Τετάρτη, 18 Μαρτίου, 2026 06:51
Κόσμος

Μέση Ανατολή: Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν επιθέσεις με νεκρούς σε Ισραήλ και Λίβανο – Οι ΗΠΑ χτύπησαν ιρανικές εγκαταστάσεις πυραύλων (Εικόνες & Βίντεο)






Στη σκιά του θανάτου του Αλί Λαριτζανί συνεχίζεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να απειλεί για εκδίκηση, ενώ οι επιθέσεις συνεχίζονται, με τους νεκρούς να αυξάνονται σε Ισραήλ και Λίβανο

Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή για 19η ημέρα με εκατέρωθεν επιθέσεις και πλήγματα με πυραύλους και drones σε χώρες του Κόλπου, ενώ μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών. Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Jerusalem Post», η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και συνολικά των ΗΠΑ για τα Στενά του Ορμούζ θα κρίνει τη διάρκεια του πολέμου.

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή με εκατέρωθεν επιθέσεις και νεκρούς σε Ισραήλ και Λίβανο: Οι ΗΠΑ χτύπησαν ιρανικές εγκαταστάσεις πυραύλων
Αναλυτικότερα, τα ξημερώματα της Τετάρτης (18/3) οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν «με επιτυχία», χρησιμοποιώντας διατρητικές βόμβες, εγκαταστάσεις ιρανικών πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στο Τελ Αβίβ, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πτώσεις θραυσμάτων ιρανικών πυραύλων που καταρρίφθηκαν. Παράλληλα, στη Βηρυτό, ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο κέντρο της πόλης προκάλεσαν τουλάχιστον έξι θανάτους και 24 τραυματισμούς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πύραυλοι και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στόχευσαν περιοχές της Σαουδική Αραβία και του Κουβέιτ, ενώ σειρήνες ήχησαν στη Ντόχα και στο Μπαχρέιν. Την ίδια ώρα, η IAEA ενημερώθηκε ότι ένα βλήμα έπληξε τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στο Μπουσέρ, χωρίς να προκαλέσει ζημιές στις εγκαταστάσεις ή τραυματισμούς στο προσωπικό.

Εκδίκηση για το θάνατο του Λαριτζανί
Ο αρχηγός του ιρανικού στρατού, Αμίρ Χαταμί, απείλησε την Τετάρτη να εξαπολύσει «αποφασιστικά και λυπηρά» αντίποινα για τη δολοφονία του αρχηγού ασφαλείας Αλί Λαριτζανί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. «Η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θα είναι αποφασιστική και λυπηρή», δήλωσε ο Χαταμί σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης (17/03) επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί από τα κρατικά ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα ανακοίνωση που μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr του Ιράν, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Λαριτζανί.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, η ισχυρή στρατιωτική δύναμη του Ιράν που είναι ξεχωριστή από τον στρατό, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους την Τετάρτη ότι εκτόξευσαν πυραύλους στο κεντρικό Ισραήλ «σε εκδίκηση για το αίμα του μάρτυρα Δρ Αλί Λαριτζάνι και των συντρόφων του». Με τη σειρά τους, οι IDF λένε ότι δεν γνωρίζουν την τύχη του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, όμως, αν είναι ζωντανός, «θα τον κυνηγήσουν, θα τον βρουν και θα τον εξουδετερώσουν», όπως και όποιον άλλο απειλεί τα συμφέροντα του Ισραήλ.