Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 02:47
Κόσμος

Κορωνοϊός: Φόβοι για το νέο «άλμα» στους νεκρούς της Ιταλίας – Ραγδαία εξάπλωση σε Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ






Με περισσότερα από 200.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και με περίπου 12.000 νεκρούς σε ευρωπαϊκό έδαφος, οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν την πανδημία, συνεπικουρούμενες και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καίτοι δεν έχει βάσει των Συνθηκών αρμοδιότητα για την πολιτική Υγείας, προσπαθεί να συντονίσει τις προσπάθειες. Την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετατρέπονται στο κέντρο της πανδημίας με ένα στα τρία κρούσματα παγκοσμίως να καταγράφονται στη χώρα, την ώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και οι κυβερνήτες των πολιτειών λαμβάνουν μέτρα χωρίς καμία ομοσπονδιακή καθοδήγηση.

Ιταλία

Ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς δυστυχώς δείχνει να αυξάνεται και πάλι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, αλλά και ο αριθμός των νεκρών. Εχθές ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 743 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.249 νέα κρούσματα. 894 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 69.176. Οι νεκροί έφτασαν τους 6.820. Παράλληλα, 8.326 άνθρωποι έχουν ιαθεί. 3.396 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 21.937 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 28.697 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 30.703 και οι νεκροί 4.178 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 9.254 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 985. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 5.948, με 216 νεκρούς.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που αναγκάστηκε να λάβει περιοριστικά μέτρα μετά και την ευθεία απειλή του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για κλείσιμο των συνόρων με τη Μεγάλη Βρετανία. Μετά από δισταγμούς και αντιστάσεις, η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στην απομόνωση της χώρας επιβάλλοντας αυστηρή καραντίνα και τερματισμό εργασιών κράτους και ιδιωτών με τη χρήση ακόμη και αστυνομικών μέτρων. Ο Μπόρις Τζόνσον επείσθη από τους υπουργούς του που πίεζαν για τη λήψη αυστηρών μέτρων, ανάλογων των όσων επέβαλαν οι σοβαρά πληττόμενες χώρες της Ευρώπης και προχώρησε στην δια νόμου απαγόρευση κάθε δραστηριότητας καθώς και τον περιορισμό δημοκρατικών ελευθεριών, μια πρωτοφανή ενέργεια στην ιστορία της χώρας τα τελευταία εκατό χρόνια.

Tα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο όλων των υπηρεσιών και καταστημάτων εκτός των σούπερ μάρκετ, ταχυδρομείων και γραφείων τελετών, μειωμένα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς, μετρό και λεωφορείων, απαγόρευση της κυκλοφορίας και υποχρεωτικό εγκλεισμό των πολιτών στα σπίτια τους, με εξαίρεση μόνο έξοδο για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και φαρμάκων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, η εκτελεστική εξουσία θα εγκαταστήσει 4.000 νοσοκομειακές κλίνες σε ένα συνεδριακό κέντρο στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει την ολοένα και μαζικότερη συρροή ασθενών του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. «Θα ανοίξουμε την επόμενη εβδομάδα ένα νέο νοσοκομείο, προσωρινό (…) στο ExCeL Centre στο Λονδίνο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. «Θα περιλαμβάνει δύο νοσοκομειακές υπηρεσίες, 2000 προσώπων η κάθε μία». Το άνοιγμα του νέου νοσοκομείου, που θα διευθύνει η βρετανική αρχή δημόσιας υγείας (NHS) με τη βοήθεια του στρατού, στοχεύει στο να «διασφαλίσει ότι έχουμε τις απαραίτητες δυνατότητες προκειμένου όλοι οι πολίτες να λάβουν την αναγκαία στήριξη», διευκρίνισε ο υπουργός. Η Βρετανία καταμετρά ήδη 422 νεκρούς και 8.077 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. Η τάση έχει ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες, απειλώντας τα βρετανικά νοσοκομεία και με τον κίνδυνο ενός σεναρίου όπως στην Ιταλία να ελλοχεύει.

Γαλλία

Η Γαλλία κατέγραψε 1.100 θανάτους σε νοσοκομεία της χώρας από την έναρξη της επιδημίας Covid-19, ενώ 2.516 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μέχρι χθες απόγευμα, ανακοίνωσε εχθές ο επικεφαλής στον τομέα της Υγείας, Ζερόμ Σολομόν. Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που έχει επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού στη Γαλλία, θα πρέπει, πιθανόν, να διαρκέσει τουλάχιστον 6 εβδομάδες, αφότου τέθηκε σε εφαρμογή, απεφάνθη σήμερα το επιστημονικό συμβούλιο της χώρας για τη νόσο Covid-19.

Το επιστημονικό συμβούλιο, που συμβουλεύει τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν στο θέμα της κρίσης του νέου κορωνοϊού, επισήμανε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι αυτή τη στιγμή η μόνη πραγματικά αποτελεσματική στρατηγική.

