Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 19:45
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες «ενέσεις» σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις: Σκέψεις για δώρο σε γιατρούς, νοσηλευτές -“Παγώνει” ο πτωχευτικός






Ο κορωνοϊός δείχνει τα δόντια του, η παράταση του lockdown μοιάζει αναπόφευκτη και χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις αναζητούν στήριξη μέχρι να φανεί φως στο τούνελ.

Με τα σημερινά δεδομένα, η παράταση των έκτακτων μέτρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα το Δεκέμβριο είναι αυτονόητη, τουτέστιν η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους σε αναστολή, το «πάγωμα» ρυθμίσεων και ΦΠΑ, το «κούρεμα» ενοικίων, θα καλύψουν έναν ακόμα μήνα. Ωστόσο αυτά δεν αρκούν.

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή άνοιξαν ένα νέο κύκλο ενισχύσεων, που μένει να διαπιστωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, πόσο διευρυμένος θα είναι. Η ειδική εισοδηματική ενίσχυση, όπως έγραψε χθες το iefimerida, θα καλύψει νοικοκυριά που εκτιμάται ότι δεν καλύφθηκαν επαρκώς από τις δέσμες μέτρων των προηγούμενων μηνών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά για τους δεύτερους, δείχνει να ενισχύεται το σενάριο της κάλυψης του Δώρου Χριστουγέννων επί του ονομαστικού μισθού για όσους βρέθηκαν ή παραμένουν σε αναστολή εργασίας.

Δώρο Χριστουγέννων και υγειονομικοί

Η συζήτηση περί Δώρου Χριστουγέννων φέρνει στο τραπέζι και το θέμα της έμπρακτης στήριξης των υγειονομικών, που βρίσκονται πάλι στην πρώτη γραμμή της μάχης και μάλιστα σε μια κατάσταση πολύ πιο δύσκολη από την περασμένη Άνοιξη, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να τους ενισχύσει με έκτακτη καταβολή Δώρου Πάσχα. Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο και για τα Χριστούγεννα, για τους περίπου 114.000 εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία, θα απαιτηθούν περί τα 160 εκατ. ευρώ.

Ως μέτρο κοινωνικής πρόνοιας χαρακτηρίζεται, επίσης, το «πάγωμα» των πλειστηριασμών και πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου. Εν αναμονή της σχετικής ρύθμισης από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι και ο νέος Πτωχευτικός θα μπει στο «ψυγείο» μέχρι νεωτέρας. Ήδη η έκδοση των αναγκαίων εφαρμοστικών Αποφάσεων κι εγκυκλίων προοιωνίζεται ούτως ή άλλως καθυστερήσεις και η θέση σε ισχύ του νέου πλαισίου από την Πρωτοχρονιά μοιάζει αδύνατη. Στην περίπτωση, δε, που τεθούν περιορισμοί ή απαγορευτικό στη λειτουργία των δικαστηρίων, τότε ο Πτωχευτικός «παγώνει» σε κάθε περίπτωση.

Σε αυτήν τη λογική, τα αιτήματα από την αγορά πέφτουν «βροχή» και μάλιστα με έρεισμα στις σχετικές προβλέψεις της επίμαχης Κοινοτικής Οδηγίας. Στην επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι στην Οδηγία και συγκεκριμένα στο άρθρο 31, προβλέπεται ότι τα κράτη- μέλη έχουν υπό κανονικές κι όχι έκτακτες συνθήκες καταληκτική ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νόμου μεταφοράς της στο εθνικό δίκαιο τους την 17η Ιουλίου 2021. Στη δε παρ. 2 προβλέπει ακόμη και δικαίωμα ετήσιας παράτασης, ως τις 17 Ιουλίου 2022: «για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες κατά την εφαρμογή της», κάτι που εκτιμάται ότι αφορά 100% στην περίπτωση της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, με Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών, ανοίγει η διαδικασία επιδότησης των αεροπορικών εταιριών, που βρέθηκαν στη δίνη της πανδημίας, με ένα κονδύλι 6 εκατ. ευρώ για το δίμηνο Μαίου- Απριλίου. Η επιδότηση καλύπτει 20 ευρώ ανά προσφερόμενη θέση, με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν μείωση των μετακινήσεων που υπερβαίνει το 75% στις πτήσεις εσωτερικού και το 95% στις πτήσεις εξωτερικού συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κίνηση κατά τους ίδιους μήνες το 2019.

Πηγή: iefimerida.gr/Γιώργος Παππούς