Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 12:13
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη από το Κογκρέσο στην Τουρκία: Δεν θα ανεχτούμε πράξεις βίας, όπως οι υπερπτήσεις – Ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα γίνει δεκτός

«Δεν θα ανεχτούμε τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό», τόνισε ο πρωθουπουργός – Χρειάζεται ακόμη περισσότερη σκέψη όταν αποφασίζετε εξοπλιστικά προγράμματα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ – Ο Πούτιν δεν θα επιτύχει τον σκοπό του – «Στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν με χειροκροτούν τόσο», αστειεύτηκε





ίγο μετά τις 18:00 ξεκίνησε η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, μία ημέρα μετά τη σημαντική συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προκλητική στάση της Τουρκίας, στις υπερπτήσεις και στο Κυπριακό, λέγοντας πως δεν θα γίνουν ανεκτές πράξεις βίας και δεν θα γίνει αποδεκτή η λύση των δύο κρατών και η διχοτόμηση της Κύπρου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού από το Κογκρέσο:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισήλθε στην αίθουσα λίγο μετά τις 18:00, μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες από τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αξίες της Δημοκρατίας, η οποία γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, από μία μικρή κοινότητα Ελλήνων που τόλμησε να εμπιστευτεί ίσα πολιτικά δικαιώματα σε όλους, πριν από 25 αιώνες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πέρυσι, η Ελλάδα γιόρτασε 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της και ήταν οι Έλληνες που ενέπνευσαν την αμερικανική ελευθερία και στη συνέχεια η ίδρυση της αμερικανικής δημοκρατίας, αποτέλεσε ένα μοντέλο έμπνευσης για τους καταπιεσμένους λαούς», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε, τονίζοντας ότι οι σημερινοί Έλληνες θέλουν να αποδείξουν ότι είναι άξιοι των αγώνων που έδωσαν οι πρόγονοί τους.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέκρινε τον αγώνα της Απελευθέρωσης με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

«Όταν βλέπουμε τους υπερασπιστές της Μαριούπολης, θυμόμαστε τους υπερασπιστές του Μεσολογγίου», τόνισε o κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ιστορικά κοινά των ΗΠΑ και της Ελλάδας, τον εμφύλιο και τους εξωτερικούς κινδύνους.

«Στην Ευρώπη πιστεύαμε ότι η κοινή πεποίθηση περί του δικαίου, θα υπερτερούσε του πολέμου. Αγνοήσαμε τα σημάδια. Μας προκαλούν αποτροπιασμό όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορά μας. Δεν έχουμε καμία εχθρότητα με τους Ρώσους πολίτες. Όμως δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι σε έναν αγώνα που μας θυμίζει πάρα πολύ τον δικό μας. Γνωρίζουμε και εμείς τι σημαίνει να υπερασπίζεσαι τις πεποιθήσεις του και να καταφεύγεις στα όπλα για την ελευθερία σου. Η πρώτη νίκη είναι να μην υποχωρούν. Να αντέχουν. Είμαστε δίπλα στην Ουκρανία και απέναντι στην επίθεση του Πούτιν», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία δεν πρέπει να τα καταφέρει. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους απολυταρχικούς ηγέτες. Γι΄αυτό σας παρακαλώ να δώσετε προσοχή σε ένα ζήτημα που μας ταλανίζει τα τελευταία 48 χρόνια. Την εισβολή της Τουρκίας και τη διαίρεση της Κύπρου. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θα αποδεχθούμε τη λύση των δύο κρατών και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Γι’ αυτό θα πρέπει να το σκέφτεστε ακόμη περισσότερο όταν αποφασίζετε τα εξοπλιστικά προγράμματα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις που γίνονται στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στο εκπαιδευμένο έμψυχο δυναμικό που παρέχει η Ελλάδα στις εταιρείες. «Αυτοί θα είναι οι πρωταγωνιστές του λαμπρού μέλλοντος της Ελλάδας, τόνισε χαρακτηριστικά.