Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025 17:36
ΒόλοςΤοπικά

Μετεωρολογικός σταθμός στην Αγριά






Τοποθετήθηκε στην Αγριά από την Εθελοντική Ομάδα Αμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός που καλύπτει την περιοχή της Αγριάς, των Ανω και Κάτω Λεχωνίων, της Δράκειας και του Αγίου Λαυρεντίου.

Σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν καθημερινά τη ζωή μας, η δημιουργία τοπικών υποδομών πρόληψης και έγκαιρης ενημέρωσης αποκτά καθοριστική σημασία.

Ο σταθμός αυτός προσφέρει πενθήμερη τοπική πρόγνωση καιρού με ακρίβεια, έγκαιρη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα, υποστήριξη των αγροτών με κρίσιμα δεδομένα για τη διαχείριση καλλιεργειών και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, θέτοντας τα θεμέλια για μελλοντικούς αλγορίθμους πρόγνωσης επικινδυνότητας πυρκαγιών.

Η πρόσβαση στα δεδομένα είναι άμεση μέσω της σελίδας που έχει δημιουργηθεί, αλλά και μέσω QR Code.

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία με το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC).

Εμπνευστής και ιδρυτής του MACC είναι ο Δρ. Μιχάλης Καθαράκης, Φυσικός και Διευθύνων Σύμβουλος. Ο μετεωρολογικός σταθμός εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης υποδομών έξυπνης γεωργίας και πολιτικής προστασίας, φέρνοντας άμεσα οφέλη στους πολίτες και τους παραγωγούς της περιοχής μας.

Στην εκδήλωση τοποθέτησης του μετεωρολογικού σταθμού βρέθηκε ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Σαράτσης, επικεφαλής των Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος της ομάδας ο οποίος έκανε λόγο για αναγκαιότητα τοποθέτησης του σταθμού στην Αγριά.

Η Ομάδα απευθύνει θερμές ευχαριστίες στον Θανάση Παρισάκη, έναν νέο άνθρωπο με βαθιά αγάπη για τον τόπο, ο οποίος με τη σημαντική προσφορά του συνέβαλε ουσιαστικά στην υλοποίηση αυτής της τόσο σπουδαίας προσπάθειας, στον Κωνσταντίνο Κοτσινάρη, μέλος της ομάδας και ηλεκτρολόγο, για τη σπουδαία τεχνική συμβολή του, στον Απόστολο Δήμτσα, ιδιοκτήτη της επιχείρησης “Δήμτσας Απόστολος Ν.” στην Αγριά, για την υλικοτεχνική στήριξη που με συνέπεια και αγάπη παρέχει στην τοπική κοινωνία, στον Στέφανο Ακριβογιάννη, τελειόφοιτο γεωπόνο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοικο της περιοχής, για τη συμμετοχή και την ενεργό συμβολή του στην εγκατάσταση.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στον Δήμο Βόλου και ιδιαίτερα στον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγή Απόστολο Μαλαματίνη, για την αμέριστη υποστήριξή του σε αυτήν την τόσο σημαντική προσπάθεια.