ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι – Τα σύνορα φυλάσσονται
Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, τα σύνορα φυλάσσονται  είπε κατηγορηματικά στη Βουλή ο πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά για το προσφυγικό.  Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης ανέδειξε και πάλι την ευρωπαϊκή – διεθνή διάσταση του προβλήματος, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Ξεκινώντας την απάντησή του στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το πρόβλημα έχει σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο και πολλές αντικειμενικές δυσκολίες διαχείρισης». Συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς άστοχες αποφάσεις του πρώτου καιρού το γιγάντωσαν και οι αρχικές προσφυγικές ροές έχουν μετατραπεί σε μεταναστευτική καταιγίδα. Από τη στιγμή που λήφθηκε η απόφαση να κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας, ο πυρήνας του προβλήματος που εντοπίζεται στα ανατολικα σύνορα έχει οδηγήσει σε έκρηξη του προβλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δεν μπροούμε να αναλωθούμε στις ευθύνες των προηγούμενων. Εχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στις δικές μας ευθύνες και να στηριχθούμε και στην δική σας βοήθεια.

Μου προσάψατε ότι δεν θίγω το θέμα στην ΕΕ αλλά χθές στο ΕΛΚ αφιέρωσα την ομιλία μου για την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος θέτοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την ΕΕ και επισήμανα τις ευθύνες κομμάτων που ανήκουν στην δική μας ευρωπαϊκή οικογένεια.
Δεν γίνεται να ωφελούνται από τα ευρωπαϊκά προνόμια όπως συνθήκη Σέγκεν και από την άλλη να αρνούνται τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Σχοινάς έχει δεσμευτεί ότι έως τον Φεβρουάριο θα καταθέσεις τις πρώτες προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Ευρωπαϊκό το πρόβλημα, όχι διμερές με την Τουρκία 

Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό όχι διμερές με την Τουρκία. Εμείς είμαστε αντιμέτωποι όμως με το πρόβλημα. Η χώρα χρειάζεται εθνική πολιτική διαχείρισης του ζητήματος που δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα καλυτερεύσει. Η δική μας πολιτική έχει αλλάξει από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σύνορά μας φυλάσσονται και θα φυλάσσονται γιατί έχουμε σύνορα και στην ξηρά και στην θάλασσα. Ο νέος νόμος επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου. Σταδιακά τα ακριτικά νησιά ανακουφίζονται με αναλογική μεταφορά προσφύγων μεταναστών σε άλλες περιοχές. Σε διεθνές επίπεδο θα επιμένουμε στην βελτίωση πλαισίου Δουβλίνου. Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν είναι. Αυτή η εποχή τελείωσε. Αυτό σημαίνει αυστηρότερη πολιτική φύλαξης συνόρων, κλειστοί χώροι φιλοξενίας.

Αναφερθήκατε στην Σάμο, έχω απόλυτη κατανόηση του προβλήματος. Το πρόβλημα είναι ο άθλιος καταυλισμός στο βαθύ. Στη θέση του θα είναι νέα δομή μακρυά από την πόλη με μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτή που είχε η παλία. Βέλτιστη λύση δεν υπάρχει. Χαίρομαι που οι τοπικοί παράγοντες κατανοούν ότι αυτή η πρόταση που είναι η καλύτερη δυνατή.
Είκοσι χιλ. πρόσφυγες και μετανάστες θα απομακρυνθούν. Ηδη 5 χιλ έχουν μεταφερθεί. Αυτοί που μεταφέρονται είναι πρωτίστως οικογένειες και ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται στην επικράτεια, δεν υπάρχει κάποιος μαγικός αλγόριθμος, καταβάλλουμε καλύτερη δυνατή προσπάθεια να γίνει όσο πιο δίκαια γίνεται και εκεί που υπάρχουν ανθερώπινες συνθήκες. Οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν το καλύτερο δυνατό. Ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει γίνεται. Είμαστε πάντα ανοικτοί αν υπάρχουν ιδέες να τις συζητήσουμε.

