Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023 13:43
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα είμαστε αυτοδύναμοι στη 2η κάλπη – Ο Τσίπρας θέλει να δημιουργήσει υπόνοιες για το αποτέλεσμα των εκλογών


Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ παραχώρησε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός μίλησε για το διακύβευμα των εκλογών και απάντησε στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και δη, του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη και επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στην απλή αναλογική.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει ν’ αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει πολλά νέα πρόσωπα και περισσότερες γυναίκες, ενώ απέκλεισε ένα νέο πακέτο παροχών-στήριξης.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης

– Τοποθετώντας, εκ νέου, τις εκλογές μέσα στην άνοιξη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη ΝΔ. Για τις επερχόμενες εκλογές, τη δεύτερη κάλπη και την αυτοδυναμία, αλλά και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετακινούνται προς τη Νέα Δημοκρατία, λέει: «Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Και η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία θα δώσει τελικά τις κοινοβουλευτικές αναλογίες, οι οποίες προκύπτουν από το εκλογικό σύστημα στο οποίο εμείς πιστεύουμε. Εγώ δεν πίστευα ποτέ στην απλή αναλογική, δεν την ήθελα. Θεωρώ ότι είναι προβληματική για τον τόπο και κατά συνέπεια θεωρώ ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες θα προκύψουν από τη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής. Δεν είμαι διατεθειμένος να συζητήσω οποιοδήποτε άλλο σενάριο».

– Σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, είπε ότι «συν πλην κάποιες εβδομάδες δεν θα κάνει μεγάλη διάφορα το πότε τελικά θα γίνουν εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή εξαντλεί την τετραετία. Είχα δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσω την τετραετία. Εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη».

– Για το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν κυβέρνηση, υπογράμμισε: «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική αυτοί οι οποίοι νομοθέτησαν υπέρ των πλειστηριασμών και οι οποίοι ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα στους servicers, τα λεγόμενα funds, να μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς».

– Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις, είπε ότι σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του, αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό» παρατήρησε. «Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτοί που τα λένε, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, έχουν ένα σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν. Θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία».

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού μπήκε και η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα επιχειρήσει μία κυβέρνηση ηττημένων. «Ο κ. Τσίπρας δεν διακρίνεται για τη σχέση του με την αλήθεια. Η κυρία Κωνσταντοπούλου του είχε καταλογίσει ότι μπροστά του ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων και βγαίνει ο κ. Σκουρλέτης σήμερα και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, δεν έχω αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο και ως ηττημένος να βρει κάποια πλειοψηφία που να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δύσκολο αριθμητικά; Όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει. Δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το αποκλείσει μαθηματικά».

– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους φονικούς σεισμούς στην γείτονα λέγοντας ότι «δημιουργήθηκε ένα κλίμα «δημιουργικής ταύτισης» μεταξύ των δύο λαών».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρξει κάποια συνέχεια μετά την εξ αρχής επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενδεχομένως με κάποια μεταξύ τους επαφή, σημείωσε: «Είχα προβλέψει πολύ πριν χτυπήσει αυτή η καταστροφή ότι κάποια στιγμή θα ξανασυναντιόμουν με τον πρόεδρο Ερντογάν, εφόσον εγώ συνεχίσω να είμαι πρωθυπουργός κι αυτός συνεχίσει να είναι πρόεδρος. Το λέω διότι έχουμε και οι δύο χώρες επερχόμενες εκλογές. Δεν ήμουν ποτέ εγώ αυτός ο οποίος έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν ήταν αυτός ο οποίος έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”. Εγώ πάντα θεωρούσα απαραίτητη τη δυνατότητά μας να συνομιλούμε απευθείας ως γείτονες στο πνεύμα της καλής γειτονίας».

– Στο ερώτημα για το αν θα έχουμε άλλες παροχές, τόνισε ότι δεν θα υπάρχει άλλο πακέτο μέτρων, ενώ για την ακρίβεια είπε ότι βαίνει μειούμενη. Για το αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα στήριξης πριν τις εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Εκτιμώ ότι με τις τελευταίες ανακοινώσεις που κάναμε, με βάση τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, έχουμε περίπου εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα. Δεν θα υπάρχει άλλο, πλαίσιο-πακέτο στήριξης. Γιατί το κάνουμε τώρα; Γιατί τώρα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού».

