Κόσμος

Λευκός καπνός για το Brexit -«Εχουμε συμφωνία», λένε Μπόρις Τζόνσον και ΕΕ

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες, καθώς, όπως όλα δείχνουν, υπάρχει συμφωνία για το Brexit.

Η συμφωνία για το Brexit επετεύχθη μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον από τη μία πλευρά και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν, από την άλλη.

Στη συμφωνία για το Brexit, οι δύο πλευρές ισχυρίζονται πως κατέληξαν σε αμοιβαία επωφελή και δίκαιη συμφωνία τόσο για τις πολιτικές προεκτάσεις της αποχώρησης της Βρετανίας, όσο όμως και για το ακανθώδες ζήτημα της Ιρλανδίας και των «σκληρών συνόρων» με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Μπόρις Τζόνσον: Έχουμε μια εξαιρετική συμφωνία για το Brexit
«Έχουμε μια εξαιρετική νέα συμφωνία που μας δίνει πίσω τον έλεγχο. Τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το Brexit μέχρι το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε με άλλες προτεραιότητες που στοιχίζουν στη ζωή μας, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η εγκληματικότητα και το περιβάλλον», έγραψε αμέσως μετά ο Μπόρις Τζόνσον.

Από το περιβάλλον Τζόνσον ισχυρίζονται πως με τη νέα συμφωνία για το Brexit κατάφεραν να επαναδιαπραγματευτούν ζητήματα που ως τώρα θεωρούνταν ταμπού από τις Βρυξέλλες. Όπως τονίζουν, η Βρετανία δεν θα «υπάγεται πλέον σε ευρωπαϊκούς νόμους και φορολογία –κάτι που ως σήμερα για ορισμένους εθεωρείτο αδύνατο».

Επιπλέον, τονίζουν πως με το νέο deal για το Brexit «τελειώνει η υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά νομικά ζητήματα της Βρετανίας». Ακόμη, από το περιβάλλον του Βρετανού πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως μπήκε τέλος και στο θέμα του backstop, των «σκληρών» δηλαδή συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Γιούνκερ: Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για Brexit
Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Εκεί που υπάρχει θέληση, υπάρχει και συμφωνία –έχουμε μία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία συμφωνία για την ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία και είναι μια απόδειξη στη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Προτείνω στη Σύνοδο Κορυφής να αποδεχθεί τη συμφωνία».

Πολιτική συμφωνία για το Brexit και για το θέμα της Ιρλανδίας
Στην επιστολή που παραθέτει στο tweet του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την οποία και υπογράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν και αποστέλλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρεται: «Οι διαπραγματευτές έφτασαν σε συμφωνία στο αναθεωρημένο Πρωτόκολλο της Ιρλανδίας / Βορείου Ιρλανδίας και την αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη της 17ης Οκτωβρίου 2019. Και οι δύο υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έδωσε επίσης τη θετική του κρίση για αυτά τα έγγραφα σε εμένα σήμερα».

«Η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης αποδείχτηκε δύσκολη στη Βρετανία. Προκειμένου να βοηθήσουμε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι συζητήσεις επανεκκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου», γράφει ο Γιούνκερ στην αρχή της επιστολής.

Αγκάθι η στάση του DUP για τη συμφωνία Brexit
Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να πανηγυρίζει για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο φαίνεται πως τα δύσκολα θα τον περιμένουν πίσω στην πατρίδα. Από το πρωί, το κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας DUP, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία του γα το Brexit. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία, πηγές από το εσωτερικό του κόμματος επέμεναν: «Διαβάστε τη δήλωσή μας. Δεν άλλαξε».

Ανεβαίνει η λίρα μετά την ανακοίνωση για συμφωνία στο Brexit
Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, η βρετανική λίρα σημείωσε ράλι ανόδου στο χρηματιστήριο, αγγίζοντας υψηλό πενταμήνου έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με τον Guardian, ανοδικά κινούνται και οι μετοχές των κατασκευών στη Βρετανία, αλλά και οι μετοχές των τραπεζών στη χώρα.

Η πρώτη αντίδραση Κόρμπιν στη συμφωνία για το brexit
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εξ όσων γνωρίζουμε, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε ακόμη χειρότερη συμφωνία από την Τερέζα Μέι, η οποία και απορρίφθηκε μαζικά».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα του Brexit, λέγοντας πως οι προτάσεις ρισκάρουν την «ασφάλεια των τροφίμων, την περικοπή περιβαλλοντικών στάνταρ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την έκθεση του συστήματος υγείας ώστε να καταληφθεί από αμερικανικές ιδιωτικές εταιρίες».

Κλείνοντας τη σύντομη δήλωσή του για τη συμφωνία του Brexit, ο ηγέτης των Εργατικών πρόσθεσε: «Αυτή η συμφωνία που ξεπουλά τα πάντα, δεν θα ενώσει την χώρα και θα πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε το Brexit είναι να δώσουμε στους πολίτες τον τελευταίο λόγο με την ψήφο τους». Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε αναφερθεί και νωρίτερα στην ανάγκη η όποια συμφωνία να επικυρωθεί με ένα νέο δημοψήφισμα.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/brexit-efthasan-se-symfonia-mporis-tzonson-ee