Ελλείψει αδειών από την Κτηματική που επικαλείται προειδοποιητικές καταγγελίες για την απαρέγκλιτη τήρηση του «Νόμου της Μυκόνου»
Μαύρο Πάσχα… για περισσότερους από 100 επαγγελματίες στην ακτογραμμή του Παγασητικού Κόλπου από Πτελεό έως Μηλίνα. Ανοιξαν τα μαγαζιά τους για να δουλέψουν, αλλά ελλείψει αδειών από την Κτηματική Υπηρεσία δεν μπορούν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα σε παραλίες και αιγιαλό. Μάλιστα ήδη εστάλησαν προειδοποιητικές… καταγγελίες για την πιστή τήρηση του Νόμου μέσα στο Πάσχα. Εγγραφα καταγγελλόντων φαίνεται να έχουν κοινοποιηθεί τόσο στην Κτηματική όσο και στην Αστυνομία, μεταξύ των οποίων φέρεται να συγκαταλέγεται και αυτή θεσμικού παράγοντα της αντιπολίτευσης σε μεγάλο Δήμο της περιοχής!
Ολόκληρες τουριστικές επιχειρήσεις περιορίζονται στα πεζοδρόμια των δήμων, όπου μπορούν να αναπτύξουν μονό αριθμό τραπεζοκαθισμάτων, με τις παραλίες και προβλήτες να μένουν αναξιοποίητες και ερημωμένες, μετά τα περσινά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του «Νόμου της Μυκόνου». Επαγγελματίες βάζουν προσωπική δουλειά χωρίς να βγάζουν ούτε μεροκάματο, έχουν χάσει το προσωπικό τους που αναγκάστηκε να αναζητήσει αλλού εργασία και βλέπουν τις γιορτές να περνούν και να χάνονται…
«Ούτε όταν έσκαγαν βόμβες πάνω από τα κεφάλια μας, ούτε όταν πνιγόμασταν από τον Daniel, ούτε όταν η θάλασσα γέμιζε νεκρά ψάρια δεν ήμασταν σε τέτοια απόγνωση», δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Βάγιος Τζαμούρας, ιδιοκτήτης επιχείρησης στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς, ο οποίος δραστηριοποιείται με μόλις πέντε τραπέζια, ελλείψει άδειας από την Κτηματική Υπηρεσία.
«Δουλεύουμε το μαγαζί εγώ και η σύζυγός μου. Είχα μία στρωμένη ομάδα προσωπικού, η οποία έχει σκορπίσει στους τέσσερις ορίζοντες εξαιτίας της κατάστασης. Και δεν φτάνει το περσινό πρόστιμο που μου επιβλήθηκε, ήδη έχω ακυρώσει δύο βαφτίσεις τις οποίες δεν μπορώ να αναλάβω αν δεν έχω άδεια», περιγράφει τον Γολγοθά που βιώνει ο ίδιος και επαγγελματίες που πέρυσι τιμωρήθηκαν με πρόστιμα από την Κτηματική και για πέντε χρόνια, βάσει του νόμου, δεν μπορούν να εκδώσουν άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, ενώ τα έξοδα τρέχουν και το κράτος περιμένει να εισπράξει
Πέρυσι οι λάσπες, φέτος οι υπηρεσίες
«Πέρυσι παλεύαμε με τις λάσπες για να ξαναστήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Φέτος παλεύουμε με τις υπηρεσίες», λέει από την πλευρά της η κ. Αγάπη Ηλία, από την περιοχή της Μηλίνας, που μέσα στο Πάσχα, είναι έρημη.
«Δουλεύουμε μόνο στο πεζοδρόμιο. Ποιον να πρωτοεξυπηρετήσουμε. Ο κόσμος δεν βρίσκει και φεύγει. Μας κυνηγάνε εφορίες, τράπεζες. Είμαστε στον αέρα. Ούτε προσωπικό έχουμε, έφυγαν όλοι, ούτε λειτουργικές επιχειρήσεις. Καταστραφήκαμε από τις πλημμύρες, καταχρεωθήκαμε για να τις ξαναστήσουμε δεν αποζημιωθήκαμε παρά ψίχουλα και τώρα δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Μέσα στην πανδημία του κορονοϊού η κατάσταση δεν ήταν τόσο χάλια», σχολιάζει η ίδια.
Προειδοποιητικές καταγγελίες
Όπως είναι γνωστό, περισσότερες από 100 τουριστικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκδώσουν άδειες για τραπεζοκαθίσματα και ομπρελοκαθίσματα από την Κτηματική, καθώς οι ΑΦΜ τους έχουν «κλειδώσει» για τα επόμενα πέντε χρόνια, μετά τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν πέρυσι σε εφαρμογή του επονομαζόμενου «Νόμου της Μυκόνου» και μετά από καταγγελίες που έγιναν στην πλατφόρμα «MyCoast».
Μέσω δικηγόρου έχουν καταθέσει αιτήματα για άδειες από την Κτηματική, επικαλούμενοι τροπολογία που ψηφίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο και εξαιρεί τη Μαγνησία, ως πλημμυροπαθή νομό από τη διοικητική κύρωση του κλειδώματος του ΑΦΜ επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι έως και τέλος του 2025, οι επαγγελματίες μπορούν να εκδώσουν άδειες, κανείς όμως δεν έχει λάβει.
Τουναντίον, σύμφωνα με επαγγελματίες που είναι σε συνεχή επαφή με την Κτηματική αγωνιώντας για τη σεζόν που δείχνει να… χάνεται, η υπηρεσία επικαλείται προειδοποιητικές… καταγγελίες για την πιστή τήρηση του Νόμου μέσα στο Πάσχα. Εγγραφα καταγγελλόντων φαίνεται να έχουν κοινοποιηθεί τόσο στην Κτηματική όσο και στην Αστυνομία.
«Δεν μας φτάνουν όλα τα κακά που μας έχουν χτυπήσει, έχουμε και πόλεμο αναμεταξύ μας», σχολιάζει για τις προειδοποιητικές καταγγελίες η κ. Ηλία.
Ανάσταση μετά το Πάσχα
Το προηγούμενο διάστημα επαγγελματίες που βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, επιχείρησαν επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία, κυρίως το Οικονομικών, για να δοθεί μία λύση στο πρόβλημα, που αφορά την ίδια την επιβίωσή τους.
Εχασαν Απόκριες, Καθαρά Δευτέρα και 25η Μαρτίου και η «Ανάσταση» για τους ίδιους φαίνεται να μετατίθεται μετά το Πάσχα.
Περιμένουν πώς και πώς την ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 23 Απριλίου, αμέσως μετά το Πάσχα, στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου θα εξεταστούν λύσεις για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για επιχειρήσεις στην περιοχή του Πτελεού, της Ν. Αγχιάλου, των Αλυκών, των Καλών Νερών, της Μηλίνας αλλά και στο ανατολικό Πήλιο. Αν δεν μπορέσουν να λειτουργήσουν δεν καταστρέφονται απλώς 100 οικογένειες, αλλά ολόκληρες οικονομίες στα χωριά που δραστηριοποιούνται και δίνουν ζωή.