MobileΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Σε τροχιά lockdown η Αττική – Σε πρώτο πλάνο η επιστροφή των SMS

Διογκούμενη είναι η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας για την αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού στο λεκανοπέδιο της Αττικής, εξέλιξη, που υποχρεώνει επιδημιολόγους, αλλά και κυβερνώντες να εξετάζουν εκ νέου την πιθανότητα ενός καθολικού, πλην όμως σε δόσεις, lockdown στην Αττική, όπου φιλοξενεί περί το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

«Το φαινόμενο είναι δυναμικό. Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί» επιβεβαίωσε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο briefing των πολιτικών συντακτών, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες να «συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό, να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών, προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να μην χρειαστούν νέα μέτρα».

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως μολονότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη συγκριτικά θέση στους δείκτες θανάτων και κρουσμάτων, η επικίνδυνη, όπως εξελίσσεται, επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δη σε ό,τι αφορά στις κλίνες στις ΜΕΘ προβληματίζει εντόνως τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως επισημαίνεται, εξάλλου, από τις πλέον αρμόδιες πηγές, μόνο ως ψευτοδίλημμα μπορεί να εκληφθεί το «δημόσια υγεία ή οικονομία», γεγονός, που κατ ουσίαν υποδηλώνει τη βούληση του Μεγάρου Μαξίμου να κινηθεί εκ νέου προληπτικά, προτού κληθεί να διαχειριστεί μία άκρως αρνητική κατάσταση, όπως αυτή προοιωνίζεται από την επιβάρυνση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Καλά πληροφορημένες πηγές υπογραμμίζουν πως οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες. Τα ίδια πρόσωπα εξηγούν πως βάσει της σημερινής εικόνας δεν επείγει ένα καθολικό lockdown στην Αττική, ο ρυθμός, ωστόσο, αύξησης των κρουσμάτων, καθώς και οι σχετικές προβολές των επιστημόνων θέτουν εκ των πραγμάτων επί τάπητος ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η κατάσταση αναμένεται να επαναξιολογηθεί στα τέλη του μήνα ή και νωρίτερα στην απευκταία περίπτωση, που διαπιστωθεί απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ωστόσο, σύμμαχος αποδεικνύεται η επιβεβαιωμένη πλέον τάση, της μείωσης των κρουσμάτων, όπου έχουν εφαρμοστεί αυστηρότερα μέτρα. Πάντως, η πιθανότητα 500 κρουσμάτων κορονοϊού ημερησίως φοβίζει τους ειδικούς και φέρεται ικανή από μόνη της να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο περιοριστικών μέτρων στην Αττική, που θα προσιδιάζει στην καραντίνα, που επεβλήθη τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.

Κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, επιμένουν πως ένα δεύτερο lockdown στην Αττική θα είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων, εξ ου και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επαναφορά του μοντέλου των sms 13033 και εν προκειμένω ο περιορισμός ή και η επιβολή ωραρίου στις μετακινήσεις των γηραιότερων (άνω των 65) συμπολιτών μας.

Σε δεύτερο στάδιο και εφόσον δεν υποχωρήσει η εξάπλωση της πανδημίας εξετάζεται ο περιορισμός της λειτουργίας διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ως ενδιάμεσο, πάντως, στάδιο, έως ότου «κλειδώσει» η απόφαση για ένα νέο lockdown στην Αττική θα μπορούσε να προκριθεί η αυστηροποίηση των μέτρων, που ανακοινώθηκαν προχθές από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.

Το περιθώριο αυτό υπάρχει, καθώς όπως επιμένουν οι πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε τελικώς να ενεργοποιήσει μία ηπιότερη εκδοχή σε σχέση με την αρχική εισήγηση των επιδημιολόγων.

 

 

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com