– Για τις καλύτερες και χειρότερες στιγμές της θητείας του, σημείωσε: «Το ένα λάθος συνδέεται με τις φυσικές καταστροφές. Η πιο δύσκολη στιγμή για εμένα ήταν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Και βέβαια ένα λάθος ήταν το ζήτημα των υποκλοπών που από την πρώτη στιγμή βγήκα, μίλησα, ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούσαν και το σημαντικότερο είναι ότι κάναμε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

– Μίλησε επίσης για τις σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα που θα γίνουν αν ξαναείναι πρωθυπουργός και στην ενίσχυση των γυναικών στην κυβέρνηση: «Προφανώς θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα πρόσωπα και σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες».

Τα ελληνοτουρκικά

«Δημιουργήθηκε ένα κλίμα “δημιουργικής ταύτισης” μεταξύ των δύο λαών το οποίο είναι σημαντικό. Και χρέος μας -και χρέος μου προσωπικά- είναι να το αξιοποιήσω» τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν σεισμό ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Τούρκους και Σύρους πολίτες. Έχει καταστρέψει τις υποδομές, έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες χωρίς σπίτια και ήταν υποχρέωσή μας σε αμιγώς ανθρώπινο επίπεδο να σταθούμε στον δοκιμαζόμενο τουρκικό και συριακό λαό και να είμαστε από τους πρώτους οι οποίοι αποστείλαμε βοήθεια προκειμένου να σώσουμε ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια. Για μας ήταν μια κίνηση ανθρωπισμού αυτη, δεν εξυπηρετούσε σκοπιμότητες εξωτερικής πολιτικής. Έχω πει πολλές φορές, και όταν βρισκόμουν αντιμέτωπος με μια ρητορική μεγάλης έντασης και επιθετικότητας από την Τουρκία ότι δεν μας χωρίζει τίποτε με τον τουρκικό λαό. Ότι είμαστε γειτονικές χώρες και ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να επιλύουμε ειρηνικά τα προβλήματά μας. Και συμφωνώ μαζί σας ότι, υπό προϋποθέσεις, ο σεισμός αυτός, μέσα από την ανείπωτη καταστροφή που προξένησε, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας υπό προϋπόθεση και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης συνολικά. Αυτό είναι όμως κάτι το οποίο εναπόκειται στην τουρκική ηγεσία, δεν πιστεύω ότι οι χώρες αλλάζουν πολιτική έτσι από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε ότι θα ακυρωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός».

«Πιστεύω όμως ότι δημιουργήθηκε ένα κλίμα “δημιουργικής ταύτισης” μεταξύ των δύο λαών το οποίο είναι σημαντικό. Και χρέος μας -και χρέος μου προσωπικά- είναι να το αξιοποιήσω. Ήμουν από τους πρώτους που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έθεσα την ανάγκη να υπάρξει μια πιο ενεργή στήριξη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια αποκατάστασης από αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή. Θα υπάρξει, όπως ξέρετε μια Διάσκεψη Δωρητών. Θέλουμε να έχουμε έναν ενεργό ρόλο. Και θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να βοηθήσουμε τον τουρκικό λαό και την Τουρκία να ορθοποδήσει και να πατήσει στα πόδια της. Είναι και προς όφελος του εθνικού μας συμφέροντος».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρξει κάποια συνέχεια μετά την εξ αρχής επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, ενδεχομένως με κάποια μεταξύ τους επαφή, σημείωσε: «Είχα προβλέψει πολύ πριν χτυπήσει αυτή η καταστροφή ότι κάποια στιγμή θα ξανασυναντιόμουν με τον πρόεδρο Ερντογάν εφόσον εγώ συνεχίσω να είμαι πρωθυπουργός κι αυτός συνεχίσει να είναι πρόεδρος. Το λέω διότι έχουμε και οι δύο χώρες επερχόμενες εκλογές. Δεν ήμουν ποτέ εγώ αυτός ο οποίος έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν ήταν αυτός ο οποίος έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”. Εγώ πάντα θεωρούσα απαραίτητη τη δυνατότητά μας να συνομιλούμε απευθείας ως γείτονες στο πνεύμα της καλής γειτονίας. Και σε περίπτωση που δεν μπορούμε να λύσουμε τα βασικά μας ζητήματα, με το βασικότερο ζήτημά μας, να είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχουμε καταφέρει να το επιλύσουμε εδώ και πολλές δεκαετίες, έστω και σε αυτή την περίπτωση να μπορούμε να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε σε άλλα πεδία πολιτικής και πάντως να μην υπάρχει αυτή η τοξικότητα, η οποία δηλητηριάζει τελικά την αντίληψη των λαών. Αλλά όπως είδατε, αυτό δεν είχε τελικά επίπτωση ούτε στον ελληνικό ούτε στον τουρκικό λαό. Ο ελληνικός λαός έσπευσε με αισθήματα γνήσιας αλληλεγγύης να συμπαρασταθεί στον τουρκικό λαό και οι Τούρκοι αναγνώρισαν αυτό το περίσσευμα ψυχής το οποίο εξέπεμψε η Ελλάδα και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Δεν πρέπει να απωλέσουμε αυτή την ψυχική ταύτιση μεταξύ των λαών».

