Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 12:14
Κόσμος

Κορωνοϊός: Η Κίνα απέκρυψε στοιχεία από τον ΠΟΥ δείχνουν ηχογραφήσεις

Ηχογραφήσεις δείχνουν ότι στις 6 Ιανουαρίου το Πεκίνο δεν μοιράζεται τα δεδομένα που ήθελε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – Στις 20 Ιανουαρίου η Κίνα επιβεβαίωσε ότι η Covid-19 είναι μεταδοτική
Εκτεθειμένη είναι η Κίνα για τους χειρισμούς της στον κορωνοϊό την πρώτη κρίσιμη περίοδο της πανδημίας μετά τις ηχογραφήσεις που διαθέτει το Associated Press. Παρά τον δημόσιο έπαινο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον τρόπο που το Πεκίνο διαχειρίστηκε την κατάσταση, οι ηχογραφήσεις αποκαλύπτουν μια σειρά παραπόνων από αξιωματούχους για έλλειψη πληροφοριών για τα όσα συνέβαιναν.






Τις πρώτες κρίσιμες ημέρες της πανδημίας, ο ΠΟΥ ήθελε να αντλήσει πληροφορίες από την Κίνα, σύμφωνα με ηχογραφήσεις εσωτερικών συναντήσεων. Οι αξιωματούχοι διαμαρτύρονταν σε συναντήσεις την εβδομάδα της 6ης Ιανουαρίου ότι το Πεκίνο δεν μοιράζεται τα δεδομένα που απαιτούνται για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ιού στον υπόλοιπο κόσμο.Η Κίνα επιβεβαιώνει ότι ο ιός είναι μεταδοτικός μόλις στις 20 Ιανουαρίου και στις 30 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Παίρνουμε ελάχιστες πληροφορίες» δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ και τεχνική επικεφαλής για τον Covid-19, σύμφωνα με το πρακτορείο. «Προφανώς δεν αρκεί για να γίνει επαρκής σχεδιασμός», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής αξιωματούχος του ΠΟΥ στην Κίνα Γκάουντεν Γκαλέα είπε σε μία από αυτές τις ηχογραφήσεις: «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο που μας δίνουν (πληροφορίες) 15 λεπτά πριν εμφανιστούν στην κρατική τηλεόραση».

Οι αποκαλύψεις έρχονται εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων και πιέσεων για έλεγχο για τους χειρισμούς της Κίνας στο ξέσπασμα της επιδημίας, που έχει σκοτώσει πάνω από 375.000 ανθρώπους στον κόσμο, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια.

Όταν παραδέχθηκαν ότι υπάρχει κορωνοϊός έλεγαν ότι δεν είναι μεταδοτικός

Από την άλλη πλευρά και ο ΠΟΥ έχει επικριθεί για τους επαίνους προς την Κίνα, ακόμη κι όταν προέκυψαν ερωτήματα για τις πληροφορίες που ελάμβανε. Αντίθετα, ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγεζούς είχε επαινέσει την Κίνα για την καθιέρωση νέων προτύπων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με γρήγορα και επιθετικά μέτρα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Κίνα, σε δήλωση που επικαλείται το Associated Press αναφέρει ότι το προσωπικό και η ηγεσία εργάστηκαν νυχθημερόν με βάση τους κανόνες του οργανισμού και τους κανονισμούς, για να στηρίξουν και να μοιράσουν τις πληροφορίες με όλα τα κράτη-μέλη εξίσου.

Οι προειδοποιήσεις και οι αναφορές για έναν ιό τύπου Sars ξεκίνησαν από την Ουχάν τον Δεκέμβριο. Ωστόσο οι αρχές τις σταμάτησαν. Στις 9 Ιανουαρίου, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι η ασθένεια ήταν αποτέλεσμα ενός νέου κορωνοϊού, που όπως όμως ανέφεραν, δεν ήταν μεταδοτικός.

Δύο εβδομάδες αργότερα, οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί, ενώ νοσοκομεία στην πόλη γέμιζαν ήδη με ασθενείς και περιπτώσεις από όλη την περιοχή. Οι αρχές επέβαλαν lockdown στην Ουχάν στις 23 Ιανουαρίου, αλλά τουλάχιστον 5 εκατομμύρια κάτοικοι είχαν φύγει, ταξιδεύοντας στη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό, όπως και την περίοδο της πρωτοχρονιάς.