Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024 09:38
ΒόλοςΤοπικά

Νέα έργα για πηγαίο νερό σε όλο τον Δήμο Βόλου από τη ΔΕΥΑΜΒ






Τη διαβεβαίωση ότι το 2022 ο Βόλος θα πίνει πηγαίο νερό, καθώς δρομολογούνται δύο σημαντικά έργα, έδωσε χθες στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ ο πρόεδρος, Γιώργος Τόρης, με αφορμή τη συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος της επιχείρησης.

Ο φετινός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 62.850.000 € και το τεχνικό πρόγραμμα αντίστοιχα στα 26,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 6, 8 εκατ. ευρώ είναι από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΜΒ και 20 εκατ. ευρώ από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, καθώς αρνητική ψήφο έδωσε ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Λεωνίδας Μαυρογιάννης, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για την πορεία εκτέλεσης του φετινού τεχνικού προγράμματος αφενός και αφετέρου για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Στην κατεύθυνση της εξασφάλισης καλύτερης ποιότητας νερού και μάλιστα πηγαίου, το έργο που ξεχωρίζει στο τεχνικό πρόγραμμα είναι αυτό που αφορά στην αξιοποίηση των πηγαίων νερών της Μακρινίτσας το οποίο εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει την επαρκή ποσότητα νερού για την ύδρευση του δυτικού τομέα του δήμου, δηλαδή το κομμάτι από το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου μέχρι τη Νέα Αγχίαλο, ενισχύοντας το υδραγωγείο που Βόλου από 4,9 ως 7 εκ. m3 επιπλέον νερού.

Επίσης, προβλέπεται ανάλογο έργο για την εξασφάλιση σημαντικών ποσοτήτων νερού στην ανατολική πλευρά του δήμου. Η ΔΕΥΑΜΒ δρομολογεί την εκμετάλλευση των πηγών Ζάγκα και Αγ. Ιωάννη στον Άγιο Βλάσιο, που σταθερά μπορούν να αποδώσουν 500 m3 ανά ώρα. Το νερό θα μεταφέρεται με αγωγούς σε μία ακτίνα 20 χλμ. τροφοδοτώντας με νερό τις περιοχές από τον Άγιο Βλάσιο, Άνω και Κάτω Λεχώνια, παραλιακούς οικισμούς και την Αγριά. Υπολογίζεται ότι το απόθεμα νερού που θα προκύπτει θα καταλήγει στο υδραγωγείο του Βόλου.

Με την ίδια μελέτη επίσης προβλέπεται η κατασκευή φράγματος στον Βρύχωνα με δυνατότητα αποθήκευσης 200.000 m3 νερού. Η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο έχει αρκετές εξειδικεύσεις και η ολοκλήρωσή της εκτιμάται ότι θα είναι χρονοβόρα.

Η ΔΕΥΑΜΒ διεκδικεί χρηματοδότηση για τα παραπάνω έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης ή το ΕΠΠΕΡΑΑ.

Τα «έξυπνα ρολόγια»… κόντρα στις απώλειες

«Εξυπνα ρολόγια» για περιορισμό των απωλειών σε νερό επιστρατεύει η ΔΕΥΑΜΒ. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση οι απώλειες για τη ΔΕΥΑΜΒ με τα υπάρχοντα υδρόμετρα ανέρχονται έως και 25%, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία μετά από μετρήσεις που έγιναν πρόσφατα.

Πιλοτικά θα τοποθετηθούν 3.000 μετρητές, πιθανότατα στις συνοικίες των Παλαιών και της Νέας Δημητριάδας, όπου έχει κατασκευαστεί νέο δίκτυο και υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για τα «έξυπνα ρολόγια».

Οι μετρήσεις που έγιναν στην παραλία του Βόλου και στον Άναυρο, έδειξαν απόκλιση μεταξύ της κατανάλωσης που κατέγραφαν τα ρολόγια και της πραγματικής κατανάλωσης από 18 με 25%. Μέσω των έξυπνων ρολογιών ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για την ποσότητα των κυβικών που καταναλώνει, για την τιμολόγηση του νερού κ.α.

Τέλος, στο τεχνικό πρόγραμμα της νέας χρονιάς η ΔΕΥΑΜΒ σχεδιάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιώντας την λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού.

Μελέτη για ένα τέτοιο εγχείρημα υπάρχει έτοιμη, προβλέπει αεροποίηση της λυματολάσπης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 8,8 εκατ. ευρώ, η μελέτη θα επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τα νέα οικονομικά δεδομένα.