«Η απαγόρευση πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά» τονίζεται σε μια ανακοίνωση του συμβουλίου. Με βάση τον τελευταίο απολογισμό, στη Γαλλία καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες 240 επιπλέον θάνατοι, μια αύξηση 28%, ενώ 434 επιπλέον ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ. Συνολικά 10.176 ασθενείς νοσηλεύονται, τόνισε ο Σολομόν. Τα κρούσματα ανέρχονται σε 22.300, μια αύξηση 12% σε μια μέρα. Πλέον η Γαλλία είναι η πέμπτη χώρα που ξεπέρασε το φράγμα των 1.000 θανάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, μετά την Κίνα, την Ιταλία, το Ιράν και την Ισπανία.

Ιρλανδία

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας διέταξε σήμερα να κλείσουν όλα τα μη απολύτως απαραίτητα καταστήματα, καθώς και οι χώροι ψυχαγωγίας, όπως τα θέατρα, οι βιβλιοθήκες και τα γήπεδα, από απόψε τα μεσάνυχτα, ώστε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Εστιατόρια και καφετέριες θα επιτρέπεται να κάνουν μόνο ντελίβερι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ. «Όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις ματαιώνονται», πρόσθεσε. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι αυστηροποιούνται σημαντικά τα μέτρα στην Ιρλανδία, όπου είχαν κλείσει μέχρι τώρα οι παμπ και τα σχολεία. Στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.125 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και έξι θάνατοι.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 19 Απριλίου. Οι αρχές έχουν επίσης προβεί σε μαζικές παραγγελίες διαγνωστικών τεστ και προστατευτικού εξοπλισμού για το προσωπικό των νοσοκομείων.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η διαδικασία κοινής προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας που δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού στέφθηκε με επιτυχία. Οι παραγωγοί υπέβαλαν προσφορές, οι οποίες κάλυψαν και, ορισμένες περιπτώσεις, υπερέβησαν τις ποσότητες που ζήτησαν τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην διαδικασία προμήθειας για όλα τα είδη που ζητήθηκαν. Η κοινή προμήθεια αφορά μάσκες τύπου 2 και 3, γάντια, γυαλιά, ασπίδες προσώπου, χειρουργικές μάσκες και στολές. Έτσι διασφαλίζεται ότι ο αναγκαίος εξοπλισμός θα φτάσει στα νοσοκομεία, στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, στους οίκους ευγηρίας και σε όσους τον χρειάζονται για να προστατευτούν από τον ιό και να περιορίσουν την εξάπλωσή του.Ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι διαθέσιμος δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή των συμβάσεων από τα κράτη μέλη με τους αναδόχους, στην οποία πρέπει να προβούν τάχιστα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια ανάγκη για προστατευτικά ενδύματα και ιατρικό εξοπλισμό. Αποτελεί συνεπώς επιτυχία το ότι η πρωτοβουλία για κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια κατόρθωσε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να εξασφαλίσει από την παγκόσμια αγορά συγκεκριμένες προσφορές σημαντικής κλίμακας. Αυτό σημαίνει η αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη. Η επιτυχία αυτή δείχνει ότι η συμμετοχή στην Ένωση έχει οφέλη. Το υλικό σύντομα θα παράσχει σημαντική ανακούφιση στην Ιταλία, την Ισπανία και σε άλλα 23 κράτη μέλη. Τώρα εναπόκειται στα κράτη μέλη να υπογράψουν γρήγορα τις απαραίτητες συμβάσεις.»

Ηνωμένες Πολιτείες

Ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως μια «σοβαρή ύφεση» θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους από τον νέο κορωνοϊό«Μπορεί να χάσεις πολλούς ανθρώπους λόγω της γρίπης. Αλλά κινδυνεύεις να χάσεις περισσότερους ανθρώπους βυθίζοντας τη χώρα σε μια σοβαρή ύφεση ή σε μια κατάθλιψη», δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια πιθανότητα «χιλιάδων αυτοκτονιών». «Πρέπει να επιστρέψουμε στην δουλειά, πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι», πρόσθεσε. «Οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους και μπορούν να χρησιμοποιούν την κοινή λογική», κρατώντας κοινωνικές αποστάσεις και ακολουθώντας τις ιατρικές συμβουλές, επισήμανε.

Όπως είπε θα επανεξετάσει την επόμενη εβδομάδα τις επιπτώσεις των μέτρων αυστηρού περιορισμού που έχουν επιβληθεί για 15 μέρες. «Θα επαναλειτουργήσουμε πολύ σύντομα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφέροντας πως οι περιορισμοί σίγουρα θα διαρκέσουν «λίγο περισσότερο» από τις 15 μέρες που ανακοινώθηκε αρχικά.