Ως προς την εκτίμησή του για το αν εν τέλει θ’ αναβληθούν οι τουρκικές εκλογές, απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι το Σύνταγμα, το τουρκικό, προβλέπει αναβολή των εκλογών μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως περιπτώσεις πολέμου και δεν γνωρίζω αν αυτή τη στιγμή υπάρχει συνταγματικό πάτημα για τον Τούρκο πρόεδρο να αναβάλει τις εκλογές. Αλλά αυτό αφορά την Τουρκία. Δεν αφορά εμάς ούτε τους σχεδιασμούς τους δικούς μας.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν

Ερωτηθείς για το τι προσδοκά η Ελλάδα από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, με το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει και επίσκεψη σε Τουρκία και Γερμανία, σημείωσε: «Με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε μια στρατηγική σχέση η οποία πιστεύω ότι διάγει την καλύτερη εποχή της. Είναι μια σχέση αμοιβαία ωφέλιμη και για την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έναν σημαντικό ρόλο περιφερειακής δύναμης, η οποία παράγει σταθερότητα σε μια ταραγμένη περιοχή, ειδικά στα ζητήματα ενέργειας. Είχα σήμερα συνάντηση και πάλι με τον Βούλγαρο πρόεδρο. Ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναγνωρίζεται από όλους. Θα έχω λοιπόν την ευκαιρία να συνομιλήσω και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Προφανώς θα συζητήσουμε περιφερειακά ζητήματα. Έρχεται από την Τουρκία, αλλά τονίζω ότι οι σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ δεν ετεροπροσδιορίζονται μέσα από το πλαίσιο αυτής της τριγωνικής σχέσης, όπως κάποιοι μπορεί να φαντάζονται».

Αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη

«Η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, τελικά εξαντλεί την τετραετία. Είχα δεσμευθεί ότι θα εξαντλήσω την τετραετία. Εκεί προς τα εκεί πηγαίνουμε. Παρά το γεγονός ότι είχα πολλές δυνατότητες να προσφύγω σε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με πολύ καλές δημοσκοπήσεις, επέλεξα να μην το κάνω, διότι πιστεύω ακράδαντα στην ανάγκη να υπάρχει θεσμική συνέχεια» απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση αν αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία, μπορούν να επηρεάσουν την απόφασή του για τον χρόνο της διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το αν θα ήταν σκόπιμο να ανακοινώσει πλέον τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα στην Τουρκία και δίχως τον αστάθμητο παράγοντα της έντασης στα ελληνοτουρκικά από τον Ερντογάν και αν αυτή αυτή η παράταση δεν κάνει τίποτα άλλο από απλώς να εντείνει ένα κλίμα τοξικότητας καθώς, όπως είπε, ο Γιώργος Κουβαράς εσείς ο ίδιος μου είχατε πει πριν από μερικούς μήνες, όταν μιλήσαμε εδώ στην ΕΡΤ ξανά, ότι δεν θα επιτρέψετε ένα μακρά παρατεταμένο τοξικό κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν είχα πει αυτό. Είχα πει ότι δεν θα επιθυμούσα μια μακρά τοξική προεκλογική περίοδο, αν και ήμουν σίγουρος ότι θα συνέβαινε ακριβώς αυτό το οποίο εσείς περιγράφετε. Θέλω να επισημάνω ότι το Σύνταγμα είναι πολύ σαφές και προσδιορίζει την διαδικασία με την οποία διαλύεται πρόωρα η Βουλή, έστω και αν αυτή η διάλυση έρχεται ένα, δύο ή τρεις μήνες πριν από την τυπική λήξη της κυβερνητικής θητείας. Όπως έχω πει πολλές φορές εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη, άρα είμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο. Εξάλλου το αντιλαμβάνεστε κι εσείς νομίζω από τα ντεσιμπέλ της έντασης, τουλάχιστον από την αξιωματική σντιπολίτευση».