ΦΥΛΑΞΗ ΣΥΝΟΡΩΝ: πρέπει να συγκροτήσουμε ενιαίο φορέα και χρειαζόμαστε περισσότερο κόσμο. Προσλήψεις 400 για Εβρο και 800 στα νησία. Αν χρειαστούν κι άλλοι στον Εβρο, θα το κάνουμε, γιατί ο Εβρος θα κλείσει

Ολοκληρωμένη θαλάσσια επιτήρηση το προχωρούμε με τις πιο επείγουσες διαδικασίες και, αν χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση, θα γίνει. Είναι έργο 60 εκατ. ευρώ για να έχουμε εικόνα τι γίνεται στο Αιγαίο.

Σήμερα θα έχω τη χαρά να συναντήσω την Ενωση Εφοπλιστών κατόπιν ειδικού αιτήματος. Η Ένωση θα δωρίσει 10 φουσκωτά. Είναι ό,τι πιο σύγχρονο θα διαθέτει το Λιμενικό με σύγχρονα μέσα. Εως καλοκαίρι θα έχουμε τα πρώτα πέντε και εψως τέλος επόμενου έτους τα επόμενα. Θα υπάρξουν κι άλλες ενέργειες.
ΑΣΥΛΟ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ: Ήδη έχουν γίνει πρώτες προσλήψεις για στελέχωση ασύλου. Κληρονομήσαμε 70 χιλ εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόνο 1800 επιστροφές που ήταν εθελοντικές. Επιστροφές θα γίνουν και σύντομα. Θα αποφύγω να βάλω στόχο αριθμητικό. Θα γίνουν όμως σε σημαντικό αριθμό. Δεν θα λύσουμε το πρόβλημά μας. Συμβολικά όμως απέναντι στα άθλια κυκλώματα διακινητών και απέναντι σε όσους γνωρίζουν ότι θα μείνουν στέλνουμε ένα μήνυμα: Ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι όσοι εμείς επιθυμούμε να είναι ευπρόσδεκτοι
Η Μόρια θα κλείσει. Εχει επιλεγεί νέος χώρος όπου θα γίνουν σύγρονες δομές. Η ΒΙΑΛ στη Χίο θα κλείσει και θα αντικατασταθεί από κλειστή. Τα ίδια και στην Κω. Στο εσωτερικό θα έχουμε ανθρώπινες δομές με θέρμανση και ψύξη και χώρους λατρείας. Αυτή είναι η αντίληψή μας για την οργάνωση των κέντρων. Μεριμνούμε για την ασφάλεια των κατοίκων και τις συνθήκες των μεταναστών.

Στα νησιά του  Ανατολικού Αιγαίου διατηρούνται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Στην ενδοχώρα όπου θα εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες θα βελτιωθούν υποδομές υγείας κλπ και θα γίνουν προσλήψεις. Εχουμε ταμειο 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αυτών των περιοχών
Επιμένουμε ότι η πολιτική μας έχει στόχο και την αποτροπή.

Η Τουρκία δεν φαίνεται να διδάσκεται από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί. Πρέπει να σεβαστεί την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Δεν είναι τέλεια αλλά είναι η καλύτερη που υπάρχει. Υπάρχουν υποχρεώσεις που τηρούνται από την χώρα μας και υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να τηρηθούν από την γειτονική χώρα. Είναι αλήθεια ότι φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης για την Ευρώπη.
Ανοίγουμε την πόρτα της χώρας μας στους πραγματικά κατατρεγμένους. Υπήρξαμε και εμείς λαός κατατρεγμένος. Με την ίδια αποφασιστικότητα και τόλμη υποδεχόμαστε και ενσωματώνουμε όποιον το θέλοει και το επιδιώκει κα το μπορεί.
Η σημαία μας είναι πολύ μεγάλη για να αγκαλιάσει όποιον επιθυμεί να την τιμήσει. Η χώρα μας πάντα έβρισκε τρόπο να ξεπερνά τις τρικυμίες ενωμένη. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις όποιες φωνές επιχειρούν να κάνουν σπέκουλα σε αυτό το ζήτημα.

Γεννηματά η Ελλάδα να μπλοκάρει αποφάσεις στην ΕΕ αν χρειασθεί

Η κυρία Γεννηματά επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μπλοκάρει αποφάσεις στην ΕΕ αν χρειασθεί. Είπε στην πρωτολογία της:

Τα νησία και όλη η κοινωνία εκπέμπουν sos. Δυστυχώς και η δική σας πολιτική δεν εκπέμπει αυτό το μήνυμα στην Ευρώπη. Ο Ερντογάν έχει τη δυνατότητα να μας εκβιάζει, εμάς και την Ευρώπη. Η Ευρώπη χαίδεύει τον Ερντογάν.

