1 2
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024 22:45
ΘεσσαλίαΛάρισα

Νέες αποκαλύψεις για τις έρευνες στα Τέμπη: Εντοπίστηκαν ανθρώπινα μέλη και εκτός χαρτογράφησης






Βιολογικό υλικό αλλά και ανθρώπινα μέλη έχουν βρεθεί στα συντρίμμια των τρένων που συγκρούστηκαν στα Τέμπη όπως αποκάλυψε η εκπρόσωπος Τύπου της ιδιωτικής εταιρείας που πραγματοποιεί τις σχετικές έρευνες.

Η ομάδας έρευνας έφτασε βαθιά στο εσωτερικό των βαγονιών τα οποία έχουν παραμορφωθεί από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης

Το καταγραφικό του μοιραίου τρένου, που βρέθηκε εννέα μήνες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα θα επιβεβαιώσει κάποια από τα έως τώρα συμπεράσματα για την τραγωδία. Ωστόσο, σε αντίθεση με το μαύρο κουτί των αεροσκαφών δεν καταγράφονται οι διάλογοι.

Η Αγγελική Διακομανώλη, εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας που αναζητά τα ευρήματα της τραγωδίας,  μιλώντας στο MEGA αποκάλυψε πως «έχει εντοπιστεί βιολογικό υλικό, έχουν εντοπιστεί αρκετά πράγματα, δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα μέχρι να τελειώσει όλη η διενέργεια. Μιλάμε για ανθρώπινα μέλη σε σημεία τα οποία είναι εκτός χαρτογράφησης που είχε υποδείξει η επιτροπή της ΕΔΑΠΟ, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε η χαρτογράφηση αφορά τους επιβάτες οι οποίοι είναι σε ένα τρένο το οποίο κινείται στα λογικά πλαίσια χωρίς να συγκρουστεί. Όταν προκύπτει σύγκρουση, προφανώς και με τέτοια ταχύτητα που πήγαιναν και τα δύο τρένα, δεν μπορεί να παραμένουν στο ίδιο σημείο που βρισκόντουσαν. Οπότε, το να έχουμε ένα βαγόνι με 100 θέσεις και να συγκρούεται, προφανώς θα πρέπει να ψάξεις όλο το βαγόνι. Δεν μπορείς να πας σε συγκεκριμένα σημεία και να πεις, εδώ καθόντουσαν και εκεί όχι», είπε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει αλλοίωση των στοιχείων. Υποθέτουμε πως είναι από αρκετούς επιβάτες. Είναι τόση η παραμόρφωση αν θέλετε, των υπολειμμάτων και τόση η φθορά που νομίζω ότι μόνο ο ιατροδικαστής μπορεί να κρίνει. Μετά από υπόδειξη του πραγματογνώμονα, δόθηκε η ένδειξη καταρχάς από τον σκύλο μας ότι σε εκείνο το σημείο υπάρχει βιολογικό υλικό. Ανοίγοντας εντοπίστηκε βιολογικό υλικό και από εκεί και έπειτα, προχωρώντας πιο κάτω στο κόψιμο της λαμαρίνας εντοπίστηκε το ‘’μαύρο κουτί’’. ΄Έχουν δώσει ενδείξεις τα σκυλιά πως υπάρχουν και άλλα ευρήματα και θα πρέπει να ανοιχτούν τα σημεία εκείνα για να μπορέσουμε να βγάλουμε το υλικό που έχει εντοπίσει ο σκύλος για να παραδώσουμε. Οι επιτροπές που βρίσκονται, βρισκόντουσαν εν πάση περιπτώσει στο σημείο, να βγάζουν τα αληθή στοιχεία. Γιατί όσοι γνωρίζουν τι δουλειά έκανε ο καθένας εκεί που ήτανε και καλό θα ήταν να είμαστε λίγο προσεκτικοί θεωρώ. Καλό θα είναι να αρχίσουμε να λέμε αλήθειες».

«Η οικογένειά μου είναι υποψήφια να παραλάβει κάποιο κομμάτι του αδελφού μου»

Ο Όθων Παπαδόπουλος, δικηγόρος οικογένειας θυμάτων, μίλησε στο MEGA λέγοντας πως υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι το δυστύχημα αυτό κάθε αυτό και το δεύτερο είναι οι ενέργειες που έγιναν μετέπειτα, για τις οποίες κυρίως οι οικογένειες των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους διαμαρτύρονται τόσο για τη βιαστική κάλυψη με χαλίκι του σημείου όπου έγινε το δυστύχημα όσο και το ζήτημα της ανεύρεσης ανθρωπίνων υπολειμμάτων.

«Όλα αυτά είναι απότοκα της βιασύνης να καθαρίσουν το σημείο και να κινηθούν με προχειρότητα και βιασύνη. Μάλιστα, όταν ερευνάται ένα τέτοιο δυστύχημα όταν υποβάλλετε στις Αρχές είναι πλήρης και εδώ οι Αρχές προσπαθούν να συλλέξουν στοιχεία, τόσους μήνες μετά».

Η Κατερίνα Βουτσινά, αδελφή θύματος του δυστυχήματος, είπε πως πρέπει να επικεντρωθούμε στις εξελίξεις.

«Αναφέρομαι στην έρευνα που έχει να κάνει με την ανεύρεση γενετικού υλικού, που τόσους μήνες σαπίζουν οι άνθρωποι. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι σχετικά με το ποιος έχει αναλάβει την  έρευνα και ποιος έχει φέρει αποτέλεσμα. Αναφέρομαι στην εταιρία που μπήκε μέσα και βρήκε ευρήματα. Η οικογένειά μου είναι υποψήφια να παραλάβει κάποιο κομμάτι του αδελφού μου. Κανένα πόρισμα δεν θεωρείται σωστό με βάση τη χαρτογράφηση των ανθρώπων όταν καθόντουσαν διότι τη στιγμή της πρόσκρουσης τα άτομα δεν καθόντουσαν στη θέση τους. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην έρευνα. Στα Τέμπη θέλουν πολλοί να γίνουν διάσημοι. Ας επικεντρωθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν και όχι στους άλλους».

Σε κέντρο αποκατάστασης στην Βοστώνη ο 21χρονος Γεράσιμος

Ο Όθων Παπαδόπουλος είπε πως ο 21 ετών Γεράσιμος, ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι του μοιραίου τρένου, θα μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Βοστώνη ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του.

«Ο φοιτητής αυτός πήρε ένα τρένο για να πάει στη σχολή του στη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται επί 9 μήνες στην εντατική θεραπεία και έχει κάνει τα 21 γενέθλιά του μέσα στο νοσοκομείο. Με μία τρομερή οργάνωση που έχει γίνει από την μητέρα του και με συγγενές που έχει στις ΗΠΑ, βρέθηκε ένα κέντρο αποκατάστασης και μεταφέρθηκε χτες. Το παιδί έφτασε με ασφάλεια, γιατί υπήρχε ανησυχία. Όλη αυτή η προσπάθεια καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ και μάλιστα υπήρχε παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού για να  γίνει η μεταφορά γρήγορα».