«Ναι, αλλά αυτά τα ντεσιμπέλ αν κρατήσουν πολύ καιρό και κακά τα ψέματα, όταν ο ένας επιτίθεται, ο άλλος αμύνεται ή επιτίθεται και εκείνος, αυτή η ένταση βοηθάει τον τόπο;» ρώτησε ο Γιώργος Κουβαράς στη συνέχεια, με τον πρωθυπουργό να τονίζει: «Μα, κύριε Κουβαρά, κράτησαν 3,5 χρόνια. Γιατί έκανε κάτι διαφορετικό η αξιωματική αντιπολίτευση αυτά τα τρεισήμισι χρόνια από το να επιτίθεται στην κυβέρνηση χωρίς να παράγει εναλλακτική πρόταση για το μέλλον του τόπου; Όσα συνέβαιναν στο παρελθόν συμβαίνουν και τώρα απλά σε αυξημένη ένταση. Έτσι θα πάμε στις εκλογές. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Δεν έχω πρόθεση να ακολουθήσω αυτό το μοτίβο αντιπαράθεσης. Θέλω να μιλήσω θετικά για το μέλλον του τόπου. Αυτό ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες. Να εξηγήσω ότι περάσαμε από πολλές δοκιμασίες. Αντέξαμε, μείναμε, μείναμε όρθιοι, πετύχαμε αρκετά πράγματα μαζί με την κοινωνία. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Και οι εκλογές αυτές, κύριε Κουβαρά, θα είναι μια ευκαιρία να συγκριθεί η δικιά μας πρόταση για το μέλλον της χώρας με άλλες προτάσεις που να σας πω ειλικρινά, πέραν μιας απίστευτης πλειοδοσίας παροχών, εγώ δεν έχω δει κάποιο συγκροτημένο εναλλακτικό σχέδιο για το μέλλον».

Στην ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά γιατί λέει ότι δεν πιστεύει τον Αλέξη Τσίπρα που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσει κυβέρνηση ηττημένων, αλλά μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση νικητών κι αν αυτό το λέει μόνο και μόνο για να συσπειρώσει ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι « γιατί να πιστέψω τον κύριο Τσίπρα, ο οποίος δεν διακρίνεται για τη σχέση του με την αλήθεια. Να θυμίσω ότι του καταλόγισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, παλιά του σύντροφος, ότι μπροστά του ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας. Δεν τα λέω εγώ, τα λένε οι παλιοί του σύντροφοι. Και να σας πω και κάτι. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων και βγαίνει σήμερα ο Σκουρλέτης και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο και ως ηττημένος να βρει κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δύσκολο, αριθμητικά, όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς μαθηματικά να το αποκλείσει».

Στη συνέχεια ο Γιώργος Κουβαράς αναφέρθηκε σε ένα θέμα που, όπως είπε, λέτε εσείς και έχει ένα στοιχείο αντίφασης. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, «λέτε ότι η πρώτη κάλπη είναι η πιο κρίσιμη, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζετε ότι η μόνη λύση είναι η αυτοδυναμία. Λογικό μέχρι εκεί. Εάν δεν κατακτήσετε αυτή την αυτοδυναμία, στη δεύτερη κάλπη αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχει ένας πιθανός εταίρος στο πολιτικό σύστημα και αυτός είναι το ΠΑΣΟΚ. Αν είναι έτσι, γιατί πρέπει να ψηφίσουμε δύο φορές; Γιατί δεν συμμαχείτε από την πρώτη Κυριακή με το ΠΑΣΟΚ να τελειώνει η ιστορία;», ο πρωθυπουργός απάντησε: «δεν αφήνω να εννοηθεί τίποτα. Διεκδικώ στη δεύτερη κάλπη την αυτοδυναμία και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε».

Στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι θα πάει και σε τρίτη κάλπη αν δεν είναι αυτοδύναμος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Και η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία θα δώσει τελικά τις κοινοβουλευτικές αναλογίες, οι οποίες προκύπτουν από το εκλογικό σύστημα στο οποίο εμείς πιστεύουμε. Εγώ δεν πίστευα ποτέ στην απλή αναλογική, δεν την ήθελα. Θεωρώ ότι είναι προβληματική για τον τόπο και κατά συνέπεια θεωρώ ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες θα προκύψουν από τη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής».