Χτυπώ το καμπανάκι του κινδύνου.

Ο πληθυσμός των εγκλωβισμένων στα νησιά χθες ήταν πάνω από 38 χιλ . Εχει ξεπεραστεί κάθε όριο αντοχής.
Ο κ. Τσίπρας δέσμευσε την χώρα μας σε αυτή την περιπέτεια για καθαρά μικροκομματικούς λόγους από ιδιοτέλεια. Μετέτρεψε την χώρα μας στο κορόιδο της Ευρώπης. Εσείς τι κάνετε; Συνεχίζετε την ίδια ρότα. Είστε διατεθειμένος να συνεχίσετε χωρίς να βλέπετε τι έρχεται. Το μεταναστευτικό μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία. Δεν μπορεί εμείς να φορτωνόμαστε όλο το πρόβλημα. Αλλάξτε τώρα ρότα και αφήστε την επικοινωνία και ασχοληθείτε με την ουσία γιατί το αυγό του φιδιού παραμονεύει. Να θέσουμε τις δικές μας προτεραιότητες:

1. Το μεταναστευτικό προσφυγικό είναι θέμα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας. Εξασφαλίστε ότι η ΕΕ και κάθε χώρα θα αναλάβουν τις ευθύνες που αναλογούν. Απόφαση ΕΕ για νέα προγράμματα μετεγκατάστασης. Αναλογική κατανομή των βαρών με μέτρα κατά χωρών όπως η Ουγγαρία που αρνούνται να εφαρμόσουν αποφάσεις. Να υπάρξουν κυρώσεις. Να αλλάξει συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για επιστροφές από ενδοχώρα. Αλλαγή συνθήκη Δουβλίνου. Δεν αρκούν μόνο οι χρηματοδοτήσεις.

2. Φύλαξη συνόρων ενίσχυση δυνάμεων καταστολής. Δεν μπορεί η FRONTEX να επιχειρεί αποτελεσματικά στον Βορρά και στην Ανατολή να κάνει απλά τον παρατηρητή. Με κλειστά σύνορα στον Βορρά και ανοικτά στην Ανατολή δεν υπάρχει λύση. Κοροϊδευόμαστε. Γιατί καθυστερεί το ΕΣΟΕΕ. Να αξιοποιηθεί η FRONTEX σε επίπεδο προσυνοριακού ελέγχου, δηλαδή πριν την είσοδο. Στα γειτονικά σύνορα και έδαφος Τουρκίας. Να ενισχυθεί το σύστημα θερμικών καμερών. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν ψηλά τα χέρια οι υπουργοί. Το ζήτημα αυτό πρέπει να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της χώρας μας και της ΕΕ και δεν το βλέπουμε κ. Μητσοτάκη. Μην τους διευκολύνετε διαρκώς τους Ευρωπαίους. Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει με κάθε τρόπο ακόμα και αν χρειαστεί να μπλοκάρουμε κρίσιμες αποφάσεις στην Ευρώπη και εμείς θα είμαστε δίπλα σας. Εμείς θα φωνάζουμε για το προσφυγικό γιατί έτσι βοηθάμε και εσάς και τον τόπο. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Καθαρές κουβέντες

