Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024 16:40
Κόσμος

Μακρόν από τη Νίκαια: Η Γαλλία δέχθηκε επίθεση -Δεν θα κάνουμε πίσω


Ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στη Νίκαια λίγη ώρα μετά την τρομοκρατική επίθεση σε καθολική εκκλησία, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

«Μια ακόμη φορά η χώρα μας χτυπήθηκε από μια ισλαμική τρομοκρατική επίθεση. Τρεις συμπολίτες μας έπεσαν στη Νίκαια, στη βασιλική της Παναγίας. Είναι η Γαλλία που δέχτηκε την επίθεση», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στο μήνυμά του μετά την τρομοκρατική επίθεση.

«Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσαγωγές στην επικράτειά μας για το θέμα. Θα ήθελα να μεταφέρω τη στήριξή μας στην καθολική κοινότητα των Γάλλων. Οι καθολικοί δέχονται επίθεση στη χώρα μας. Ολόκληρο το έθνος στέκεται στο πλευρό τους για να είναι εφικτό να ασκούνται τα θρησκευτικά καθήκοντα ελεύθερα στη χώρα μας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, και συμπλήρωσε: «Κάθε πολίτης μπορεί να πιστεύει ή όχι, όμως όλα τα θρησκευτικά του καθήκοντα πρέπει να μπορούν να ασκούνται».

Το τρίτο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια

«Το δεύτερο μήνυμα είναι για την πόλη της Νίκαιας, που έχει δεχτεί για τρίτη φορά χτύπημα. Ξέρω το σοκ που δέχεται η πόλη, μαζί με τη χώρα. Αν δεχόμαστε επίθεση για μια ακόμη φορά είναι για τις αξίες μας», είπε απευθυνόμενος στην τοπική Αρχή ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Το λέω ξεκάθαρα για μια ακόμη φορά. Δεν θα κάνουμε πίσω! Σήμερα το πρωί αποφασίσαμε να αυξήσουμε την ετοιμότητα παντού στη Γαλλία για να προσαρμοστούμε στην τρομοκρατική απειλή», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος, που εξήγγειλε την κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα, ειδικά σε χώρους λατρείας και σχολεία.

Ουσιαστικά, ενεργοποιείται και πάλι η Opération Sentinelle, μια γαλλική στρατιωτική επιχείρηση με αστυνομικούς και χωροφύλακες που είχε αναπτυχθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015, με στόχο την προστασία ευαίσθητων «σημείων» της περιοχής από την τρομοκρατία.

Εμανουέλ Μακρόν: Στη Γαλλία δεν υπάρχει παρά μία κοινότητα, η εθνική

«Στη Γαλλία δεν υπάρχει παρά μία κοινότητα, αυτή είναι η εθνική», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, και πρόσθεσε: «Να πω σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα της θρησκείας τους, είτε πιστεύουν είτε όχι, πως πρέπει αυτή τη στιγμή να ενωθούμε».

«Ξέρω πως όλοι είναι βαθιά σοκαρισμένοι και μπερδεμένοι. Καλώ στην ενότητα όλων. Αυτό είναι το μήνυμα που ήρθα να δώσω στη Νίκαια. Ξέρω πόσα έχει περάσει η πόλη και αυτή η περιφέρεια» συνέχισε, και κάλεσε σε «στήριξη του έθνους, των καθολικών της Γαλλίας, στιβαρότητα και ενότητα».

Τρομοκρατική επίθεση σε εκκλησία στη Νίκαια

Αιμοδιψής ισλαμιστής εξτρεμιστής, ηλικίας γύρω στα 25, ονόματι Μπραχίμ, ήταν ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης το πρωί στη Νίκαια της Γαλλίας. Ο μακελάρης μπήκε στον ναό της Νοτρ Νταμ της Νίκαιας και γύρω στις 09:00 τοπική ώρα άρχισε να σπέρνει τον τρόμο και τον θάνατο.

Το ένα από τα θύματά του ήταν μια γυναίκα ηλικίας 70 ετών, που βρέθηκε με κομμένο τον λαιμό -σχεδόν αποκεφαλισμένη- εντός του ναού, όπου είχε πάει να προσευχηθεί νωρίς το πρωί.

Μέσα στη βασιλική της Νοτρ Νταμ βρέθηκε άλλο ένα θύμα του φανατικού ισλαμιστή, ο νεωκόρος του ναού, γύρω στα 45, «που τον αγαπούσαν πολύ οι ενορίτες», σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί.

Το τρίτο θύμα του δράστη, μια γυναίκα, αφού δέχτηκε μαχαιριές προσπάθησε να καταφύγει σε γειτονικό μπαρ, όπου υπέκυψε στα τραύματά της.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr