Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 14:06
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λαμία: Θρήνος για τον αιφνίδιο θάνατο 8χρονου – Το σπάνιο σύνδρομο που του στοίχισε τη ζωή


Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στη Λαμία από την ξαφνική απώλεια ενός 8χρονου παιδιού, το οποίο «χτυπήθηκε» από ένα θανατηφόρο κολοβακτηρίδιο και έσβησε μέσα σε λίγες ημέρες.

Το απόγευμα της Πέμπτης (8/2) η Λαμία αποχαιρέτησε τον 8χρονο Βασίλη, που «έφυγε» για την γειτονιά των Αγγέλων, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και όλη τη Φθιώτιδα.

Ο 8χρονος μαθητής είχε μεταφερθεί από τους γονείς του με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο της Λαμίας, την περασμένη Παρασκευή. Πολύ γρήγορα οι γιατροί διέγνωσαν σοβαρή βλάβη στα νεφρά- από άγνωστη αιτία- και ο 8χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα.

Εκεί συνεχίστηκαν οι εξετάσεις όπου διαγνώστηκε με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μία δύσκολη περίπτωση με ραγδαία κατάληξη. Δυστυχώς, ο 8χρονος κατέληξε βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την περιοχή.

Άμεσα, ενεργοποιήθηκαν όλες οι ελεγκτικές αρχές για να εντοπιστούν πιθανές προσβολές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιες σημαντικές βλάβες. Το σχολείο του μικρού Βασίλη παρέμεινε κλειστό προληπτικά και έγιναν έλεγχοι στο νερό αλλά και στην πισίνα που αθλούνταν ο 8χρονος.

Τι είναι το σπάνιο αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο που του στοίχισε τη ζωή

Για το βακτήριο που προκάλεσε τον θάνατό του μίλησε στο ΣΚΑΙ ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας. Όπως ανέφερε ο παιδίατρος «Δεν είναι σπάνιο βακτήριο, είναι κολοβακτηρίδιο, κοινό βακτήριο παθογόνο. Απλώς το σύνδρομο αυτό, η επιπλοκή αυτή με αυτό το συγκεκριμένο παθογόνο είναι πολύ σπάνια, δηλαδή είναι περίπου 3,3 παιδιά στο εκατομμύριο που θα προσβληθούν από αυτό το συγκεκριμένο βακτήριο. Επομένως, μιλάμε για κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Εγώ προσωπικά, στην επαγγελματική μου ζωή δεν έχω δει και εύχομαι να μη δω ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, έτσι λέγεται, και άρα ο κόσμος να μην ανησυχεί καθόλου. Είναι κάτι το οποίο είναι σπάνιο, υπάρχουν και άλλα, πολύ σπάνια νοσήματα και δεν ανησυχούμε για αυτά. Σε κάποιους βέβαια συμβαίνουν πολύ σπάνια, αλλά έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι τα πράγματα».