Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 09:43
Κόσμος

Λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας εξετάζει η ΕΕ






Την ώρα που οι τουρκικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζονται παρά τη διεθνή κατακραυγή για τους εκατοντάδες νεκρούς, τους χιλιάδες εκτοπισμένους αλλά και το φόβο απελευθέρωσης τζιχαντιστών, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να σφυρηλατήσει ενιαίο μέτωπο κατά της τουρκικής εισβολής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα την ευρωπαϊκή αντίδραση στην επίθεση του στρατού της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πιθανότητα επιβολής κυρώσεων αλλά και πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων.

Μέτωπο Μακρόν – Μέρκελ κατά Τουρκίας

Χθες, το πρώτο βήμα έγινε από τους ηγέτες της Γαλλίας και Γερμανίας οι οποίοι ζήτησαν να τερματιστεί άμεσα η τουρκική εισβολή στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ζήτησαν από κοινού  από την Τουρκία να τερματίσει την πολεμική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, που «κινδυνεύει να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους».

«Συνομιλήσαμε, ο ένας με τον πρόεδρο Τραμπ, ο άλλος με τον πρόεδρο Ερντογάν και περάσαμε το ξεκάθαρο μήνυμα της κοινής μας βούλησης για τον τερματισμό αυτής της επίθεσης», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος .Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι μίλησε επί μία ώρα με τον πρόεδρο Ερντογάν. «Πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας. Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την τουρκική επέμβαση διότι υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι και δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την κατάσταση κατά των Κούρδων», πρόσθεσε η Αγγελα Μέρκελ.«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, θα παραμείνουμε σε συντονισμό, όπως κάναμε για να γνωστοποιήσουμε στους Τούρκους τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων, αλλά επίσης και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε τις επόμενες ώρες και ημέρες», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Προ των πυλών εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας

Το Βερολίνο όπως έγινε γνωστό, ανέστειλε τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Η Στοκχόλμη προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους.

Δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για την επιβολή εμπάργκο όπλων ή κυρώσεων στην Άγκυρα, πάντως το ζήτημα ίσως συζητηθεί επίσης στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Στις σημερινές εργασίες — θα τις παρακολουθήσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πίντερσεν — θα εξεταστούν επίσης οι τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ οι ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό τους Βαντίμ Πριστάικο στο γεύμα.