Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025 12:09
Αθλητικά

Νέοι κανονισμοί στο ποδόσφαιρο από σήμερα – Τι αλλάζει σε οφσάιντ και πέναλτι






Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ένωση (IFAB) θέτει από σήμερα, 1η Ιουλίου 2025, σε ισχύ οκτώ βασικές αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, με στόχο τη βελτίωση της ροής του παιχνιδιού και την ενίσχυση της διαφάνειας.

Ορισμένες από τις τροποποιήσεις είναι τεχνικής φύσης, άλλες πρακτικές, αλλά όλες αποσκοπούν σε ένα πιο δίκαιο, γρήγορο και κατανοητό παιχνίδι για παίκτες, διαιτητές και θεατές.

1. Οκτώ δευτερόλεπτα για τον τερματοφύλακα – και αυστηρότερη ποινή

Ο τερματοφύλακας θα έχει πλέον περιθώριο οκτώ δευτερολέπτων για να κρατήσει τη μπάλα στα χέρια του, αντί για τα έξι που προβλεπόταν θεωρητικά μέχρι σήμερα. Η διαφορά όμως δεν είναι μόνο χρονική: σε περίπτωση καθυστέρησης, η ποινή δεν θα είναι έμμεσο φάουλ, αλλά κόρνερ υπέρ της αντίπαλης ομάδας.

Ο νέος κανονισμός εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2025, στον αγώνα Μαμελόντι Σάνταουνς – Ουλσάν.

2. Ο διαιτητής γίνεται… χρονόμετρο

Συμπληρωματικά με την παραπάνω αλλαγή, εισάγεται και οπτική ένδειξη από τον διαιτητή όταν πλησιάζει η λήξη του χρονικού ορίου. Συγκεκριμένα, ο διαιτητής σηκώνει το χέρι του και μετρά αντίστροφα, ώστε όλοι οι παίκτες και οι θεατές να γνωρίζουν ότι ο χρόνος τελειώνει.

3. Νέος τρόπος επανέναρξης με «dropped ball»

Αναθεωρείται ο τρόπος επανέναρξης με «dropped ball», όταν το παιχνίδι έχει διακοπεί για λόγους που δεν σχετίζονται με παράβαση (π.χ. τραυματισμός). Αν ο διαιτητής δεν είναι βέβαιος ποια ομάδα είχε την κατοχή, η μπάλα δίνεται στην τελευταία ομάδα που την ακούμπησε. Αν όμως είναι σαφές ποιος είχε την κατοχή ή επρόκειτο να την αποκτήσει (π.χ. από πλάγιο ή φάουλ), τότε η επανέναρξη γίνεται υπέρ αυτής.

4. Καμία κάρτα για ακούσια επαφή με τη μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου

Παίκτες, προπονητές ή αποβληθέντες που βρίσκονται εκτός αγωνιστικού χώρου δεν θα τιμωρούνται πλέον με κάρτα αν αγγίξουν ακούσια τη μπάλα όταν αυτή βγει εκτός. Αντί για ποινή, θα υποδεικνύεται έμμεσο φάουλ, εφόσον δεν επηρεάζεται η ροή του παιχνιδιού. Η IFAB έκρινε ότι η αυστηρή τιμωρία για τέτοιες περιπτώσεις είναι υπερβολική.

5. Αλλαγές στο οφσάιντ με την τελευταία επαφή

Αλλάζει η στιγμή αξιολόγησης του οφσάιντ: πλέον λαμβάνεται υπόψη η τελευταία επαφή με τη μπάλα και όχι η πρώτη. Αυτό είναι σημαντικό σε περιπτώσεις όπου ένας παίκτης ακουμπά τη μπάλα περισσότερες από μία φορές πριν τη μεταβιβάσει. Ο νέος κανόνας βοηθά στη σαφέστερη αξιολόγηση από το VAR και μειώνει τις περιπτώσεις σύγχυσης.

6. Διπλή επαφή στο πέναλτι: επανάληψη ή φάουλ

Σε περίπτωση που ο εκτελεστής πέναλτι ακουμπήσει ακούσια τη μπάλα και με το άλλο πόδι (π.χ. λόγω γλιστρήματος), ο κανονισμός διαφοροποιείται:

–  Αν η μπάλα καταλήξει σε γκολ, το πέναλτι επαναλαμβάνεται.

– Αν δεν σκοράρει, καταλογίζεται έμμεσο φάουλ υπέρ της άμυνας.

Σε διαδικασία των πέναλτι, η παράβαση θα συνιστά αποτυχημένη εκτέλεση.

Η αλλαγή αυτή προέκυψε μετά το αμφιλεγόμενο πέναλτι του Χούλιαν Άλβαρες στον φετινό αγώνα Ατλέτικο – Ρεάλ Μαδρίτης, που ακυρώθηκε από τον διαιτητή Σιμόν Μαρτσίνιακ.

7. Αλλαγή θέσης του βοηθού διαιτητή στα πέναλτι

Πλέον, ο βοηθός διαιτητής δεν θα στέκεται στη γραμμή του τέρματος κατά την εκτέλεση πέναλτι. Αντίθετα, θα τοποθετείται στο ύψος της τελευταίας γραμμής των αμυνόμενων – στη θεωρητική γραμμή του οφσάιντ. Έτσι θα μπορεί να παρατηρεί τυχόν πρόωρη είσοδο παικτών στην περιοχή και να διασφαλίζει την ορθή εκτέλεση και τις επαναφορές.

8. Ανακοίνωση των διαιτητών για αποφάσεις VAR

Μια ακόμη αλλαγή που αφορά τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώνονται οι αποφάσεις του VAR. Από φέτος, και εφόσον το επιτρέπει η διοργάνωση, οι διαιτητές θα μπορούν να ανακοινώνουν δημόσια – μέσω μικροφώνου – την τελική τους απόφαση προς το κοινό.

Η πρακτική αυτή ξεκίνησε πειραματικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών και κρίθηκε επιτυχημένη. Ο διαιτητής δεν θα περιορίζεται σε χειρονομίες, αλλά θα εξηγεί σύντομα και καθαρά το σκεπτικό της απόφασης. Στόχος: διαφάνεια, σαφήνεια και λιγότερη σύγχυση για όλους.