είπε ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, ένας από τους παριστάμενους ακαδημαϊκού στην επίθεση της Τετάρτης.

Περιγράφοντας τις κινήσεις των κουκουλοφόρων είπε ότι «εμάς μας στόχευσαν με τον πυροσβεστήρα, μας ψέκασαν, μπήκαν στην αίθουσα, ψέκασαν τις πίσω σειρές – το 90% του κοινού ήταν νεαρές φοιτήτριες – άρχισαν να απειλούν θα πεθάνετε. Μέσα είχαμε έγκυο φοιτήτρια που την προλάβαμε στο τσακ να μην λιποθυμήσει».

Νομική: Τι εξετάζει η αστυνομία για τους 8 δράστες - Ποιος είναι ο φοιτητής που δέχθηκε την επίθεση

Αίματα στο πάτωμα, από την εισβολή των κουκουλοφόρων στη Νομική σχολή

Νομική: Τι εξετάζει η αστυνομία για τους 8 δράστες - Ποιος είναι ο φοιτητής που δέχθηκε την επίθεση
Νομική: Τι εξετάζει η αστυνομία για τους 8 δράστες - Ποιος είναι ο φοιτητής που δέχθηκε την επίθεση
Νομική: Τι εξετάζει η αστυνομία για τους 8 δράστες - Ποιος είναι ο φοιτητής που δέχθηκε την επίθεση

Όσον αφορά τον τραυματισμό του φοιτητή είπε: «Για να υποστηρίξει τις συμφοιτήτριές ο διδακτορικός φοιτητής τους έσπρωξε για να τους διώξει. Αυτοί τον χτυπούσαν με κράνη, γκλοπ πτυσσόμενα».

Όπως τόνισε «η καταδρομική δράση απαιτεί οργάνωση, τα ρούχα τους, ο εξοπλισμός τους, όλα αυτά απαιτούν οργάνωση» προσθέτοντας ότι «ο φοιτητής είχε ένα τραύμα τουλάχιστον επτά εκατοστών στο μέτωπο. Λυπάμαι σαν δάσκαλος και πατέρας γι αυτά τα παιδιά».


«Ήρθαν, χτύπησαν, έφυγαν»

Νωρίτερα ο καθηγητής του τμήματος Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών Γιάννης Σαριδάκης, ο οποίος επίσης ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης έκανε λόγο για «καταδρομική επίθεση που δεν την έχω ξαναδεί. Όλοι κουκουλοφόροι και με κράνη ανέβηκαν τις σκάλες της Νομικής γρήγορα, έκαναν επίθεση αδειάζοντας πυροσβεστήρες. Ο διδακτορικός φοιτητής προσπάθησε να τους εμποδίσει και τον χτύπησαν στο κεφάλι. Θα μπορούσε να μην ζει, από τύχη ζει. Όπως ήρθαν, έφυγαν, δεν είπαν τίποτα, δεν ήταν όπως άλλα περιστατικά που έχουμε δει. Ήρθαν χτύπησαν έφυγαν. Ήξεραν πώς θα κινηθούν, ήταν προσχεδιασμένο».

Περιέγραψε, μάλιστα, ότι «η εικόνα του αίματος στον χώρο, το αίσθημα ήταν φόβος για τη ζωή των ανθρώπων, ήταν φοιτήτριες 20-25 ετών, κάποιοι ήταν με τις οικογένειές τους, μια ήταν έγκυος κακ κόντεψε να λιποθυμήσει»

Η πολιτική ηγεσία καταδικάζει την επίθεση

Η ημέρα αποτελεί μια μαύρη σελίδα για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, αναφέρει σε ανάρτησή της η ΔΑΠ Νομικής, καταγγέλλοντας απερίφραστα τη βίαιη επίθεση: «Οι υπεύθυνοι αυτής της επίθεσης δεν στοχεύουν μόνο εμάς, στοχεύουν την ίδια τη δημοκρατία, τον ελεύθερο διάλογο, την ακαδημαϊκή ελευθερία. Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν. Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν σιωπούμε, δεν κάνουμε πίσω. Δεν επιτρέπεται σε καμία “πολιτική άποψη” να μετατρέπεται σε βία και τραμπουκισμό».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε: «Αυτό που τους αξίζει πρώτο είναι η σύλληψη και παραπομπή στη δικαιοσύνη και αυτό θα γίνει… από την άλλη να ληφθούν μέτρα από τα πανεπιστήμια, να υπάρχει ο έλεγχος ποιος βγαίνει και ποιος μπαίνει».

Ο Νίκος Παπαϊωάννου, Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε: «Απερίφραστη καταδίκη του γεγονότος. Ως Υπουργείο Παιδείας καταδικάσαμε το φασιστικό αυτό γεγονός από χθες το βράδυ… αυτές οι ενέργειες δείχνουν ξεκάθαρα ποιοι πιστεύουν στη δημοκρατία και στην ακαδημαϊκή ελευθερία, άσχετα αν την επικαλούνται και με τις πράξεις τους αυτές το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργούν αντανακλαστικά και αντισώματα σε όλη την κοινωνία εναντίον τους».

«Το άσυλο προστατεύει ιδέες, όχι ρόπαλα», δήλωσε ο Στέφανος Παραστατίδης, Βουλευτής Κιλκίς / υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φαραντούρης, επισημαίνει πως: «Η λογική του κουκουλοφόρου που χτυπάει και φεύγει μόνο κακό κάνει στα δημοκρατικά κόμματα, στις δημοκρατικές πρωτοβουλίες. Πάντα ήθελα τις πόρτες των πανεπιστημίων ανοιχτές».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, σε σχόλιό του στο Χ τονίζει: «Νόμος και τάξη στα πανεπιστήμια σημαίνει: Όποιος φοράει κουκούλες και δέρνει, σχολή τέλος».

«Ως εδώ με τον αριστερόστροφο φασισμό», δηλώνει η ΝΙΚΗ.

Η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η καταδικαστέα, τραμπούκικη επίθεση σε υποψήφιο διδάκτορα στη Νομική Σχολή από ομάδα αγνώστων δεν έχει καμία σχέση με τους φοιτητές και εξυπηρετεί μόνο εκείνους που θέλουν να αξιοποιήσουν τέτοιες ενέργειες για να αποπροσανατολίσουν και να αλλάξουν την ατζέντα από τα μεγάλα προβλήματα των φοιτητών, να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου».