Πώς «κοκκίνισαν» κάτω από τα πλημμυρικά νερά, βλέποντας χιλιάρικα ανά στρέμμα, καλλιέργειες με σιτάρι ή βαμβάκι λίγες ημέρες αφότου η Μαγνησία πνίγηκε – Ανοίγουν οι Ασκοί του Αιόλου
Βόμβα μεγατόνων για σκάνδαλο με παράνομες επιδοτήσεις με φόντο τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στα παρακάρλια χωριά, προανήγγειλε ότι θα σκάσει τις αμέσως επόμενες μέρες ο γνωστός γαλάζιος αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος, μιλώντας χθες γι’ αυτό αποκλειστικά στον ASTRA και στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα».
Μιλώντας στην εκπομπή, ο κ. Σιδερόπουλος έφερε στη δημοσιότητα το κλίμα οργής μεταξύ των παραγωγών: «Βράζουν μήνες τώρα από θυμό», είπε χαρακτηριστικά και γνωστοποίησε ότι σε παρακάρλιες περιοχές στη Λάρισα συγκεντρώνουν υπογραφές θέτοντας μαζικά ένα και μόνο, απολύτως συγκεκριμένο, ερώτημα: άνοιξε ή δεν άνοιξε το σύστημα ΟΣΔΕ, στις 6 Οκτωβρίου 2023, ένα μήνα μετά τον Daniel, ώστε εκτάσεις με σιτάρι ή βαμβάκι να «μετατραπούν» σε βιομηχανική τομάτα;
Ο κ. Σιδερόπουλος προέβη σε καταγγελίες που θα προκαλέσουν, όπως είπε, σεισμό, ανοίγοντας νέους Ασκούς του Αιόλου αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι μόνο και γνωστοποίησε ότι από την έρευνα που έχει ξεκινήσει από την οικονομική αστυνομία επίκειται σύντομα το πόρισμα.
Εκανε λόγο για «πάρτι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ» από το οποίο φέρεται να «πλούτισαν ξαφνικά ορισμένοι παραγωγοί», οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με τον μπαρουτοκαπνισμένο αγροτοσυνδικαλιστή, έσπευσαν στις 6 Οκτωβρίου του 2023, λίγες μέρες μετά τις πλημμύρες, κι ενώ το σύστημα ΟΣΔΕ είχε κλείσει από τον Ιούλιο, να «βαπτίσουν» καλλιέργειες που είχαν με σιτάρι σε καλλιέργειες με βιομηχανική τομάτα και βαμβάκι, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν- όπως κι έγινε- να διεκδικήσουν τεράστιες αποζημιώσεις από το ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εγκρίθηκε για τα παρακάρλια, συνολικού ύψους 42 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σιδερόπουλο, υπήρξαν παραγωγοί που παροτρύνθηκαν…για να «βαπτίσουν το κρέας ψάρι» κι από σιτηρά να εμφανιστούν ξαφνικά ότι καλλιεργούσαν βιομηχανική τομάτα και πως ακόμη και όταν επικαλέστηκαν το σύστημα Copernicus το οποίο είχε αποτυπώσει τις καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες, πήραν διαβεβαιώσεις να μην ανησυχούν και ότι «δεν τρέχει τίποτα».
Για την υπόθεση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη επισταμένη έρευνα, ενώ ήδη στα παρακάρλια χωριά του ν. Λάρισας συγκεντρώνονται υπογραφές από θιγόμενους παραγωγούς, με σκοπό να ζητηθούν εξηγήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οποιαδήποτε άλλη αρμόδια αρχή εμπλέκεται στο ζήτημα της κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων και με ποια κριτήρια έγινε αυτή.
Καζάνι που βράζει ο κάμπος
Ο κάμπος είναι «καζάνι που βράζει», ενώ στις πλατείες των χωριών παραγωγοί πλέον σε κλίμα οργής ζητούν το «μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο». Αγρότες από χωριά όπως Καστρί, Δήμητρα, Σωτήριο και Αρμένιο, έχουν ήδη συνυπογράψει την αναφορά – καταγγελία, με τον κ. Σιδερόπουλο να καλεί τους συναδέλφους του αγρότες από την περιοχή των παρακάρλιων της Μαγνησίας να «σπάσουν τη σιωπή τους και να «καταγγείλουν δημόσια όσα γνωρίζουν».
Το ερώτημα είναι ποιος στη Μαγνησία τους παρείχε εσωτερική ενημέρωση και κάλυψη ότι δεν θα πάθουν τίποτα, εάν αλλάξουν δηλωμένες στο σύστημα ΟΣΔΕ καλλιέργειες, πως η ενημέρωση έγινε σε ορισμένους και ποιοι είναι αυτοί, εάν πριν την κατανομή των κονδυλίων έγινε έλεγχος των ΑΦΜ, απ’ όπου θα διαπιστώνονταν η κομπίνα που καταγγέλλεται και ποιοι είναι εκείνοι που άλλαξαν… τις καλλιέργειες τους, ώστε να λάβουν 1.000 ευρώ το στρέμμα για βιομηχανική τομάτα που δεν καλλιέργησαν ποτέ.
«Εμείς ζητάμε από τον πρώην Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη και τους αρμοδίους του ΟΠΕΚΕΠΕ να μας ενημερώσουν, εάν άνοιξε και για ποιόν λόγο το ΟΣΔΕ στις 6 Οκτωβρίου του 2023. Εάν έχει γίνει αυτό και ισχύουν τα όσα καταγγέλλονται τότε εκείνοι που πήραν χιλιάδες ευρώ για καλλιέργειες που «άλλαξαν» εκ των υστέρων, θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιδερόπουλος σε οργισμένο ύφος.
«Βγάζουν μάτι» ορισμένες καταστάσεις
Σε ερώτηση για ποιόν λόγο επί δύο χρόνια τώρα κανείς δεν μιλούσε για όλα αυτά ο γαλάζιος αγροτοσυνδικαλιστής υπογράμμισε ότι «οι παραγωγοί φοβούνται», διότι «όποτε έθεταν ερωτήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ εμμέσως πλην σαφώς “εκβιάζονταν” ότι θα βρούνε μπελά».
Μεταφέροντας το κλίμα από παρακάρλια χωριά επανέλαβε πολλές φορές πως οι αγρότες είναι έξω φρενών βλέποντας «ορισμένους να έχουν πλουτίσει στις πλάτες των βιοπαλαιστών συναδέλφων τους».
Επίσης περιέγραψε προκλητικές συμπεριφορές που έβγαζαν «μάτι» στα χωριά, αναφερόμενος σε αγρότες που «αξιοποιώντας» τις συγκεκριμένες επιδοτήσεις έφτασαν στο σημείο να διαπραγματεύονται την αγοροπωλησία κτημάτων στα παρακάρλια σε τιμές εξωφρενικές. «Στη συγκεκριμένη περιοχή οι τιμές πώλησης ανά στρέμμα δεν ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ κι εκείνοι έφτασαν να προσφέρουν έως 3.000 και 4.000 ευρώ για να αγοράσουν επιπλέον εκτάσεις» ανέφερε ο κ. Σιδερόπουλος, θέλοντας να ενισχύσει την άποψη περί «αθέμιτου πλουτισμού».