3. Η κατάσταση στις δομές. Γύρισα από τα Διαβατά που είναι από τις πιο οργανωμένες δομές που τις λειτουργούν δημόσιοι υπάλληλοι που δεν καλούνται στις συσκέψεις. Πάνε οι ΜΚΟ που για να πάνε ρωτούν τους δημόσιους υπάλληλους. Οι κάτοικοι άντεξαν και ζούσαν αρμονικά εως τώρα. Δίπλα στην δομή μέσα στα Διαβατά, σε άδεια κτήρια, πιλοτές, παιδικές χαρές υπάρχουν χιλιάδες μετανάστες που δεν έχουν δηλωθεί πουθενά. Ο εφιάλτης στα Διαβατά είναι ότι 3,5 χιλ άνθρωποι το τελευταίο εξάμηνο πέρασαν άνετα τα σύνορα στον Έβρο ανενόχλητοι επι ημερών σας και δεν καταγράφηκαν πουθενά. Αυτοί οι άνθρωποι περιφέρονται στα Διαβατά και προσπαθούν να συλληφθούν, να καταγραφούν και να ζητήσουν άσυλο. Αυτοί που είναι εντός δομής θα περάσουν από εξέταση για το άσυλό τους το 2023 και συζητάμε για επιτάχυνση και εξέταση εντός 6μήνου; Πώς; Δεν είναι αυτό μια σαφής ένδειξη ότι τα ανοικτά σύνορα θα μετατρέψουν τις κλειστές δομές σε κέντρα μεταγωγών προς την ενδοχώρα. Στα Διαβατά δεν υπάρχει ούτε αστυνομικό τμήμα. Στη Σάμο ανακοινώσατε νέα δομή με αύξηση των θέσεων. Για ποια αποσυμφόρηση μιλάτε. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες. Δεν αντέχουν άλλο οι κάτοικοι. Είναι ντροπή για την χώρα μας, για την Ευρώπη και τον πολιτισμό μας να ζουν άνθρωποι σε αυτές τις συνθήκες. Ένα μωρό 9 μηνών έχασε την ζωή του από αφυδάτωση από μια απλή γαστρεντερίτιδα. Παιδιά και γυναίκες βιάζονται. Είναι αδιανόητο δικοί σας υπουργοί ότι είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες. Είναι αδιανόητο υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι μια φορά το 6μηνο γίνονται βιασμοί παιδιών. Τι θα έλεγαν αν ήταν τα δικά τους παιδιά. Και αναρωτιέμαι τι θα κάναμε αν αυτή η υπόθεση αφορούσε τα δικά μας παιδιά. Πώς θα γίνει η αποσυμφόρηση; Πώς θα γίνει η διασπορά; Ποιος πληρώνει; Υπάρχουν τα χρήματα.

Γεννηματά: Δεν θα κριθείτε μόνο για τη βούληση, αλλά και για την ικανότητα

Στη δευτερολογία της η κ.Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δυστυχώς μένουν πολλά ερωτήματα για το αν και πότε θα υλοποιηθεί το σχέδιό σας.

Στα κομματικά συνέδρια στην Ευρώπη καλά κάνετε και μιλάτε. Θα το κάνω και εγώ. Όμως εσείς είστε πρωθυπουργός. Πρέπει να απαιτήσετε από την κα Μέρκελ και τους ευρωπαίους ηγέτες. Μόνο έτσι θα έχουμε αποτελέσματα.

Είπατε ότι ενισχύετε την φύλαξη συνόρων αλλά σας είπα ότι επι ημερών σας μπήκαν χιλιάδες από τον Έβρο. Δεν κάνετε καλά τη δουλειά σας. Δεν θα κριθείτε μόνο για την βούληση αλλά και για την ικανότητα. Εμείς τον Ιούλιο θα καταθέσουμε ξανά την ερώτησή μας για να δούμε τι απ’ όσα μας είπατε σήμερα θα έχει γίνει.

Από το 2016 εως αρχές Νοεμβρίου μπήκαν 825 χιλ άνθρωποι στην Ευρώπη. Από αυτούς πάνω από 250 χιλ από την Ελλάδα. Εμάς μας αντιστοιχεί 15 χιλ άνθρωποι με βάση την αναλογική κατανομή. Αυτό είναι το μερίδιο που μας αναλογεί μετά την πρώτη υποδοχή και αυτή η βάση συζήτησης.

Το σχέδιό σας είναι φαραωνικό. Το σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδας έχει περίπου 10 χιλ. Εσείς λέτε ότι θα φτιάξετε 18 χιλ σε 6 μήνες; 1 χρόνο; Με τις αλλαγές κάνατε πιο αυστηρά τα κριτήρια που σημαίνει ότι θα απορρίπτονται περισσότεροι χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για να φεύγουν γρηγορότερα. Καταλαβαίνουμε ότι θα φτιάξετε κλειστές Μόριες και, όταν υποχρεωθείτε από τον νόμο να απελευθερώσετε κάποιους από αυτούς, τότε θα έχετε και κλειστές δομές και νέες ανοικτές. Μια τρύπα στο νερό.