«Αν δεν είστε αυτοδύναμος, θα συνεχίσουμε να ψηφίζουμε μέχρι το πρώτο κόμμα να έχει αυτοδυναμία;» ήταν η επόμενη ερώτηση και ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σας απαντώ ευθέως. Θα είμαστε αυτοδύναμοι. Δεν είμαι αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να συζητήσω οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Ξέρετε, όταν πηγαίνει κανείς στη μάχη δεν πρέπει να εξετάζει το ενδεχόμενο να μην πετύχει το στόχο του. Και δεν σας μιλάω αυτή τη στιγμή για ένα θεωρητικό ενδεχόμενο. Βλέπω τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι στόχος αυτός είναι εφικτός. Χρειάζεται πολλή δουλειά και χρειάζεται πολλή προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να μας εμπιστευθούν ακόμα μια φορά. Καμία εκλογή δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός. Και να σας πω και κάτι ακόμα βλέπω και το κλίμα το οποίο υπάρχει στην κοινωνία. Είμαι ένας πια έμπειρος πολιτικός περιοδεύων σε όλη την Ελλάδα. Βλέπω την ανταπόκριση του κόσμου. Βλέπω ότι σήμερα ο κόσμος, παρά την όποια κριτική μπορεί να μας ασκεί, μας πιστώνει ότι έχουμε εμπεδώσει ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, ότι κρατήσαμε σταθερό το τιμόνι της χώρας σε ταραγμένες εποχές και ότι η χώρα συνολικά έχει προοδεύσει σε σχέση με το που βρισκόταν πριν από τόσα χρόνια».

Στο σχόλιο του Γιώργου Κουβαρά ότι δεν παύει να υπάρχει ένα ζήτημα με τις δύο εκλογές καθώς το να ψηφίζεις διαρκώς είναι μια εκκρεμότητα για τον τόπο και αν υπάρχει ένα σενάριο στην περίπτωση που δεν είναι αυτοδύναμος τη δεύτερη Κυριακή, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «μα δεν πρέπει να ρωτάτε εμένα γιατί θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα δύο εκλογές. Να ρωτήσετε αυτούς οι οποίοι νομοθέτησαν την απλή αναλογική εκ του ασφαλούς, αφού είχαν εξασφαλίσει δύο εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Εγώ από την πρώτη στιγμή που νομοθετήθηκε απλή αναλογική είχα πει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούμε δύο κάλπες. Μακάρι η πρώτη κάλπη να ήταν αχρείαστη και να πηγαίναμε κατευθείαν στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής. Το Σύνταγμα όμως δεν μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό».

Το ΠΑΣΟΚ και οι «μεταγραφές»

Στην ερώτηση «αν είναι unfair απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο υπάρχει τελευταία μια καχυποψία με τη γνωστή υπόθεση των παρακολουθήσεων, να τους παίρνει η ΝΔ στελέχη προεκλογικά κι αν αυτό θα συνεχιστεί καθώς και στο σχόλιο ότι έχει κάνει ένα άνοιγμα στο κέντρο από τις προηγούμενες εκλογές» ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μα, είναι κάτι καινούργιο αυτό; Εδώ και εφτά χρόνια, από τότε που έγινα πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με τίμησαν οι πολίτες με αυτή την πολύ μεγάλη ευθύνη. Κάνω προσπάθειες να διευρύνω την παράταξη και πολλές φορές έχω τονίσει ότι είναι χρέος μας να επεκταθούμε σε αυτό το οποίο ονομάζουμε μεσαίο χώρο και ότι σκοπός μου είναι να διευρύνω τα εκλογικά όρια της Νέας Δημοκρατίας, που είναι μια παράταξη η οποία ήταν στο 28% και την πήγα στο 40% και ευελπιστώ ότι μπορούμε και αυτό να το φτάσουμε ή και να το ξεπεράσουμε. Για να το κάνουμε αυτό σημαίνει ότι εντάσσουμε στις τάξεις μας στελέχη τα οποία δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από τον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν βλέπω καμία αντίφαση[…] Σας είπα ποια είναι η στρατηγική μου, την οποία εξακολουθώ να υπηρετώ με μεγάλη συστηματικότητα. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι επειδή δίνετε μεγάλη δημοσιότητα στα στελέχη που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, υπάρχουν πολλά περισσότερα στελέχη τα οποία εντάσσονται στο ψηφοδέλτιό μας, τα οποία δεν έχουν την ίδια δημοσιότητα, διότι δεν αποτελούν έκπληξη τα οποία προέρχονται από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά το σημαντικό για μένα δεν είναι τόσο η κομματική ταμπέλα όσο το προφίλ των ανθρώπων οι οποίοι στελεχώνουν τα ψηφοδέλτιά μας. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια και τώρα να ανανεώσουμε ακόμα περισσότερο τα ψηφοδέλτιά μας. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον νέων ανθρώπων να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Κάνουμε μια σοβαρή δουλειά, τα ψηφοδέλτια να είναι αντιπροσωπευτικά και μια πολύ αυστηρή αξιολόγηση των υποψηφίων ώστε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος».
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com