Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:38
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτωπο Ελλάδος – Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο






Σε ισχυρή γεωπολιτική σταθερά στο σύστημα της Ανατολικής Μεσογείου εξελίσσεται το μέτωπο Ελλάδος – Ισραήλ, όπως κατεγράφη κατά την χθεσινή συνάντηση στην Ιερουσαλήμ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βενιαμίν Νετανιάχου. Η έκδοση κοινής διακήρυξης, επιστέγασμα του στρατηγικού βάθους της διμερούς σχέσης, όπως παρατηρούσαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα.

«Ζητούμε το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών όσον αφορά στην Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο της θάλασσας. Αντιτιθέμεθα εντόνως σε απόπειρες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων κατά τρόπο, που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίζουν να συντονίζουν τις πολιτικές τους» αναφέρει η κοινή διακήρυξη.

Σε άλλο σημείο του ιδίου κειμένου περιγράφεται ο στρατηγικός χαρακτήρας της σχέσης από την πλευρά του Τελ Αβίβ. «Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξη του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα, όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και την αντίθεση του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών την δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη μακρά και σημαντική συνεργασία με την Ελλάδα».

Στην ελληνική αποστολή επικρατούσε χθες περίσσεια ικανοποίηση, καθώς αποτυπώθηκε, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η κοινή βούληση για επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών σε αμοιβαία επωφελείς τομείς. Κυβερνητικοί παράγοντες μετέφεραν, μάλιστα, την ισχυρή δέσμευση του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην ολοκλήρωση, αλλά και την περιφρούρηση του τεράστιας ενεργειακής και γεωστρατηγικής σημασίας έργου του αγωγού φυσικού αερίου East Med.

Επ αυτού εμπόδιο ορθώνουν οι επί μέρους ενστάσεις της Ιταλίας, κάτι, πάντως, που Μητσοτάκης και Νετανιάχου συμφώνησαν ότι θα προσπαθήσουν να κάμψουν το αμέσως προσεχές διάστημα. Δηλωτικό, εξάλλου, της ανησυχίας, που διακατέχει Ελλάδα και Ισραήλ για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο, που διαδραματίζει εσχάτως η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή ήταν κατά πληροφορίες και η παραδοχή του κ. Νετανιάχου για την τεράστια επιρροή του Ισραηλινού λόμπι στην απόφαση του Κογκρέσου να μπλοκάρει την πώληση των αμερικάνικων μαχητικών 5ης γενιάς F35 στην Τουρκία στο περιθώριο του χθεσινού γεύματος εργασίας, ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες.

Και οι δύο ηγέτες, πάντως, διερευνούν συνεχώς τα περιθώρια εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς εκδηλώνεται ζωηρό ισραηλινό ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ, το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα και τα ναυπηγεία, με την χώρα μας να έχει ήδη προχωρήσει σε long leasing τριών ισραηλινών drones.

Το κεκτημένο της συμφωνίας Ελλάδος – Ιταλίας για την ΑΟΖ

Μητσοτάκης και Νετανιάχου χαιρέτισαν, εξάλλου, τη συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, ως μία…εικόνα από το μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν πως οιαδήποτε παρόμοια μελλοντική συμφωνία της Ελλάδος με άλλο κράτος της περιοχής θα βασίζεται πάνω στις κεντρικές αρχές αυτής ανάμεσα στην Αθήνα και τη Ρώμη. Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως οι αντικρουόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την Ελληνο-ιταλική συμφωνία πιθανώς να ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για μία ύφεση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μολονότι, όπως διευκρίνισε κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται για την ώρα.

Εν όψει, μάλιστα, και της μετάβασης του Νίκου Δένδια αύριο Πέμπτη στο Κάιρο, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως η Αθήνα δεν θα δεχθεί μία οποιαδήποτε συμφωνία, μολονότι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για πρόοδο στις εν λόγω συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και στον άξονα Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία για το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot. Υπενθυμίζεται πως προ της πανδημίας του κορονοιού, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Ριάντ στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το ταξίδι του υπουργου Εξωτερικών, κ. Δένδια εκεί λόγω της αυξητικής τάσης, που εμφανίζουν τα κρούσματα του κορονοιού.