Κόσμος

Κορωνοϊός: Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ζητά να κλείσουν τα σύνορα της ΕΕ για 30 ημέρες
Με τηλεοπτικό της μήνυμα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε νέα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στους αρχηγούς των κρατών μελών τη δημιουργία «πράσινων γραμμών» (γραμμών ταχείας μετακίνησης) για την βέλτιστη και ταχύτερη μετακίνηση αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και ιατρικά είδη.

Βίντεο: Οι προτάσεις της Φον Ντερ Λάιεν για τον κορωνοϊό

Επιπλέον, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ αναμένεται να κλείσει τα σύνορά της σε μη αναγκαίες μετακινήσεις πολιτών από τρίτες χώρες για 30 ημέρες, έπειτα από πρόταση της Κομισιόν προς τους ηγέτες της Ένωσης.

Η Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «προσωρινούς περιορισμούς στην μετακίνηση για μη ουσιαστικούς λόγους στην ΕΕ. Οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει να εγκατασταθούν για τουλάχιστον 30 ημέρες», τονίζοντας ωστόσο πως αυτοί μπορεί και να επεκταθούν ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Από τον περιορισμό μετακίνησης από τρίτες χώρες προς την ζώνη Σένγκεν εξαιρούνται μακροχρόνιοι κάτοικοι εντός της ΕΕ, οικογένειες που προέρχονται από κράτη μέλη της Ευρώπης, διπλωμάτες, γιατροί και ερευνητές που εργάζονται στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Το μέτρο ενάντια στον κορωνοϊό θα συζητηθεί την Τρίτη

Δύο ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να απαγορεύσει στους αλλοδαπούς πολίτες να μπαίνουν στη ζώνη Σένγκεν, η οποία αποτελείται από 22 χώρες μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Η Βρετανία και η Ιρλανδία δεν είναι μέλη της.

Και οι δύο πηγές είπαν ότι αναμένουν να συζητηθεί το θέμα στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν αύριο Τρίτη οι ηγέτες των χωρών μελών με αντικείμενο την πανδημία του κορωνοϊού. «Η ιδέα αυτή συζητείται με σκοπό να αποφύγουμε να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τα συστήματα υγείας. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ την Τρίτη, αν θα συμφωνήσουν και οι χώρες της Σένγκεν εκτός ΕΕ, αν θα συντονιστούμε με τη Βρετανία και την Ιρλανδία», είπε η μία από τις πηγές αυτές.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com