MobileΕλλάδαΚΟΡΥΦΑΙΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Επενδύοντας στον κάμπο – Τι σηματοδοτεί η ανοικτή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αλκαζάρ
<


Τι σηματοδοτεί η ανοικτή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αλκαζάρ – Ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για «συνεκτικά» μηνύματα την ερχόμενη Παρασκευή από τη Λάρισα

Στις δυσκολίες που σε μια «οιονεί προεκλογική περίοδο» καταγράφουν οι γαλάζιοι από τα Τέμπη και πάνω εστιάζει εδώ και μήνες η ΝΔ, ξορκίζοντας την απειλή διαρροών είτε προς τα δεξιά (στη Δυτική Μακεδονία, για παράδειγμα) είτε προς τα αριστερά (χαμηλότερα, στη Θεσσαλία) του δικού της χώρου.

Με διακηρυγμένο τον στόχο της αυτοδυναμίας, η κεντροδεξιά παράταξη αγωνιά για τη στεγανοποίηση ειδικού βάρους κοινών, όπως είναι ο αγροτικός κόσμος αλλά και περιοχών σκληρής διεκδίκησης, όπως ο… κάμπος.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για «συνεκτικά» μηνύματα την ερχόμενη Παρασκευή από τη Λάρισα, ένα σημείο του χάρτη που όχι μόνο δεν αποτελεί κάστρο κανενός αλλά επιπλέον αντιμετωπίζεται ως βαρόμετρο για την εθνική αναμέτρηση.

Η επικείμενη ανοιχτή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Αλκαζάρ» έρχεται μία εβδομάδα μετά τις εικόνες από τη θεσσαλική περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες οδήγησαν στα χαρακώματα την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ειδικά για τους αγρότες. Η πρωθυπουργική παρουσία στη Λάρισα – στο φόντο τοπικών στοιχημάτων ότι ο Μητσοτάκης την έχει στο κάδρο και για δική του υποψηφιότητα – σηματοδοτεί την αγωνία της κυβέρνησης να δείχνει ότι δεν έχει χάσει την επαφή με τον αγροτικό πληθυσμό σε μια περίοδο πιέσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης (ενδεικτικές οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το αγροτικό πετρέλαιο και τις εκκρεμείς αποζημιώσεις) και ταυτόχρονα ότι έχει απαντήσεις για τον αστικό ιστό.

Οι επιδόσεις

Στις εκλογές του 2019 οι επιδόσεις όλων των κομμάτων στη θεσσαλική πρωτεύουσα κυμαίνονταν κοντά στο πανελλαδικό ποσοστό τους. Ενδεικτικά, 39,30% για τη ΝΔ, 31,25% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 8,79% για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όταν τα πανελλαδικά τους ήταν 39,85%, 31,53% και 8,10% αντίστοιχα. Αντίστοιχη αντανάκλαση καταγράφεται δημοσκοπικά και τώρα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από κρυφές μετρήσεις στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Πηγές με γνώση των… αριθμών μεταφέρουν ότι αν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά, δεν αποτυπώνεται ανατροπή συσχετισμών. Αυτό σημαίνει ότι οι γαλάζιοι διατηρούν προβάδισμα αλλά και ότι η Κουμουνδούρου κρατά τις δυνάμεις της, με παραδοσιακή στο μεταξύ την απήχηση του ΚΚΕ στον κόσμο της αγροτικής παραγωγής. Πάντως λέει πολλά για τον τρόπο που το Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζουν τον κάμπο η επιλογή τους για τα ψηφοδέλτια στη Λάρισα. Και αυτά αντανακλούν ουσιαστικά το επιδιωκόμενο, πανελλαδικό «μήνυμά» τους: μια προσπάθεια ευρύτερης εκπροσώπησης, άρα και διεκδίκησης, κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων. Εξού και για τις νέες εισόδους στις λίστες υποψηφίων δεν έπεσε βάρος σε αγρότες (στο πράσινο ψηφοδέλτιο υπάρχει κτηνοτρόφος) αλλά σε πρόσωπα ευρύτερου αποτυπώματος στην τοπική κοινωνία. Κάποιοι προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, άλλοι είναι της νεότερης γενιάς.

Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Τσίπρας επέλεξε από τη Θεσσαλία να απευθύνει ευρύτερο κοινωνικό κάλεσμα – «όχι μονάχα στους αριστερούς και κεντρώους ακόμη και σε δεξιούς», έλεγε από την Καρδίτσα, «κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν αποφασίσει». Στην ίδια ομιλία, χαρακτήρισε τη ΝΔ «φυλή των Πάτσηδων» που ετοιμάζει «επιδρομή», πατώντας στην υπόθεση του Γρεβενιώτη Ανδρέα Πάτση που κόστισε στη γαλάζια παράταξη. Γι’ αυτό, τη σκυτάλη θα πάρει ο Μητσοτάκης ανηφορίζοντας ο ίδιος στη μονοεδρική των Γρεβενών κατευθείαν από τη Λάρισα το Σάββατο και συνεπώς επιστρέφοντας στον Βορρά, τον οποίο επίσης προσέχει η ΝΔ, αλλά για διαφορετικό λόγο, γιατί αναγνωρίζει ότι δεν έχει πολυτέλεια απώλειας παραδοσιακών ψηφοφόρων της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com