Εχω την αίσθηση ότι δεν σας δίνουν την πλήρη εικόνα, κ. πρωθυπουργέ, οι συνεργάτες που θέλουν να αναλαμβάνουν όλη την ευθύνη. Προτείνουμε μικρές δομές, φιλοξενία σε διαμερίσματα και κλειστές δομές όπου υπάρχει ανάγκη. Εως αυτή την ώρα υπερτερεί το προσφυγικό προφίλ.

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μην παίρνουμε απάντηση από τουρκικές αρχές για βάρκες που ξέρουμε ότι ξεκινούν από τα δικά τους παράλια

Ουσιαστική διαφωνία στην πολιτική που ακολουθούμε δεν βλέπω να υπάρχει. Η πολιτική αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε κάνει την Ελλάδα κέντρο διερχομένων λέγοντας ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι για να βρεθεί με τα βόρεια σύνορα κλειστά. Η ΕΕ προχώρησε σε συμφωνία με την Τουρκία με απούσα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αποκορύφωμα εκείνης της κυβέρνησης η δήλωση Τσίπρα που είπε ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα.

Εμείς λέμε από κοινού φύλαξη συνόρων. Αυτό σημαίνει πόρους, ανθρώπους και διαδικασίες. Ζητάμε επίσης από την ΕΕ άμεση αλλαγή Δουβλίνου για να μην φορτώνονται οι χώρες πρώτης εισόδου τη διαδικασία εξέτασης ασύλου. Σε αυτή την προσπάθεια η Γερμανία είναι σύμμαχος. Αλλού βρίσκουμε πρόβλήματα. Δεν εκτιμώ ότι η δήλωση ΕΕ Τουρκίας θα αλλάξει, μπορεί όμως να εφαρμοστεί και από τις δύο πλευρές.

Δεν γίνεται να μην παίρνουμε απάντηση από τουρκικές αρχές για βάρκες που ξέρουμε ότι ξεκινούν από τα δικά τους παράλια.

Συμφωνούμε ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου. Υπάρχει προβληματισμός πού θα πάνε. Υπάρχει η πρόταση για διαμερίσματα. Υπάρχουν οι πόροι. Δεν θα είναι το πρόβλημα τα χρήματα, καθώς πολλές φορές η Ευρώπη κρύβεται πίσω από τα χρήματα για να αποφύγει τις ευθύνες της. Υπάρχει σχέδιο.

Συμφωνούμε για κλειστές προαναχωριασιακές δομές στα νησιά.

Στις 4 Μαρτίου 2016 είχαμε κάνει σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συμφωνία τότε και από πλευράς της τότε κυβέρνησης ήταν ότι θα πηγαίναμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έγινε ποτέ. Οι άξονες εκείνης της συμφωνίας δεν εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να εφαρμοστούν από εμάς.
Το πρόβλημα είναι διαρκές και κατανοεί η ελληνική κοινωνία ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Εχει έντονη ανθρώπινη διάσταση και αυτή την διάσταση του προβλήματος που αφορά τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε καμία έκπτωση. Κατ’ επειγόντως εστάλεισαν εμβόλια για τα παιδιά. Απόλυτη προτεραιότητα αποτελούν τα 1.200 παιδία ασυνόδευτα σε δομές και άλλα 4 χιλ σε ακατάλληλες δομές ή στους δρόμους της Αθήνας. Εχω δεσμευτεί προσωπικά και θα υπάρξει ορισμός εθνικού συντονιστή άμεσα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Επιχειρήσαμε ειδικά για τα ασυνόδευτα παιδιά να έρθουμε σε επαφή με ευρωπαϊκές χώρες. Τους είπαμε «προς Θεού για 3.000 παιδιά μιλούμε. Εμείς κρατάμε τα 1200. Εσείς μπορείτε να φιλοξενήστε περίπου 3.000 που δεν θα σας είναι βάρος».

Δυστυχώς, η απάντηση, που δεν τιμά την Ευρώπη, δεν ήταν θετική. Παρά ταύτα εξακολουθούμε να επιμένουμε να θέτουμε με ευθύνη το ζήτημα. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.

 

 

Πηγή: protothema.gr

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com